Slapen

Slapen is eigenlijk een erg vreemd iets, want wat is slapen nu precies? In dit artikel hoop ik antwoord te kunnen geven op deze vraag, maar volledig zeker zullen we het waarschijnlijk nooit weten.

SLAPEN

Het is een periode van inactiviteit en afwezigheid van het wakend bewustzijn, aldus Wikipedia. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je een pauze neemt van je bewustzijn.

Slapen is de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt. (Wikipedia)

SLAAPFASES

Slaap-waakritme bepalen met een EEGHet slaap-waakritme wordt geregeld door bepaalde delen van de hersenstam, waarbij verschillende slaapfases elke nacht naadloos in elkaar over zullen lopen tot je ontwaakt.

Je kunt de slaap onderverdelen in verschillende slaapfases, waarvan de remslaap en de non-remslaap de belangrijkste en bekendste zijn.

Met behulp van een EEG kan worden onderzocht in welke fase van de slaap de slaper zich bevindt.

Bij een EEG worden elektroden op je hoofd bevestigd die de hersenactiviteit kunnen meten tijdens je slaap en aan de hand hiervan kan men bepalen in welke slaapfase de slaper zich bevindt.

REMSLAAP

Slapend kindHet woord ‘rem’ in remslaap staat voor “rapid eye movement (snelle oogbeweging)” en onderscheidt zich door de volgende specifieke kenmerken.

  • De remfase wordt gekenmerkt door een hoge hersenactiviteit die te vergelijken is met wanneer iemand wakker is.
  • Er zijn veel horizontale en verticale oogbewegingen.
  • Tijdens je remslaap zijn je spieren volledig ontspannen.
  • Mensen dromen eigenlijk alleen tijdens de remslaap, dit blijkt wel uit wanneer iemand in de remfase wordt gewekt hij of zij deze droom dan vaak weet te herinneren in tegenstelling tot andere slaapfases.

Een volwassen persoon heeft elke nacht ongeveer vier of vijf remfases van ongeveer 20 minuten tijdens het slapen. Deze fases komen ongeveer om de anderhalf uur terug.

NON-REMSLAAP

De non-remslaap is de beginfase van je slaap kenmerkt zich door een geleidelijke vertraging van de hersenactiviteit. Je spieren en je ogen zijn ontspannen in de non-remslaap fase en komen tot rust.

De non-remslaap slaapfases kun je onderverdelen in vier stadia, namelijk: sluimer, inslaap, slaap en diepe slaap.

Vooral deze laatste twee stadia, slaap en diepe slaap, zijn belangrijk voor het natuurlijk herstel van je lichaam en je hersenen.

SLAAPBEHOEFTE

Slaapbehoefte per leeftijd overzichtDe behoefte aan slaap verschilt erg van persoon tot persoon, maar verschilt natuurlijk ook erg per leeftijd. (zie overzicht)

Zo slaapt een baby vaak tot wel 18 uren op een dag, terwijl sommige volwassenen slechts 5 à 6 uren per dag (24 uur/etmaal) slapen.

De benodigde gemiddelde hoeveelheid slaap per nacht neemt geleidelijk af als je leeftijd toeneemt. Met uitzondering van een kleine toename tijdens de puberteit.

SLAAPSTOORNISSEN

SlaapstoornissenOngeveer 30% van alle mensen slaapt slecht en heeft een slaapstoornis. Slaapstoornissen kunnen meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een eerdere traumatische ervaring.

Maar wist je dat slaapgebrek ook één van de meest voorkomende oorzaak is van een depressie en dat dit kan uitmonden in het verkeerd en overmatig gebruik van slaappillen en uiteindelijk zelfs verslaving?

Als je last hebt van een slaapstoornis en slecht de slaap kunt vatten dan heb ik goed advies voor jou! Probeer de ‘Perfect Slapen in 7 Stappen‘ methode om van al je slaapproblemen af te komen.

En weet je wat het mooie is? Als je niet tevreden bent over de cursus kun je deze binnen 90 dagen terug sturen en krijg je je geld terug!

Wil jij kennismaken met deze uitzonderlijke methode om van je slaapproblemen af te komen, klik dan hieronder op de link om deze meteen te downloaden.

