De Ferber methode is een slaaptraining voor baby’s waarmee ze leren zichzelf weer in slaap te sussen wanneer ze midden in de nacht wakker worden.
Het is de bedoeling dat je als ouders een bepaalde tijd wacht voor je je baby gaat troosten om hem of haar te leren zelf weer in slaap te vallen.
Sinds de bedenker en naamgever van de Ferber methode in 1985 zijn eerste bestseller schreef over het oplossen van slaapproblemen onder baby’s is het een geliefde methode om kinderen te leren doorslapen.
Wie is Richard Ferber?
Richard Ferber kinderarts en de voorzitter van het Center for Pediatric Sleep Disorders in het kinderziekenhuis in Boston in de Verenigde Staten.
In 1985 schreef hij zijn bestseller boek Solve Your Child’s Sleep Problems (geüpdate in 2006) waarin hij uitvoerig omschrijft hoe je je baby gedurende een bepaalde periode kunt laten huilen voordat je hem of haar troost, dit wordt tegenwoordig ook wel liefkozend “Ferberizen” genoemd.
Met behulp van de Ferber methode leert je kind zichzelf te troosten en ’s nachts weer in slaap te vallen wanneer hij wakker wordt.
Omdat het de bedoeling is dat je je kind laat huilen totdat hij weer in slaap valt wordt het ook wel de ‘uithuil-methode’ genoemd.
Deze gedachtengang is grotendeels afkomstig uit het begin van de 20e eeuw toen erop gehamerd werd dat je je kind niet mag verwennen.
Het enige verschil met de beginjaren 1900 is dat je af en toe (vaste tijdstippen) wel naar je kind gaat en hem geruststelt dat je er bent en dat hij lekker mag gaan slapen.
Hoe werkt de Ferber methode?
Dag #1: Nadat je de vaste slaaproutine van je kind hebt gevolgd leg je hem in z’n bed of wieg en terwijl hij nog wakker is verlaat je de slaapkamer.
Wanneer hij begint te huilen wacht je een vooraf bepaalde tijd voordat je teruggaat naar de babykamer om hem gerust te stellen. Ferber raadt aan ongeveer 3 minuten te wachten voor je de eerste keer teruggaat als hij huilt.
Geruststellen kan betekenen dat je hem kort over zijn rugje aait, streelt of met een zachte stem zegt dat je in de buurt bent en dat je hem altijd hoort. Zorg ervoor dat je binnen een minuut de babykamer weer hebt verlaten.
Pak hem echter absoluut niet op uit z’n bedje, doe ook nooit de lichten aan en geef hem ook geen voeding.
Verlaat hierna de slaapkamer opnieuw en wacht nu minimaal 5 minuten voor je terugkeert, Ferber noemt deze techniek ‘progressief wachten’.
Wanneer het nodig is kun je wederom kort terugkeren om je baby gerust te stellen en te sussen en de kamer weer verlaten.
Hierna laat je je kind steeds maximaal 10 minuten huilen totdat hij uit zichzelf in slaap valt zonder dat jij in de kamer bent.
Als hij vervolgens midden in de nacht wakker wordt kun je deze methode weer vanaf stap 1 herhalen.
Dag #2: Op de tweede dag van de Ferber methode wacht je in eerste instantie 5 minuten voordat je kort je baby troost, waarna je de tussentijd laat oplopen tot 10 minuten en later zelfs 12 minuten.
Dag #3: Op de derde dag laat je je baby zelfs 10 minuten huilen voor je voor het eerst naar hem toe gaat en vervolgens wacht je 12 minuten en hanteer je uiteindelijk een interval van een kwartier.
Het doel van deze slaaptechniek is dat de meeste baby’s na een paar dagen leren om uit zichzelf in slaap te vallen in de wetenschap dat zijn ouders hem niet iedere keer zullen oppakken wanneer hij huilt.
Beginnen met de Ferber methode
Volgens verschillende slaapexperts is de beste periode om te beginnen met slaaptraining wanneer je kind 4 tot 6 maanden oud is en hoewel je het kunt volhouden tot je kind ongeveer 2 jaar is wordt het wel steeds moeilijker.
Ervaringsdeskundigen zeggen dat de tweede en derde nacht het moeilijkst zijn omdat je kind doorheeft dat ‘ie echt niet opgepakt wordt en erg lang kan huilen.
Veel ouder geven dan ook al snel op tijdens de 2e of 3e nacht wanneer hun baby eindeloos lijken te blijven huilen.
Hoewel het even doorbijten is en niet eenvoudig voor de ouder zal zijn leert de geschiedenis juist dat het na de derde en vierde nacht veel beter gaat en je kind er al bijna aan gewend kan zijn en na kort te gaan huilen veelal snel in slaap zal vallen.
Wees consistent en consequent
Zoals gezegd vinden veel ouders het al snel zielig en pakken ze hun baby toch uit hun bedje wat begrijpelijk is omdat we als mens geprogrammeerd zijn om onze kinderen te troosten wanneer zij huilen.
Echter zoals met zoveel opvoedkundige zaken is de sleutel tot succes met de Ferber methode consistentie en consequentie.
Zorg ervoor dat je als ouders op één lijn zit en dat je partner de baby niet stiekem uit z’n bedje haalt wanneer hij te lang huilt.
Wanneer je de Ferber methode goed uitvoert zul je in 95% van de gevallen binnen enkele dagen al verbetering in het slaapgedrag van je baby zien.