Wat is een slaapkliniek en hoe werkt een slaaponderzoek?

Heb jij daadwerkelijk alle slaaptips al geprobeerd en lijkt niets te werken?

Van het drinken van warme melk tot een nieuw matras en van melatonine tot mediteren voor je naar bed gaat maar lig je nog steeds uren wakker in bed?

Wellicht kan een uitgebreid slaaponderzoek in een slaapkliniek dan uitkomst bieden.

Wat is een slaapkliniek?

Wat is een slaapkliniek?Een slaapkliniek of slaapcentrum is een gespecialiseerde afdeling van een ziekenhuis of privékliniek welke zich enkel en alleen richt op het behandelen van slaapproblemen en slaapstoornissen.

Omdat de oorzaken van veel slaapstoornissen moeilijk vast te stellen zijn wanneer je wakker bent blijf je in de meeste gevallen een nacht slapen in de kliniek zodat slaapexperts je nauwlettend in de gaten kunnen houden tijdens het slapen.

Tijdens een slaaponderzoek, oftewel polysomnografie (PSG), wordt allerhande data verzameld rond je slaap, zoals slaapduur, slaapkwaliteit, nachtelijke ontwakingen en adempauzes (vooral belangrijk voor onderzoek naar slaapapneu).

Hoewel de slaapkamers in een slaapkliniek meestal gezellig zijn ingericht om de slaapomgeving zo comfortabel mogelijk te maken en jou te helpen sneller in slaap te vallen is het in werkelijkheid een soort laboratorium.

Zo is elke kamer uitgerust met uiteraard een bed maar ook met apparatuur die slaapproblemen kunnen ontdekken door je hersenactiviteit, oogbeweging, hartslag, snurkgedrag, bewegingen en nog tientallen andere zaken te meten.

Vaak worden er elektroden op je hoofd en lichaam geplaatst die direct in verband staan met een computer van waaruit slaapdeskundigen precies kunnen aflezen wat jouw slaapprobleem veroorzaakt.

Aan de hand van deze informatie wordt er vervolgens een behandelplan opgesteld.

Wanneer moet je naar een slaapkliniek?

Het is verstandig een onderzoek in een slaapkliniek aan te vragen wanneer je huisarts geen – of niet de juiste – diagnose kan stellen aan de hand van jouw slaap- waakritme, slaaphygiëne en wanneer eerdere behandelingen het slaapprobleem niet hebben verholpen.

Wanneer je enkele van de volgende problemen hebt ontdekt bij jezelf doe je er goed aan je huisarts te vragen naar een doorverwijzing naar een slaapkliniek voor slaaponderzoek:

  • Chronisch snurken
  • Extreme vermoeidheid overdag (ook na een goede nachtrust)
  • Regelmatig, of altijd, grote moeite met inslapen
  • Meerdere keren per nacht wakker worden

Wat moet je nog meer weten?

Hoe werkt een slaaponderzoek?Wanneer je inderdaad wordt doorverwezen naar een slaapcentrum of slaapkliniek word je vaak gevraagd een slaapdagboek bij te houden in de dagen/weken voorafgaand aan het slaaponderzoek.

Hierin noteer je precies hoe laat je naar bed ging, hoe vaak je wakker bent geworden en hoe lang je volgens jezelf hebt geslapen.

Dit is bijzonder nuttige informatie omdat een slaapexpert dit kan vergelijken met de data van het slaaponderzoek in de kliniek.

Je eigen bevindingen kunnen namelijk goed van pas komen bij het opstellen van een behandelplan en eventueel verder aanvullend onderzoek.

Wat als je niet kunt slapen in een slaapkliniek?

Veel mensen maken zich vooraf grote zorgen dat ze niet kunnen slapen in een vreemd bed en op een vreemde plek.

In de praktijk valt dit meestal reuze mee en verklaren veel mensen dat ze zelfs beter hebben geslapen dan ze thuis doen, zelfs met allerlei draden aan hun hoofd en lichaam.

Maar ook wanneer je inderdaad niet kunt slapen in dit ‘slaaplab’ dan nog wordt er zeer bruikbare data verzameld en bovendien is niet kunnen slapen überhaupt de reden waarom je naar een slaapkliniek bent gegaan.

Waar vind ik de dichtstbijzijnde slaapkliniek?

Wil jij informatie inwinnen bij een slaapkliniek of ben je door je huisarts doorverwezen voor een behandeling en ben je benieuwd waar een slaapkliniek bij jou in de buurt zit?

Zoek dan in dit volledige overzicht van slaapcentra en slaapklinieken in Nederland (Slaapwijzer.net) de dichtstbijzijnde slaapkliniek bij jou in de buurt.