Direct toegang banner

WAAROM HEEFT EEN MENS EIGENLIJK SLAAP NODIG?

Dit is een lastigere vraag dan je eigenlijk zou denken, want het meest logische antwoord is natuurlijk: “Om uitgerust en energiek aan een volgende dag te kunnen beginnen.”

Echter ligt het antwoord op de vraag waarom we eigenlijk slapen iets gecompliceerder en zijn er verschillende theorieën over.

Herstel van lichaam en hersenen

Lichaam en hersenen herstellen met slapenZoals ik hierboven al aangaf is herstel van het lichaam en de hersenen de meest voor de hand liggende reden waarom we slapen.

Door het volledig tot rust brengen van je lichaam kan het nieuwe krachten opdoen voor de dag van morgen.

Je hersenen krijgen op deze manier de kans om te herstellen van alle schade die er die dag is aangericht door de vrije radicalen (Wikipedia) in je hersenen.

Beter leren door slapen?

Volgens anderen is slapen oorspronkelijk bedoeld om alles wat je die dag geleerd hebt beter te kunnen onthouden.

Zo is uit onderzoek gebleken dat studenten die geslapen hebben tussen het leren en de toets aanmerkelijk beter scoorden dan studenten die niet geslapen hebben voor de toets.

Echter moet ik bij deze onderzoeken ook meteen een kanttekening zetten omdat deze slechter scorende leerlingen de slaap ontnomen is bestaat de kans dat zij last hebben gehad van andere negatieve effecten als vermoeidheid en concentratieverlies.

Winterslaap voor de mens?

Kat in winterslaapHoewel dit voor sommige mensen aantrekkelijk klinkt denken meerdere onderzoekers dat het originele doel van slapen het behouden van energie als voedsel schaars is was (evolutietheorie).

Door het uitschakelen van zware lichaamsfuncties als een hoge hartslag en een daling van de lichaamstemperatuur wordt er minder energie verspild.

BEWEGEN IN JE SLAAP

Gemiddeld verandert een mens minimaal acht keer van houding tijdens het slapen en een erg onrustige slaper kan dit zelfs meer dan dertig keer doen.

In je onderbewuste houd je overigens wel rekening met je omgeving en vooral de beperkingen hiervan.

Zo zul je als je op het randje van je bed ligt niet snel uit bed rollen maar juist omdraaien naar het midden van het bed.

Kinderen tot ongeveer 5 jaar missen deze ervaring en zullen wel twee keer dezelfde kant op draaien waardoor ze sneller uit bed zullen vallen dan volwassenen.

SLAAPTEKORT

Meisje is moeWeinig slapen kan de volgende dag leiden tot een verminderd concentratie- en reactievermogen, vergeetachtigheid en een slecht humeur.

Als je langdurig weinig slaapt kan dit zelfs leiden tot gevaarlijke situaties zoals in slaap vallen achter het stuur en een depressie.

Je lichaam heeft een ingebouwd systeem om dit slaaptekort op te vangen. Een natuurlijke reactie is namelijk dat je lichaam de volgende nacht 1/3 slaap wil inhalen om het lichaam weer volledig uit te rusten.

Slaapdeprivatie / Microslaap

Wanneer je nacht na nacht na nacht te weinig slaapt kunnen korte verstoringen van het bewustzijn optreden.

Dit korte wegvallen noemt men slaapdeprivatie of microslaap. Microslaap kan overigens wel een positief effect op depressiviteit hebben, maar dit duurt echter meestal niet lang.

BETER SLAPEN DOOR SCHAAPJES TELLEN?

Van oudsher wordt vaak gezegd aan mensen die moeite hebben om in slaap te komen dat ze schaapjes moeten gaan tellen.

De Universiteit van Oxford heeft dit echter ontkracht en kwam erachter dan mensen die dit deden moeilijker in slaap kwamen dan gemiddeld.

Wat werkt wel?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekUit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode erg goed werkt.

Je zult met een aantal eenvoudige stappen je biologische klok kunnen terugdraaien en je angst om te gaan slapen overwinnen.

Maar het allermooiste is dat je dankzij deze methode altijd fit en energiek voor de dag kunt komen omdat je een goede nachtrust hebt gehad!

Wil jij dit ook? Download dan snel de Perfect Slapen in 7 stappen methode!