Hoe slapen dieren? [Bizarre slaapgewoontes van dieren]

Hoe slapen dieren?Het zal je niet verbazen dat dieren compleet ander slapen dan mensen, maar dit wil niet zeggen dat wij op het gebied van slaap het superieure ras zijn.

In tegendeel, want meer dan een kwart van alle volwassen Nederlanders hebben te maken met slaapproblemen en het is juist hier dat wij veel van de natuur en de dieren om ons heen kunnen leren.

Dus, hoe slapen dieren? Wat doen zij anders dan mensen? … en wat kunnen wij juist van hen leren?

Sommige diersoorten hebben namelijk verbazingwekkende oplossingen gevonden voor het slapen in de buitenlucht midden in de natuur.

In dit artikel ga ik 15 diersoorten en hun slaapgewoonten met je bespreken en gaan we ontdekken wat wij van deze dieren kunnen leren:

Inhoud

#1: DOLFIJNEN

DolfijnDolfijnen zijn waanzinnige dieren die niet alleen bijzonder intelligent zijn maar ook erg ‘slim’ slapen.

Dolfijnen kunnen bijzonder diep slapen – en dan bedoel ik niet diep in het water – en dit wordt ook wel “logging” (boomstammen) genoemd.

Het lijkt namelijk net alsof er boomstammen op het water drijven wanneer dolfijnen aan in het water liggen te slapen.

Dolfijnen kunnen daadwerkelijk de helft van hun brein uitschakelen en dit moet je erg letterlijk nemen, want waar het ene oog open blijft en actief blijft kijken of er gevaar dreigt gaat het andere oog dicht en wordt dat deel van de hersenen uitgeschakeld.

Daarnaast weet het dier op deze manier wanneer hij boven water moet komen om te ademen en na ongeveer twee uur wisselen beide hersenhelften om beide hun rust te gunnen.

Dit slaapproces komt niet alleen voor bij dolfijnen, want bruinvissen, leguanen, zeehonden, vogels en eenden doen het ook.

#2: ALBATROSSEN

De albatros is een zeevogel die het grootste deel van zijn leven op jacht is naar voedsel, waardoor hij weinig tijd over heeft om te slapen.

Volgens onderzoekers rusten albatrossen daarom ook uit tijdens het vliegen en kunnen ze al vliegende slapen.

Ook Alpengierzwaluwen en dwerglijsters doen dit en zij doen dit door dagelijks honderden korte dutjes van slechts enkele seconden te doen.

#3: ZEEOTTERS

Roofdieren zijn niet de enige dieren die in beweging zijn tijdens het slapen, want ook zeeotters drijven lekker weg terwijl ze van hun nachtrust genieten.

Zeeotters vallen op hun rug in het water in slaap en slapen veelal in grote groepen waarbij ze soms elkaar vasthouden om niet uit elkaar te drijven.

#4: KIKKERS

KikkerKikkers  kunnen in de winter overleven een winterslaap te houden en zoals beren bijvoorbeeld ook doen.

Kikkers hebben een soort natuurlijke antivries op hun lichaam waardoor de belangrijkste lichaamsdelen niet kunnen bevriezen.

Een gedeeltelijk bevroren kikker stopt met ademen en ook zijn hart stopt met kloppen, echter wanneer de eerste tekenen van de lente zich aandienen en de kikker kan ontdooien start het lichaam weer volledig op.

#5: EENDEN

Eenden doen meer dan alleen slapen met één oog open, ze slapen namelijk altijd samen in een groep.

Wanneer het bedtijd is gaan ze in een rij liggen en de eenden aan de uiteinden houden hun ogen richting de buitenkant van de groep om uit te kijken naar roofdieren terwijl ze het andere oog sluiten.

De eenden aan de binnenkant van de groep sluiten beide ogen tijdens het slapen en op deze manier kan iedereen de nacht veilig doorkomen.

#6: GIRAFFES

Giraffes, je weet wel die dieren met die mega lange nek, slapen ongeveer slechts een half uur per dag om roofdieren de baas te kunnen zijn.

Het valt voor deze gigantische dieren dan ook niet mee om een goede slaaphouding te vinden, maar wanneer ze uiteindelijk lekker opgekruld op de grond liggen ziet het er wel bijzonder schattig uit.

Giraffe

#7: WOESTIJNSLAKKEN

Je zult waarschijnlijk denken dat slakken niet een erg druk leven leiden, echter deze kleine beestjes kunnen letterlijk jaren slapen.

