Melatonine is een lichaamseigen hormoon die je slaap- waakritme, oftewel biologische klok, controleert.
Bij mensen wordt melatonine geproduceerd uit serotonine in de pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd, en wordt het in verschillende hoeveelheden losgelaten in je bloed en hersenvocht.
De hoeveelheid waarmee melatonine wordt afgegeven staat in direct verband met de blootstelling aan licht van je netvlies.
Inhoud
MELATONINEPRODUCTIE AFHANKELIJK VAN HOEVEELHEID LICHT
Wanneer je ogen worden blootgesteld aan licht (dit kan zonlicht of kunstlicht zijn) wordt de productie van melatonine verminderd.
Zodra bepaalde receptoren in je netvlies echter minder licht binnenkrijgen wordt de productie van het hormoon meteen weer opgestart om het lichaam voor te bereiden op de nacht.
Zoals gezegd is melatonine in feite het hormoon die je biologische klok (circadiane ritme) beheert.
Een gemiddeld slaap- waakritme bij mensen is ongeveer 8 uren nachtrust en 16 uren actief wakker.
Bij een normaal ritme piekt de aanmaak van melatonine tussen 11 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts en is de hoeveelheid hormoon ruim 10 keer meer dan overdag.
SYNTHETISCHE MELATONINE
Er bestaat ook kunstmatige melatonine, ook wel synthetische melatonine genoemd, deze supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij je apotheek of op het internet.
Overigens zijn erg grote doseringen melatonine wel alleen op recept te verkrijgen en deze worden onder andere gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker.
Maar de bekendste toepassing van melatonine supplementen is het oplossen van verschillende slaapproblemen en slaapstoornissen.
Zo wordt melatonine o.a. gebruikt voor:
- Minder last te hebben van een jet lag
- Het herstellen en gelijk zetten van de biologische klok.
- Het behandelen van slaapproblemen bij mensen met onregelmatige werktijden en nachtdiensten
- Behandelen van insomnie
VOOR JE MELATONINE INNEEMT
Er zijn bepaalde omstandigheden en condities waarbij je geen melatonine kan nemen omdat het erg gevaarlijk kan zijn. Enkele condities zijn:
- Als je diabetes hebt
- Bij depressiviteit
- Naast het gebruik van een bloedverdunner
- Bij te hoge of te lage bloeddruk
- Als je epileptisch bent
- Een auto immuunziekte
- Bij gebruik van andere verdovingsmiddelen
Hoewel het onbekend is of melatonine schadelijk is voor je ongeboren kind als je zwanger bent wordt het gebruik ervan ten strengste afgeraden.
Een hoge dosering van dit medicijn tast overigens wel je menstruatie aan waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden.
Daarnaast is het ook nog onbekend of melatonine wordt doorgegeven tijdens borstvoeding en dus invloed kan hebben op je kind, gebruik daarom nooit melatonine supplementen als je borstvoeding geeft.
DOSERING
Melatonine supplementen zijn verkrijgbaar in vele doseringen, deze variëren van 0,1 mg tot 5,0 mg per dag.
Het bepalen van de juiste dosering voor jouw slaapprobleem neem tijd in beslag, ik raad aan om met een kleine dosering (1 tablet) te beginnen en pas als je dan niet goed slaapt de dosering op te schroeven.
Neem niet meer dan nodig is, want dat kan een averechts effect hebben waardoor je erg onrustig slaapt en zeer heftig droomt.
Doordat je meteen na de droom wakker zult worden kun je je vaak de gehele droom herinneren en dit kan in het ergste geval tot een trauma leiden.
HOE WERKT MELATONINE?
Synthetische melatonine wordt gemaakt van het aminozuur tryptofaan en wordt door het bloed en hersenvocht opgenomen.
Het stuurt een signaal naar de melatonine receptor ‘agonist’ in de hersenen en helpt de slaap- waakcyclus onder controle te krijgen.
