Wat is een slaaptrainer? Hoe helpt deze kinderwekker jouw kind beter te slapen?

Een slaaptrainer is een wekker die speciaal gemaakt is voor kinderen en door middel van lichtjes aangeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om op te staan.

Deze kinderwekkers zijn in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar zoals in de vorm van een dier of hun favoriete karakters van tv.

ZAZU Sam kinderwekker

Hoe helpt een slaaptrainer jouw kind beter te slapen?

Jonge kinderen kunnen nog niet klokkijken en de tijd aflezen van een normale klok. Zo kan je kind bijvoorbeeld denken dat het al ochtend is terwijl het in werkelijkheid 4 uur ’s nachts is.

Een kinderwekker gebruikt een eenvoudige visuele verandering om aan te geven wanneer het ochtend is en je kind uit bed mag komen.

Wanneer dit tijdstip nog niet is bereikt geeft de slaaptrainer aan dat het nog nacht is en je kind moet slapen, of tenminste stil in zijn of haar bedje moet blijven om de rest van het gezin niet wakker te maken.

Een kinderwekker is zeer duidelijk en laat geen ruimte voor discussie, het is of nacht of ochtend niks anders.

Maak het aanzetten en het instellen van de wekker een onderdeel van de slaaproutine van je kind om het ook voor hem interessant en leuk te maken.

Op deze manier weet je kindje precies wanneer ‘ie in bed moet blijven en kun je hem hierop wijzen wanneer hij zich hier niet aan houdt.

>> Klik hier en schaf al een slaaptrainer aan voor minder dan 30 euro via bol.com

Hoe weet je kind dat het ochtend is?

Nijntje slaaptrainer ochtendZoals gezegd geven de meeste slaaptrainers een visueel signaal af wanneer het tijd is om wakker te worden en op te staan.

Dit kan zijn door het oplichten van sterren of hun favoriete tv-personage die ineens volop in kleur op hun wekker verschijnt.

Andere klokjes zijn subtieler en hierop zie je bijvoorbeeld een fietsertje die eindelijk naar school kan fietsen wanneer het ochtend is.

Een enkele kinderwekker geeft ook een (zacht) geluidsignaal wanneer het tijd is om op te staan en hun ouders weer een dag te terroriseren.

Waarom zou je een kinderwekker gebruiken?

Kinderen die tè vroeg wakker worden vormen “probleem” voor het gehele gezin, want ze worden niet alleen erg vroeg wakker maar zijn hierdoor overdag vaak ook erg vervelend en humeurig.

Dit geldt overigens ook voor de ouders, wanneer zij iedere ochtend weer voor dag en dauw wakker worden gemaakt zullen zij ook erg geïrriteerd zijn en wordt het moeilijker om de hele dag met de kids te dealen.

Wanneer je niet op tijd begint met je kinderen slaaptraining te geven kan te vroeg wakker worden een vast ritueel worden en dat wil je natuurlijk niet.

Het is daarom bijzonder belangrijk om deze kinderwekker elke avond bij het naar bed brengen te benoemen en onderdeel te maken en te houden van de slaaproutine van je kind.

Alleen op deze manier neemt je kind z’n slaaptrainer serieus en zal hij zich hier ook echt aan houden.

>> Voor jongere kinderen en baby’s kun je ook altijd deze online slaaptraining volgen!

Waarom wordt je kind zo vroeg wakker?

Je vraagt je misschien af waarom je kind zo vroeg wakker wordt en wat je hier verder naast het installeren van een slaaptrainer tegen kunt doen.

Redenen waarom je kind zo vroeg wakker wordt:

  • Ze hebben genoeg geslapen: Wanneer jij je kind rond 6 uur naar bed brengt heeft hij of zij tussen 5 uur en 6 uur ’s ochtends genoeg slaap gehad en zijn ze klaar om de dag te beginnen. Verplaats de bedtijd bijvoorbeeld naar een uur later en ontdek of je kindje dan ook later wakker wordt.
  • Hij heeft het koud: Een andere reden waarom kinderen te vroeg wakker worden is dat ze het koud hebben (voor in de winter). Trek je kind een lekkere warme pyjama en slaapzak aan.
  • Te veel geluid: Waneer er zich in en rond de slaapkamer van je kind te veel geluiden en afleidingen afspelen zal je kind hierdoor vroeg kunnen ontwaken. Probeer daarom de slaapkamer van je kind zo stil mogelijk te maken en enkel een slaapmuziekje af te spelen bij het naar bed gaan.

Bijna alle kinderen worden van nature tussen 5 uur en half 6 wakker omdat ze dan aan de laatste slaapcyclus van de nacht beginnen.

Wanneer je ze met behulp van de slaaptrainer duidelijk hebt kunnen maken dat ze rond dit tijdstip nog niet uit bed mogen komen is de kans groot dat ze weer in slaap zullen vallen om vervolgens rond 7 uur of half 8 echt wakker te worden.

Kind slaapt

Wanneer kun je écht beginnen met slaaptraining?

De leeftijd waarop je een kind echt duidelijk kunt maken met behulp van een slaaptrainer  wanneer hij of zij uit bed mag komen verschilt uiteraard per kind.

Echter het is heel gebruikelijk dat je hier tussen de 3 en 4 jaar mee kunt beginnen en de meeste kinderen pikken dit bijzonder snel op en vinden het zelfs erg leuk.

Let op: Leg je kindje duidelijk uit dat ‘ie altijd mag roepen wanneer er echt iets aan de hand is of wanneer hij ziek is en de tijd op de slaaptrainer dan niet uitmaakt.

Welke slaaptrainer is de beste?

Hoewel een slaaptrainer niet duur hoeft te zijn wil ik je wel aanraden ook niet voor het allergoedkoopste model te kiezen.

Voor een bedrag tussen 30 en 40 euro heb je al een uitstekende en vooral mooie kinderwekker met alles erop en eraan.

Let er vooral op dat je kind hem leuk vindt en er diertjes en figuren op verschijnen die hem of haar aanspreken.

Ik heb hieronder een aantal uitstekende slaaptrainers voor je op een rijtje gezet!