Wat is een stapelbed? [Voordelen en nadelen]

StapelbedEen stapelbed is een meubelstuk waarbij twee of meer bedden boven elkaar geplaatst zijn om meer mensen op dezelfde vloeroppervlak te kunnen laten slapen.

Je ziet stapelbedden dan ook regelmatig terugkomen in boten, studentenhuizen en jeugdherbergen.

Maar ook grote gezinnen kunnen ervoor kiezen kinderen bij elkaar op de kamer te laten slapen in een stapelbed simpelweg omdat er niet genoeg slaapkamers zijn in het huis.

Je ziet daarnaast ook dat veel mensen ervoor kiezen om bijvoorbeeld een stapelbed in hun logeerkamer te plaatsen zodat ze een grote groep mensen tegelijk kunnen laten overnachten, vooral wanneer men familie in het buitenland heeft.

Is slapen in een stapelbed gevaarlijk?

Slapen in een stapelbed hoeft niet gevaarlijk te zijn maar er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten als je voor een stapelbed kiest voor jezelf of je kind.

Hoewel het bovenste bed eigenlijk altijd wordt omringd door een reling of een hekwerk is de kans dat de slaper uit bed valt zeer klein.

Toch is deze kans wel aanwezig en wil ik je afraden op het bovenste bed te gaan slapen als je bijzonder beweeglijk bent in je slaap of vaak slaapwandelt.

Het is daarnaast af te raden kinderen jonger dan 6 jaar boven te laten slapen, dit heeft te maken met het feit dat je uiteraard een ladder nodig hebt om op het bovenste bed te komen.

Stapelbedden

Verschil tussen stapelbed en hoogslaper

Het komt vaak voor dat mensen een stapelbed verwarren met een hoogslaper en dit beschouwen als synoniemen voor hetzelfde object.

Hoewel beide bedden wel degelijk op elkaar lijken zit er toch een groot en duidelijk verschil tussen beide.

Waar bij een stapelbed twee of meerdere bedden boven elkaar zijn geplaatst is dit bij een hoogslaper niet het geval.

Hoogslaper wil alleen zeggen dat het bed verhoogd is en dat er gebruikelijk een ander voorwerp onder is geplaatst, zoals bijvoorbeeld een bureau, een bank of een lege vloerruimte.