Een bekend incident gebeurde toen een medewerker van een Brits museum een Egyptische woestijnslak dood achtte en tentoonstelde, waarna het dier ruim vier jaar later weer bewoog en nog bleek te leven.

#8: POTVISSEN

Toen een groep wetenschappers in 2008 per ongeluk een groep slapende potvissen tegenkwamen voor de kust van Chili was dit uiteraard een geweldig schouwspel.

Voorheen dacht men dat potvissen, net als dolfijnen, slechts één zijde van hun brein tegelijk uitschakelden, echter ze merkten het steeds dichterbij komende schip niet op.

Pas toen het schip per ongeluk tegen een van de dieren aanvoer werd de groep potvissen wakker en vertrokken ze met de noorderzon.

Dankzij deze ontdekking leerde men dat potvissen anders slapen dan bijvoorbeeld dolfijnen en dat ze regelmatig erg kort volledig slapen aan het oppervlak.

Tijdens het slapen ademen en bewegen ze niet en gezien de korte duur van hun nachtrust kan worden aangenomen dat ze bijzonder weinig slaap nodig hebben, slechts ongeveer een uur per dag.

#9: WALRUSSEN

WalrusWalrussen kunnen slapen en zwemmen tegelijk en kunnen daadwerkelijk overal en nergens in slaap vallen.

Ze kunnen 5 minuten zonder adem te halen waardoor ze kort onder water kunnen slapen, maar op het droge kunnen ze zelfs 20 uur aaneengesloten bijzonder diep slapen.

Deze slaap kunnen ze ook goed gebruiken, want walrussen staan erom bekend dat ze meer dan 100 uur aaneengesloten kunnen zwemmen.

Wanneer een walrus in het water slaapt kunnen ze bepaalde lichaamsdelen opblazen zodat ze blijven drijven.

#10: BEREN

De slaapgewoontes van beren zijn eigenlijk niet bijzonder, behalve wanneer een beer in verwachting is.

Tijdens de wintermaanden gaan zwangere beren in winterslaap waarbij hun hartritme daalt, ze stoppen met eten, drinken, urineren en bewegen.

Mamaberen hebben overigens wel een oerinstinct om wakker te worden wanneer ze moeten bevallen.

De pasgeboren welpjes voeden zichzelf de volgende maanden van de moeder tot ze wakker wordt en de jonge beren meeneemt de wijde wereld in.

#11: APEN

GorillaWetenschappers kijken meestal als eerste naar apen om te leren waarom mensen de dingen doen die ze doen en hoe dat ons heeft geholpen om te evolueren.

Ze kwamen erachter dat orang-oetans, gorilla’s en chimpansees allemaal zichzelf opkrullen als ze liggen te slapen, net als veel mensen doen.

Ook zij maken een bed of zoeken een vlakke ondergrond waar roofdieren niet bij kunnen waardoor ze van een comfortabele nachtrust kunnen genieten.

#12: HAAIEN

Haaien zijn geen diepe slapers, zij laten hun lichaam namelijk onder water stationair draaien waardoor ze ieder moment in actie kunnen komen.

Doordat ze het water langs hun kieuwen laten stromen kunnen ze rustig door ademen terwijl ze half slapend liggen te wachten om de aanval te kiezen.

#13: VLEERMUIZEN

Vleermuizen slapen tot wel 20 uur per dag en doen dit in een zeer ongebruikelijke houding, ze hangen namelijk op de kop tijdens het slapen.

Dit doen ze niet omdat het zo lekker slaapt op deze wijze maar het is voor hun de beste manier om weg te vliegen als ze wakker worden vanwege hun zwakke vleugels.

ZIJN ER OOK DIEREN DIE NIET SLAPEN?

Nee, eigenlijk ieder dier kent een periode die overeenkomt of lijkt op slapen. Zelfs de dieren en insecten met bijna geen hersenen vertonen periodes van inactiviteit.

Tijdens deze rustperiodes reageren zij niet of nauwelijks op invloeden en prikkels van buitenaf.

Uit het feit dat alle dieren slapen kunnen wij als mensen opmaken hoe belangrijk slaap voor ons is en dat je echt niet zonder een goede nachtrust kunt.

LEER SLAPEN ALS DIEREN

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenWil jij leren hoe je gegarandeerd beter kunt slapen en al je slaapproblemen kunt oplossen?

Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in deze online slaaptraining namelijk hoe je sneller in slaap kunt vallen, langer kunt doorslapen en fitter wakker kunt worden.

Je doet dit aan de hand van unieke slaaptips, oefeningen en subtiele aanpassingen in je levensstijl.

Je kun Perfect Slapen in 7 Stappen overigens GRATIS proberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *