Wat is blauw licht? [Alle kenmerken en voor- en nadelen voor je slaap]

Natuurlijk blauw licht van de zonBlauw licht is een kleur in het zichtbaar spectrum van wat je met het menselijk oog kunt zien.

Blauw licht heeft een korte golflengte wat betekent dat het een hoge frequentie heeft en relatief veel energie produceert.

De grootste natuurlijke bron van blauw licht is de zon op afstand gevolgd door alle elektronische apparaten met een beeldscherm die we in onze huizen hebben verzameld.

Uit onderzoek is gebleken dat blootstelling aan blauw licht voor vermoeide ogen, vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid kan zorgen.

Waar kom je blauw licht tegen?

Waar vroeger alleen de zon blauw licht produceerde is het tegenwoordig overal en word je er dagelijks aan blootgesteld.

Tegenwoordig kun je in bijna iedere woonkamer blauw licht tegenkomen in de vorm van digitale beeldschermen, zoals het beeldscherm van je tv, smartphone, laptop en tablet.

Maar ook andere elektronische apparaten, LED- en fluoriserende verlichting stralen deze vorm van licht uit.

We hebben deze technologie overigens ook veelal aan onze slaapkamers, keukens en kantoren toegevoegd.

Natuurlijk blauw vs. kunstmatig blauw licht

Zoals gezegd is blauw licht overal om ons heen en het is zelfs de enige reden waarom de lucht blauw van kleur is.

Deze korte blauwe golflengtes botsen met luchtmoleculen wat ervoor zorgt dat het blauwe licht zich kan verspreiden waardoor onze ogen de lucht als blauw zien.

Daarnaast helpt natuurlijk daglicht je slaap- waakritme bepalen en reguleren wat ook wel je circadiane ritme oftewel biologische klok wordt genoemd.

Blauw licht zorgt er juist voor dat je wakker, scherp en alert bent en zorgt daarnaast voor een betere gemoedstoestand.

Ook je reactievermogen en je overall gezondheid wordt beter door blootstelling aan blauw licht.

Bovenstaande geldt voor zowel natuurlijk blauw licht (zon) als kunstmatig blauw licht (elektronica met een beeldscherm).

Kunstmatig blauw licht van een computer

Is blauw licht slecht voor je gezondheid?

Dankzij de korte golflengte en een van de hoogste frequenties in het zichtbaar spectrum flikkert blauw licht in bijzonder rap tempo en langer dan andere types licht met een langere golflengte.

Deze flikkering zorgt voor een schittering op je gezichtsveld waardoor je minder scherp en helder ziet.

Dit zorgt voor vermoeide ogen, fysieke en mentale vermoeidheid en hoofdpijn zorgen wanneer je de hele dag achter het beeldscherm van je computer zit.

Onze ogen hebben zich in de loop der jaren (nog) niet dusdanig geëvolueerd dat ze dit type kunstmatig licht succesvol kunnen filteren.

Hierdoor kan veelvuldige blootstelling aan blauw licht op lange termijn zorgen voor celschade op moleculair niveau wat tot zichtverlies kan leiden.

Dit is ook de reden waarom de medische wereld en dan met name oogartsen zich grote zorgen maken over de hoeveelheid blauw licht waaraan zowel volwassenen als kinderen zich op dagbasis blootstellen.

Blauw licht en slapen

Zoals gezegd bepaalt je blootstelling aan licht – zowel natuurlijk als kunstmatig – voor een groot deel hoe je slaap- waakritme eruitziet.

De ‘natuurlijke’ gang van zaken is namelijk dat ’s ochtends de zon opkomt en je voor het eerst licht tot je neemt waarna je aan het einde van de dag wanneer de zon ondergaat niet meer blootgesteld wordt aan daglicht.

Wanneer je geen blauw licht meer tot je neemt krijgt je lichaam namelijk de kans het zogenaamde ‘slaaphormoon’ melatonine te produceren.

In onze hedendaagse steeds drukker wordende maatschappij zijn we geneigd tot laat in de avond tv te kijken en met onze smartphone of tablet te spelen.

Gevolg hiervan is dat je ’s avonds minder melatonine produceert of deze productie te laat op gang komt waardoor je soms uren wakker in je bed ligt.

Hierdoor kan je biologische klok van streek raken en je dag- nachtritme op een vervelende manier veranderen.

Buiten slapen in het zonlicht

Feitjes over blauw licht

Hieronder vind je een aantal leuke en soms verrassende feitjes over hoe wij als Nederlanders omgaan met elektronica die blauw licht uitstralen.

Meer dan 40% van de volwassenen moeten voor hun werk langdurig een pc of tablet gebruiken.
Ruim 80% van alle jongeren (16 – 21 jaar) gebruiken hun smartphone ook in bed.
95% Van alle tieners hebben dagelijks toegang tot een computer.
Meer dan 65% van alle volwassenen die regelmatig gebruik maken van elektronica hebben veelvuldig last van vermoeide ogen.

Zo kun je blootstelling aan blauw licht verminderen

Wil je weten hoe je de gevolgen van overmatige blootstelling aan blauw licht kunt tegengaan? Hieronder heb ik een aantal tips voor je verzameld om blootstelling te verminderen:

  • Schaf een speciale blauw licht filter bril aan
  • Probeer bewust vaker met je ogen te knipperen wanneer je naar je beeldscherm staart
  • Neem vaker een korte pauze wanneer je lang op je computer werkt
  • Maak je beeldscherm vaker schoon, een schoon en stofvrij beeldscherm zorgt namelijk voor minder schittering
  • Verander de achtergrondkleur van je beeldscherm (vooral ’s avonds) van een helder witte kleur naar een donkere warmere kleur om de belasting voor je ogen te verminderen