Slapen met de airco aan: Zet de airco niet lager dan 16°C als je slaapt!

Veel mensen vragen zich af of slapen met een airco in de slaapkamer goed voor je is en op welke temperatuur je deze airco dan moet zetten.

Want word je niet ziek wanneer je de gehele nacht in een ruimte met airconditioning doorbrengt?

In dit artikel krijg je alle antwoorden op de meest prangende vragen over slapen met de airco aan en hoe je tot een goede nachtrust kun komen.

Slapen met de airco aan

Waarom slapen mensen zónder airco?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van alle volwassenen slecht slaapt en hier hinder door kan ondervinden in hun dagelijkse leven.

Een van de oorzaken hiervan is dat ze veelal slapen in een te warme slaapkamer met een te hoge luchtvochtigheid.

Dit ervaart vrijwel iedereen weleens, vooral in de zomer, wanneer de temperatuur uiteraard veel hoger is dan de rest van het jaar en de luchtvochtigheid tegelijk ook ontzettend hoog kan zijn.

Echter sommige woningen zijn tegenwoordig zo goed (te goed) geïsoleerd dat het zelfs in de winter bloedheet binnen kan zijn.

Vaak bezitten deze mensen wel een airco echter gebruiken zij deze niet tijdens het slapen, waarom is dat?

Ze denken vaak dat hun lichaamstemperatuur te ver zakt waardoor ze ziek worden wanneer ze slapen met de airco aan, dit is echter niet het geval.

Daarnaast vrezen veel mensen dat het aan laten staan van de airco gedurende de nacht ontzettend veel geld kost maar ook dit hoeft niet het geval te zijn wanneer je goed je research doet en een energiezuinige unit aanschaft.

De voordelen van slapen met een airco

De slaapkamer en algehele slaapomgeving is een van de grootste factoren waardoor mensen slecht slapen en een slechte slaapkwaliteit ervaren.

Eén van deze oorzaken kan de slaapkamertemperatuur zijn waardoor je lichaam uitgeput raakt van het reguleren van je lichaamstemperatuur gedurende de nacht.

Wanneer het te warm is lig je veelal in je bed te woelen, draaien, dekentje over, dekentje af totdat je de juiste slaaphouding en temperatuur kunt vinden.

Je kunt je raam nog zo ver open doen maar als er geen verkoelend briesje is dan wordt het niet koeler in je slaapkamer, bovendien laat je op deze manier veel muggen en ander ongedierte je slaapkamer binnendringen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tussen 15°C en 20 graden de ideale temperatuur is om in te slapen omdat je in deze temperatuur het diepste slaapt en je lichaam het beste kan herstellen.

Een airco in je slaapkamer helpt je de temperatuur te reguleren zodat het nooit te warm wordt om te slapen.

Daarnaast kan een airco de ideale oplossing zijn om een baby- of kinderkamer te verkoelen en ervoor te zorgen dat ook daar de temperatuur niet te ver oploopt.

Het wordt aangeraden om de temperatuur in een kinderkamer niet verder op te laten lopen dan 22 graden celsius.

Vrouw slaapt in bed

Andere en minder bekende voordelen

Naast het simpelweg verkoelen van je slaapkamer kan slapen met een airco aan je slaapkwaliteit ook nog op andere minder voor de hand liggende manieren bevorderen.

Zo hebben de meeste airco’s tegenwoordig geavanceerde filters die zorgen voor een schonere lucht in de slaapkamer en verwijdert het veel allergenen die voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen.

Warme nachten en een hoge luchtvochtigheid gaan veelal samen, een airco kan de luchtvochtigheid verminderen waardoor je minder zweet tijdens het slapen.

Stille en energiezuinige airco’s

Ik heb hieronder een aantal stille en energiezuinige airco’s voor je op een rijtje gezet, want deze kun je goed gebruiken tijdens die warme zomernachten.

Deze specifieke airco’s heb ik speciaal geselecteerd omdat ze zo weinig mogelijk energie verbruiken en dat scheelt uiteindelijk weer in je portemonnee:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *