Wat is witte ruis?

Slechts een enkeling kan altijd en overal snel in slaap vallen ongeacht welke achtergrondgeluiden en met welk volume er zich in de slaapkamer bevinden.

Anderen zijn niet zo gelukkig en vooral lichte slapers zullen het met mij eens zijn dat zelfs het kleinste geluidje ervoor kan zorgen dat ze wakker schrikken of niet in slaap kunnen vallen.

Vooral wanneer deze inslaapproblemen dagen of zelfs weken aanhouden kan dit je gezondheid negatief beïnvloeden.

In een poging dit probleem te omzeilen schaffen veel mensen een witte ruis machine aan. Maar wat is witte ruis precies?

Wat is witte ruis?

Wat is witte ruis?

Witte ruis (white noise) is een combinatie van verschillende frequenties die je oren daadwerkelijk kunnen herkennen en horen.

Omdat je gehoor niet alle geluiden kan samenvoegen is witte ruis het geluid wat je hoort wanneer meerdere frequenties bij elkaar komen.

Veel mensen vergelijken witte ruis met het statische geluid van het sneeuwbeeld (ruis) wat je op een oudere televisie ziet wanneer er geen signaal is.

Wanneer je dit geluid hoort is je eerste reactie waarschijnlijk om het zo snel mogelijk uit te zetten.

Echter wanneer dit geluid op een comfortabel volume wordt afgespeeld dan kan dit erg rustgevend werken en je helpen snel in slaap te vallen.

Witte ruis is een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor iedere frequentie gelijk is. (Wikipedia)

Oorsprong van witte ruis

Witte ruis technologie werd ontdekt in het laatste deel van de 19e eeuw door wetenschappers zoals Thomas Edison.

Wist je overigens dat Edison de eerste was die het afspelen van een opgenomen geluid heeft gehoord? Echt waar! Dit heugelijke feit gebeurde in het jaar 1877.

De term witte ruis is afgeleid van lichttechnologie waar de term ‘wit licht’ een combinatie van meerdere kleuren betekent.

Witte ruis is overal

Omdat witte ruis alle hoorbare frequenties bevat hoor je technisch gezien iedere dag steevast verschillende keren witte ruis in je omgeving zonder je hiervan daadwerkelijk bewust te zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld ooit een voetbalstadion hebt bezocht dan hoor je het geroezemoes en andere geluiden van duizenden mensen en ook dit is in feite witte ruis.

Je hoort ook witte ruis wanneer de regen met een constante hoeveelheid op het raam tikt.

Waarom helpt witte ruis je beter te slapen?

Zoals gezegd slapen sommige mensen erg licht en worden ze al wakker van het minste of geringste geluid.

Witte ruis zorgt voor een constant achtergrondgeluid wat lawaai en onverwachte geluiden in je slaapomgeving maskeert.

Naast speciale witte ruis machines zijn er verschillende apps verkrijgbaar die je op je smartphone kunt afspelen tijdens het slapen.

Ik raad je echter aan dit niet als permanente oplossing te zien en wanneer je merkt dat witte ruis je helpt beter te slapen een speciale witte ruis machine aan te schaffen omdat het hebben van een smartphone op de slaapkamer je slaap uiteindelijk alleen maar meer verstoort.

Voordelen van witte ruis

Witte ruis heeft een aantal bijzondere en interessante voordelen, zoals:

Baby slaapt dankzij witte ruisHelpt je baby beter te slapen: Voor baby’s is witte ruis geen onbekende, immers dit hoorden ze al toen ze nog in de buik van de moeder zaten. Als jouw baby slecht slaapt of bij ieder klein geluidje wakker wordt kan witte ruis dé oplossing voor de slaapproblemen van je baby zijn.

Tip: Check het eBook Baby Slaap Geheimen voor meer slaapadviezen voor baby’s.

Helpt bij oorsuizen: Witte ruis maskeert oorsuizen en piepgeluiden (tinnitus). Mensen die last hebben van oorsuizen hebben vaak baat bij witte ruis om sneller in slaap te vallen.

Conclusie

Witte ruis kan andere omgevingsgeluiden die je slaap verstoren blokkeren, overstemmen en maskeren.

Als je ervoor zorgt dat je het niet té luid afspeelt kan witte ruis in sommige gevallen een goede oplossing voor slapeloosheid zijn wanneer je bijvoorbeeld in een erg luidruchtige omgeving woont en slaapt.