De winterslaap is een diepe slaap van soms maanden achtereen waardoor veel dieren ’s winters kunnen overleven.
Voor veel dieren is het namelijk bijzonder moeilijk om in de winter genoeg voedsel te kunnen vinden en zij slapen dan de gehele winter om energie sparen en de winter door te komen zonder veel te hoeven eten.
Kenmerken winterslaap
Wanneer veel landschappen namelijk met sneeuw en ijs zijn bedekt is het vinden van insecten, gras, bladeren en in veel gevallen vis erg moeilijk of zelfs onmogelijk.
Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur en vertraagt de hartslag en ademhaling van de dieren aanzienlijk om zo weinig mogelijk energie te verbruiken.
Sommige dieren slapen zo diep dat het vrijwel onmogelijk is om hen wakker te maken waardoor ze dood lijken.
Wanneer te koud wordt rillen of schudden sommige dieren of ontwaken zij licht om een beetje op te warmen.
Daarnaast worden bepaalde dieren bijvoorbeeld één keer per week of maand kort wakker om hun behoefte te doen en een beetje van het opgeslagen voedsel te eten.
>> Klik hier voor meer bizarre slaapgewoontes van dieren.
Voorbereiden op de winterslaap
Dieren die een winterslaap houden bereiden zich hier meestal al weken voor door extra te eten en dit voedsel op te slaan als lichaamsvet wat ze tijdens het slapen kunnen gebruiken als energie.
Er zijn twee verschillende soorten vet, namelijk wit vet en bruin vet.
Het bruine vet hoopt zich op rond het hart, de longen en het brein van de dieren en kan voor een snelle energie boost in deze organen zorgen om deze op te warmen wanneer het weer tijd is om wakker te worden.
Andere dieren die tijdens de winter überhaupt niet warm kunnen blijven, zoals: vissen, kikkers en schildpadden, schuilen onder boomstammen, stenen of ijs.
Wanneer het koud wordt vluchten ze naar de bodem van meren, vijvers en sloten en sommigen begraven zich zelfs in de grond.
Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten insecten die een winterslaap houden, zij vinden meestal een gat in de grond of onder rottende takken en boomschors om van hun welverdiende rust te genieten.
Welke dieren houden een winterslaap?
Hoewel ik hierboven al een aantal voorbeelden van dieren die een winterslaap houden heb genoemd volgen hier nog een aantal dieren:
- Beren
- Schildpadden
- Slakken
- Vleermuizen
- Egels
- Kikkers
- Hommels
- Vissen
* Let op: Niet alle diersoorten in de bovengenoemde categorieën houden een winterslaap. Zo zijn er vele vissoorten die ook ’s winters gewoon actief zijn.