Bijna een kwart van alle volwassen Nederlanders kampt met slaapproblemen, of het nou gaat om moeilijk in slaap vallen of steeds midden in de nacht ontwaken het is beide even vervelend als ongezond.
Daarnaast geeft deze moderne tijd nog een grote slaapbelemmer, namelijk je smartphone waar een groeiend aantal mensen moeite mee heeft om weg te leggen om te gaan slapen.
Is onderbroken slaap slechter dan te kort slapen?
Maar wat is nou slechter voor je gezondheid, wanneer je op een normaal tijdstip naar bed gaat maar steeds midden in de nacht uren wakker bent of wanneer je te laat naar bed gaat en veel te kort slaapt? Wetenschappers hebben eindelijk een goed antwoord hierop.
Tijdens een wetenschappelijk slaaponderzoek vergeleken Patrick Finan assistant professor of psychiatry and behavioral sciences aan de Johns Hopkins University School of Medicine beide slaapproblemen met elkaar.
Ze stelden een groep van 62 gezonde mannen en vrouwen samen die allemaal verklaarden goed te slapen.
Vooral slechtere gemoedstoestand
De kandidaten verbleven 3 dagen en nachten in een onderzoekscentrum en beantwoordden voor ze gingen slapen vragen over hun gemoedstoestand.
Terwijl ze sliepen registreerden de wetenschappers de verschillende slaapfases om exact te ontdekken hoeveel tijd de kandidaten in de verschillende slaapfases, van lichte naar diepe slaap, doorbrachten.
Een derde van de kandidaten werden verschillende keren op willekeurige tijdstippen gewekt tijdens het slapen. Daarnaast mocht een derde van de deelnemers pas laat gaan slapen terwijl de laatste groep mocht ongestoord de gehele nacht doorslapen.
Toen Finan’s team de gemoedstoestand van de drie groepen met elkaar vergeleek kwam hij erachter dat de korte slapers en de onderbroken slapers beide na de eerste nacht minder positief/vrolijk waren.
Gemoedstoestand onderbroken slapers daalt
Na de daaropvolgende nachten bleek echter de gemoedstoestand van de onderbroken slapers verder achteruit te lopen terwijl het humeur van de korte slapers ongeveer gelijk bleef.
Deze daling in de gemoedstoestand kwam dus voor ongeacht het resultaat van de voorgaande nacht.
Hier kun je uit opmaken dat onderbroken slaap dus een sterkere impact op je humeur en fysieke en geestelijke gesteldheid heeft dan te weinig slaap.
Toen ze nader keken naar de hersenactiviteit van de twee slecht slapende groepen ontdekten ze dat de groep die keer op keer midden in de nacht wakker werd minder tijd doorbrachten in de diepe slaapfase dan de groep die alleen kort sliep.
Ze merkten een grote en plotselinge daling in de diepe slaap in combinatie met een verminderde gemoedstoestand achteraf dat het aanzienlijk anders was dan bij de andere groep.