Wat is een boxspring? Hét ‘hotelbed’ ontleed!

Een boxspring is van origine een bedframe gemaakt van hout voorzien van een matrasbodem met ingebouwde metalen veren om het topmatras en eventuele topper te ondersteunen.

Boxspring: “Bak met springveren”

Het woord ‘boxspring’ betekent dan ook vrij vertaald “bak met springveren.”

Omdat boxsprings ontzettend duurzaam zijn en bijzonder comfortabel zijn worden ze vaak gebruikt in hotels en worden ze daarom ook wel ‘hotelbed’ genoemd.

Op de boxspring wordt gebruikelijk nog een (of twee losse) matras gelegd met daarop een topper, oftewel topdekmatras, allemaal met dezelfde afmeting als de boxspring zelf zodat het een mooi en chique geheel vormt.

Hoewel de term ‘boxspring’ tegenwoordig veelal voor het gehele bed wordt gebruikt is het dus eigenlijk alleen het frame, of de basis van het bed.Boxspring zonder matras

Op een boxspring lig je hoger

Terwijl het matras je lichaam daadwerkelijk voorziet van de benodigde steun en ervoor zorgt dat je comfortabel slaapt helpt het frame doorzakken voorkomen en voor een lange levensduur.

Als je van een ‘normaal’ bed overstapt op een boxspring zul je overigens wel even moeten wennen omdat deze veel hoger is. Dit zorgt er echter wel voor dat je makkelijker in- en uit kunt stappen, schokken absorberen en minder slijtage.

Het frame van een boxspring is veelal verbonden aan een hoofdbord zodat het een mooi geheel vormt maar dit hoeft echter niet, want je kunt de bedden ook direct op de grond plaatsen wanneer je goedkoper uit wilt zijn.

Boxspring met matras

Ventilatie en hygiëne

Omdat boxsprings aan de onderkant veel loze ruimte bevatten ventileren ze veel beter dan traditionele bedden.

Vooral in hotels en vakantieparken worden deze bedden vaak voorzien van een geplastificeerde molton om het bed te beschermen tegen transpiratie en de hygiëne te verhogen.

Een gemiddelde boxspring is 50 – 80 centimeter hoog en vooral het feit dat deze uit losse onderdelen bestaat met loze ruimte onder het ligoppervlak zorgt voor een goede lucht- en vochtregulatie.