Beter slapen dankzij biometrische technologie

Goed slapen is cruciaal voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid dat weet inmiddels iedereen, toch begint slapeloosheid inmiddels meer en meer op een pandemie te lijken.

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) blijkt dat meer dan 60% van alle volwassenen wereldwijd minder slapen dan de aangeraden slaapuren.

Daarnaast blijkt dat slechts 1% van deze mensen goed kan functioneren met chronisch slaapgebrek waardoor het dus niet vreemd is dat het oplossen van slaapproblemen tegenwoordig een heet hangijzer is.

Het is dan ook overduidelijk dat we slimmer en bewuster om moeten gaan met ons slaappatroon, echter valt dit niet mee in onze moderne en hectische wereld.

Alle ontwikkelingen in deze moderne wereld botsen veelal met onze interne biologische klok en het is daarom ook niet verwonderlijk dat ons slaapritme ernstig verstoord raakt.

Maar daar waar technologie veelal de veroorzaker is van de problemen kan technologie dan ook niet onderdeel zijn van de oplossing?

Beter slapen dankzij biometrische technologie

Slaapritme meten met biometrische technologie

Biometrische technologie is aan een ware opmars bezig en dit kan onder andere ingezet worden om onze lichaamsfuncties gedurende de dag te meten.

Zo kun je je eigen specifieke functies meten en met behulp hiervan kun je individuele patronen en behoeftes opmerken.

Wanneer het gaat om het meten van je slaap en slaapkwaliteit kan er veel biometrische data verzameld worden om deze vervolgens in te zetten om je slaaproutine en slaapschema te optimaliseren om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Het verbeteren van je slaap met biometrische data is overigens niet iets wat je licht op moet nemen en het is belangrijk om hier tijd in te investeren om zo alle factoren te leren kennen en belangrijker nog te leren begrijpen hoe het allemaal samenwerkt.

Daarnaast kan het gebruik van biometrische hulpmiddelen bij sommige mensen voor angst en paniek zorgen simpelweg omdat ze er niet bekend mee zijn of bang zijn voor de resultaten.

Biometrie betekent het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens, zoals de gemiddelde levensduur en raciale kenmerken. (Bron: Wikipedia)

Je slaap meten met een smartwatch

Hoe kun je je slaap meten met biometrische technologie?

Er zijn vele verschillende apparaten en programma’s die je kunnen helpen je slaap in kaart te brengen.

Zo zijn er slaap trackers in allerlei verschillende vormen en formaten, van smartwatches tot sensoren in je matras tot apps op je smartphone die je allemaal kunnen voorzien van goede data van je slaapduur en de slaapfase waarin je je bevond.

Dankzij deze statistieken heb je een goed beginpunt waarmee je aan de slag kunt gaan om je slaap ook daadwerkelijk te verbeteren.

De meest relevante data waar je je op wilt focussen is hoe laat je iedere avond naar bed gaat en hoe lang het duurt voor je daadwerkelijk slaapt.

Daarnaast zijn belangrijke statistieken hoe veel tijd je in de verschillende slaapfases doorbrengt en hoe rustig of onrustig je slaapt.

Met name hoe veel je beweegt in je slaap en of je periodes hebt waarin je erg licht slaapt of zelfs soms kort ontwaakt gedurende de nacht.

Wanneer alle data verzameld is kun je het terugzien in de vorm van grafieken en worden bepaalde pijnpunten eruit gelicht.

In deze statistieken komen vrijwel altijd bepaalde patronen naar voren en ontdek je hoe je circadiane ritme er precies uitziet.

Echter de grootste mogelijkheid om je slaap te verbeteren is wanneer je je eigen biometrische data combineert met andere belangrijke gegevens.

Andere belangrijke data

Alle gegevens die je dankzij biometrische technologie hebt verzameld wordt het startpunt in het proces om je slaap te verbeteren.

Er zijn vele verschillende factoren die de slaapkwaliteit beïnvloeden maar de mate waarin ze invloed hebben verschilt van persoon tot persoon.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook aan andere randzaken denken die je slaap negatief kunnen beïnvloeden:

  • Hoe comfortabel is je bed?
  • Lig je op het juiste matras?
  • Is je hoofdkussen te hard of te zacht?
  • Is je slaapkamer donker genoeg?
  • Heb je veel stress in je dagelijkse leven?
  • Drink je veel alcohol?
  • Rook je?
  • Heb je slechte eetgewoontes?
  • Heb je overgewicht?
  • Werk je veel nachtdiensten?
  • Gebruik je bepaalde medicijnen?

Dit zijn slechts een aantal van de factoren uit je dagelijkse leven die je slaap ernstig negatief kunnen beïnvloeden.

Aanvullende tips en tricks

Perfect Slapen in 7 Stappen coverHet is belangrijk dat je je realiseert dat je nachtrust een bijzonder belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid is en dat je bovendien productiever bent en simpelweg een leuker mens wordt wanneer je goed slaapt.

Zoals je ziet is je nachtrust een zeer complex gebeuren en zijn er veel verschillende factoren en omstandigheden die het zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

Dit artikel is overigens niet bedoeld om je bang te maken maar meer om je aan te moedigen te experimenteren met je slaaproutine en je dagelijkse levensstijl en deze proberen te verbeteren.

Maak stap voor stap kleine aanpassingen in je lifestyle en meet dan weer wat voor verschil dit maakt en zo kom je stapje voor stapje erachter wat jouw slaap verbetert maar ook verslechtert.

Het komt er eigenlijk op neer dat je een goede inschatting kunt maken waar het in jouw persoonlijke slaaproutine aan schort en op basis daarvan kun je maatregelen nemen.

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat je je eigen gevoel volgt en dit begint met hoe tevreden jij zelf bent over je nachtrust en hoeveel energie je overdag hebt.

Probeer voor jezelf uit te zoeken wat voor jou werkt en vooral wat niet werkt.

Ben je echter op zoek naar een steuntje in de rug om je slaap te verbeteren dan raad ik je aan de 7-Stappen methode te proberen.

In deze online slaaptraining leer je precies hoe je door kleine aanpassingen in je levensstijl je slaap drastisch kunt verbeteren.

Je kunt deze slaapcursus overigens gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze online slaapcursus is ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *