Een parasomnie is een slaapstoornis waarbij mensen zich tijdens de slaap anders dan normaal gedragen of vreemde bewegingen maken.
Hoewel er meerdere parasomnieën zijn is slaapwandelen waarschijnlijk de bekendste, maar je kunt ook denken aan angstaanvallen in de slaap, praten in de slaap, bedplassen en ook snurken wordt bestempeld als parasomnie.
Parasomnie betekent letterlijk verkeerde slaap. Para heeft in het Grieks veel betekenissen, maar in dit geval betekent het “verkeerd”; somnus is Latijn voor slaap. (Wikipedia)
SYMPTOMEN PARASOMNIE
Iemand die lijdt aan een parasomnie lijkt zijn gedrag of bewegingen volledig bewust en gecontroleerd uit te voeren, maar dit is dus niet zo.
In werkelijkheid gebeurt alles op de automatische piloot en daardoor is het onmogelijk om het gedrag bij te sturen, simpelweg omdat hij of zij er geen weet van heeft.
Hiernaast vertoont de slaper de gebruikelijke symptomen van insomnie, zoals: hevige stemmingswisselingen, verminderd inschattingsvermogen en grote vermoeidheid overdag.
SLAAPWANDELEN
Zoals gezegd is slaapwandelen verreweg de bekendste van alle parasomnieën en is de medische term voor slaapwandelen somnabulisme.
Slaapwandelen komt in sommige families vaker voor dan in andere en kan dus erfelijk overgedragen worden.
Een slaapwandelaar is zich meestal wel bewust van het eigen lichaam, maar niet van de omgeving om zich heen.
Dit komt omdat een slaapwandelaar deze omgeving via een droombewustzijn beleeft. Toch hebben de meeste slaapwandelaars de ogen wel gewoon open tijdens de nachtelijke wandelingen.
Reageren op de omgeving
Opvallend genoeg kunnen slaapwandelaars wel reageren als er door anderen tegen hun wordt gesproken, of zelfs uit zichzelf praten.
Hoewel je met een slaapwandelaar kunt praten moet je niet verwachten lange en interessante conversaties met de slaper te hebben omdat het gesprokene meestal erg kortaf en onsamenhangend is.
MOET JE EEN SLAAPWANDELAAR WAKKER MAKEN?
Het is niet bewezen dat het wakker maken van een slaapwandelaar slecht is voor deze persoon.
Het is overigens wel verstandig om in gedachten te houden dat als je een slaapwandelaar wekt deze erg verward en gedesoriënteerd kan zijn.
Bij het wakker maken kan deze slaper dus schrikken en zichzelf of anderen verwonden.
Begeleid iemand die slaapwandelt terug naar bed!
Het beste is om iemand die slaapwandelt terug te begeleiden naar bed. Probeer de persoon met een rustige zachte stem aan te spreken en voorzichtig bij een arm te pakken en met diegene mee te lopen naar zijn of haar bed.
In de meeste gevallen zal een slaapwandelaar slechts 1 keer per nacht het bed verlaten, maar zal hier de volgende dag geen herinnering aan hebben.
Hier kun je dus de volgende ochtend met elkaar kostelijk om lachen 🙂
BLIJFT EEN SLAAPWANDELAAR DE HELE NACHT WEG?
Of een slaapwandelaar de hele nacht wegblijft? Neen, de meeste slaapwandelingen duren minder dan 10 minuten. Slechts een uitzondering blijft langer dan een half uur uit bed.
Mensen die slaapwandelen keren meestal terug in bed, maar het komt ook geregeld voor dat ze de volgende ochtend op een vreemde plek in huis wakker worden zoals: op de bank of op zelfs op de grond midden in de woonkamer.
Hoewel het bovenstaande grappig kan klinken zijn er ook gevallen bekend van slaapwandelaars die gevaarlijke activiteiten ondernemen in hun slaap.
In enkele gevallen kan dit leiden tot zelfs mishandeling, aanranding of zelfs moord tijdens de slaap. Gelukkig komt dit bijna nooit tot nooit voor, maar kan dus wel.
Als je van jezelf weet dat je slaapwandelt zorg er dan voor dat je je omgeving op de hoogte hiervan brengt en het huis niet kunt verlaten zonder hen wakker te maken.
KINDEREN SLAAPWANDELEN VAKER
Slaapwandelen is een parasomnie die veel vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen en deze kinderen groeien hier in de meeste gevallen naarmate ze ouder worden overheen.
Als je bij volwassenen kijkt naar wie er vaker slaapwandelen dan zie je dat mannen dit veel vaker doen dan vrouwen.
Het feit dat kinderen vaker slaapwandelen dan ouderen heeft ermee te maken dat de hersenen en het lichaam van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn.
Een volwassen slaapwandelaar heeft dit in bijna alle gevallen ook als kind al gedaan.
Andere oorzaken van slaapwandelen
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met veel stress of oververmoeidheid vaker slaapwandelen dan anderen.
Ook het gebruik van medicijnen en alcohol kan ervoor zorgen dat iemand gaat slaapwandelen.
SLAAPWANDELEN VOORKOMEN
Slaapwandelen is erg moeilijk te voorkomen en in de meeste gevallen er overheen groeien de enige oplossing.
Het is wel bewezen dat rustiger slapen de kans dat je gaat slaapwandelen sterk vermindert.
Daarom zou ik elke slaapwandelaar aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode te downloaden.
In deze cursus leer je hoe je rustiger in slaap valt en dus ook rustiger slaapt, waardoor de kans dat je gaat slaapwandelen sterk zal verminderen.
Bovendien krijg je bij de Perfect Slapen in 7 Stappen methode de garantie dat je binnen 90 dagen beter zal slapen en anders krijg je je geld terug!
Ik zie dus geen reden waarom je de Perfect Slapen in 7 Stappen cursus niet meteen zou downloaden of als echt fysiek boek thuis laat bezorgen.
Klik op de link hieronder om ook de kwaliteit van jouw leven en jouw slaap te verbeteren en bestel snel!