Ga je beter slapen door melatonine? Als je het als supplement neemt wordt de functie van het natuurlijke hormoon nagebootst.
Veel mensen worden binnen 30 minuten na het nemen van melatonine slaperig waarna ze makkelijk in slaap vallen.
MELATONINE IN VOEDING
Er zijn ook voedingstoffen die melatonine bevatten, hoewel het in de meeste gevallen gaat om een minder geconcentreerde hoeveelheid dan in supplementen.
Producten die slaapverwekkend zijn en melatonine bevatten zijn: Banaan, ananas, walnoten, gember, kersen, zilvervliesrijst en Goji bessen.
Denk niet meteen dat als je deze producten eet je zult slapen als nooit tevoren maar ze kunnen wel een steentje bijdragen aan een goede nachtrust.
GEBRUIK BIJ KINDEREN
Sommige ouders overwegen melatonine te gebruiken om hun kind te helpen makkelijker in slaap te vallen.
In sommige gevallen kan dit ook prima maar ga hier nooit zelf mee experimenteren maar raadpleeg altijd een kinderarts of medische slaapspecialist.
Slapeloosheid en andere slaapstoornissen bij kinderen kunnen het beste altijd worden beoordeeld door artsen.
Melatonine mag ook niet gebruikt worden als vervanger voor een goede slaaproutine en vaste bedtijd bij kinderen.
Bovendien is langdurig gebruik van melatonine door kinderen nog niet onderzocht en dus zijn de mogelijke bijwerkingen nog onbekend.
BIJWERKINGEN
Een te hoge dosering kan, zoals eerder vermeld, de slaap juist verstoren en leiden tot een erg onrustig slaappatroon en extra vermoeidheid overdag.
Daarnaast kan teveel melatonine voor pijnlijke gewrichten, hoofdpijn en maagpijn zorgen en mede daarom moet je erg voorzichtig omgaan met dit medicijn en niet te snel de dosering opschroeven.
Uit onderzoek is gebleken dan melatonine ook erg gevaarlijk kan zijn voor mensen met diabetes type 1, want na het nemen van het hormoon ontwikkelden zij een erg hoge bloedsuikerspiegel.
Ook kan er bij mannen extra borstgroei ontstaan en kunnen hun zaadcellen minder beweeglijk worden met alle gevolgen van dien.
Zoals je ziet is melatonine niet geheel onschuldig en moet het behandeld worden als volwaardig medicijn.
Neem dus niet teveel en schroef de dosering stapje voor stapje op om de juiste hoeveelheid voor jouw slaapprobleem te vinden.
Lees ook mijn artikel over de bijwerkingen en risico’s van slaappillen in het algemeen.
GOED SLAPEN ZONDER SLAAPPILLEN?
Als je het nemen van slaapmedicatie en slaappillen je niet aanstaat maar toch van je slapeloosheid af wil dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw aanraden.
Deze slaapexpert met jarenlange ervaring op het gebied van slaapproblemen heeft deze slaapcursus ontwikkeld om jou op een natuurlijke manier beter te leren slapen.
Je leert onder andere van je slaapangst af te komen, af te rekenen met stress en de juiste (slaap)hormonen (dus ook melatonine) op het juiste moment aan te maken.
Dit alles heeft hij in een 120-pagina’s tellend eBook en fysiek boek gegoten waarin je in 7 stappen, allemaal onderverdeeld in simpele en duidelijke oefeningen en trainingen, leert hoe je makkelijker in slaap valt, rustiger slaapt en dus ook langer slaapt.
Niet-goed-geld-terug garantie
Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen, want met de niet-goed-geld-terug garantie krijg je binnen 90 dagen gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
Daarnaast mag ik je 50% korting aanbieden op de gehele cursus en alle extra’s waardoor je nu slechts €37,- betaalt.
Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen direct downloaden door op de speciale kortingslink hieronder te klikken waardoor je meteen aan de slaapcursus kunt beginnen.