Circadiane ritme slaapstoornis

Een circadiane ritme slaapstoornis is een slaapstoornis die kan ontstaan als je biologische klok ontregeld raakt.

In de medische wereld wordt deze stoornis ook wel CRSD (circadianrhythm sleep disorder) genoemd.

Je kunt je bijvoorbeeld erg fit en energiek voelen als je juist wil slapen (avond) en juist extreem moe voelen als je wakker wil zijn (ochtend).

CIRCADIANE RITME SLAAPSTOORNIS

Circadiane ritme slaapstoornisJe biologische klok kan beide kanten op verschoven zijn, zo zijn er bijvoorbeeld mensen die extreem laat slapen en daardoor ook erg laat wakker worden.

Maar er zijn ook mensen die extreem vroeg in slaap vallen en hierdoor ook erg vroeg wakker worden.

Echter heeft deze eerste groep de overhand en komt deze vorm van circidiane ritme slaapstoornissen het meest voor.

DSPS

DSPS circadiane ritme slaapstoornisAls je biologische klok dusdanig verschoven is dat je extreem laat in slaap valt wordt dit DSPS (Delayed Sleep Phase Syndrome) genoemd.

Doordat je zo laat pas kunt slapen zul je ook erg laat wakker worden om aan een goede nachtrust te komen.

Echter deze tijd om uit te slapen wordt de meeste mensen niet gegund omdat ze naar het werk of naar school moeten of andere verplichtingen hebben.

Je voelt het al aankomen, hierdoor kan de slaapduur erg kort worden en dit kan leiden tot oververmoeidheid met alle gevolgen van dien op je werk of in je sociale leven.

ASPS

ASPS (Advanced Sleep Phase Syndrome) werkt juist andersom, waardoor er dus sprake is van dat je juist extreem vroeg in slaap valt.

De meeste mensen met ASPS gaan vaak al rond 18:00/19:00 uur slapen, maar gevolg hiervan is dat zij meestal al rond 02:00/03:00 uur weer wakker zijn.

Overigens komt ASPS veel minder vaak voor dan DSPS en dit heeft in veel gevallen te maken met onze hedendaagse leefstijl.

Biologische klok / Circadiaans ritme

Biologische klok resettenIk zal in het kort even uitleggen wat het circadiaans ritme, ook wel biologische klok genoemd, precies is.

In je hersenen zit een ingebouwd mechanisme die verantwoordelijk is voor regulering van je dag-nachtritme.

Kijk voor verdere diepgaande informatie over de biologische klok op Wikipedia.

OORZAKEN ONTREGELDE BIOLOGISCHE KLOK

Over de exacte oorzaak van een ontregelde biologische klok lopen de meningen nogal uiteen, maar iedereen is er wel over eens dat onze moderne technologie dit fenomeen alsmaar erger kan maken.

Als je van jezelf al extreem vroeg of laat op bed gaat wordt je dus meer of minder blootgesteld aan daglicht hierdoor zal er op een gegeven moment een stukje gewenning ontstaan aan dit ritme in je lichaam.

Als je dit ritme lang genoeg structureel toelaat zal je biologische klok langzaam ontsporen.

Blootstelling aan smartphone en tablet

Smartphone in bedHiernaast zou ook de blootstelling aan het licht van je smartphone of tablet een groot effect op je circadiane ritme kunnen hebben.

Vooral als je in je slaapkamer in het donker nog urenlang in je bed ligt te appen en Facebooken kan dit een vervelende werking hebben op je biologische klok.

Maar er zijn ook mensen met DSPS en ASPS die hier niks aan kunnen doen omdat het bewezen is dat deze stoornissen ook genetisch bepaald kunnen zijn en dus erfelijk zijn.

DSPS en ASPS kunnen ook genetisch bepaald zijn en kunnen dus geërfd worden.

Jetlag

Biologische klok verstoord door jetlagJe biologische klok kan ook ontregeld worden door grote tijdsverschuivingen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lange vliegreis en noemt men in de volksmond een jetlag.

Overigens is een jetlag van tijdelijke aard en ben je vaak binnen een week gewend aan de nieuwe tijdzone en het veranderde dag-nachtritme.

Dit verstoorde ritme kan overigens ook veroorzaakt worden door het werken in ploegen met nachtdiensten, waarbij overdag geslapen moet worden.

Als je jaar in jaar uit alleen maar nachtdiensten werkt zal je biologische klok ernstig ontregeld zijn en zal het erg moeilijk zijn om dit te herstellen.

BIOLOGISCHE RITME HERSTELLEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekHet herstellen van je biologische ritme kan erg moeilijk zijn, maar is in de meeste gevallen niet onmogelijk.

Uit eigen ervaring weet ik dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode een goede oplossing biedt voor het herstellen van je biologische klok.

In deze cursus leer je hoe je op een unieke manier je biologische klok weer gelijk kunt zetten en hoe je er ’s ochtends al voor kunt zorgen dat je de volgende nacht goed slaapt

Klik op de link hieronder voor meer informatie over de Perfect Slapen in 7 Stappen methode en ga meteen van start en zet ook jouw biologische klok weer gelijk!

Direct toegang banner