Een snurkbeugel – of anti-snurkbeugel – is een apparaat die je tijdens het slapen in je mond draagt om je luchtwegen vrij te houden van blokkades waarmee je voorkomt dat je snurkt.
Snurkbeugels lijken vaak erg op de bitjes die we kennen uit de sportwereld (hockey, boksen etc.) alleen lopen deze meestal verder door naar achteren.
Het doel van de beugel is dat om je onderkaak naar voren te houden waardoor er een betere doorstroom van lucht ontstaat en je vrijer kunt ademen.
Hoewel er snurkbeugels verkrijgbaar die iedereen zouden passen is het altijd beter om deze op maat te laten maken door een professional.
Dit kun je laten doen bij gespecialiseerde orthodontisten die de vormen van je kaak en gebit met uiterste precisie kunnen opmeten en verwerken in een beugel.
Hoe werkt een snurkbeugel?
Zoals gezegd helpt een snurkbeugel de luchtstroom naar je keel te verbeteren door te voorkomen dat je kaak en tong naar achteren vallen en je luchtweg blokkeren.
Dit wordt ook wel ‘manidbulaire herpositionering genoemd’ en is een goede oplossing tegen het blokkeren van de luchtwegen tijdens het slapen en bijbehorende snurkproblemen gebleken.
Een custom made anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat deze perfect over je bovengebit past terwijl deze daarnaast op een comfortabele manier ervoor zorgt dat je onderkaak iets naar voren komt.
Voordelen van een anti-snurkbeugel
Een anti-snurkbeugel is bijzonder makkelijk in gebruik en omdat deze uit één geheel bestaat hoef je niet iedere avond allerlei verschillende onderdelen in elkaar te zetten.
Omdat het de luchtstroom in je keel verbeterd kun je niet alleen voorkomen dat je snurkt maar zul je merken dat je bovendien een stuk aangenamer slaapt.
Snurkbeugels worden overigens al tientallen jaren gebruikt om snurken en uiteindelijk slaapapneu tegen te gaan.
Gelukkig zijn ze in de loop der jaren wel sterk verbeterd en lijken hedendaagse ontwerpen in niets meer op de beugels van vroeger.
Nadelen van een snurkbeugel
Hoewel snurkbeugels tegenwoordig perfect op maat te maken zijn vinden sommige mensen ze nog steeds bijzonder oncomfortabel, vooral tijdens het slapen.
Zo hebben sommige mensen last van:
- Gezichtspijn
- Geïrriteerde tanden en tandvlees
- Pijnlijke kaken
Deze klachten komen met name voor in de gewenningsperiode gedurende de eerste 2 à 3 weken.
Hoewel je de “huis-tuin-en-keuken” bitjes simpelweg in je apotheek of op internet kunt kopen heb je voor een professioneel op maat gemaakte snurkbeugel veelal een verwijsbrief van je huisarts of tandarts nodig.
Daarnaast zijn op maat gemaakte beugels uiteraard niet goedkoop en hoewel je wellicht een deel vergoed krijgt van je zorgverzekering zul je ook altijd zelf bij moeten betalen.
Hoe goed werkt een snurkbeugel?
Of je door het dragen van een snurkbeugel echt stopt met snurken hangt er erg vanaf wat jouw snurkprobleem veroorzaakt.
Snurk je omdat je kaken en je tong naar achteren vallen tijdens het slapen dan kan een anti-snurkbeugel je zeker goed helpen.
Wanneer je snurkt door een ander (dieper liggend) probleem dan is het dragen van een snurkbeugel tijdens het slapen wellicht niet de oplossing voor jou.
In dat geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts en je laten doorverwijzen naar een slaapkliniek voor uitgebreid slaaponderzoek.
Daarnaast zijn er een aantal (online) trainingen die je ook thuis kunt volgen om te stoppen met snurken, zoals bijvoorbeeld het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma.