Wat is CPAP en hoe werkt CPAP-therapie?

CPAP-therapieEen CPAP apparaat is een machine die een patiënt met slaapapneu via een masker gedurende de nacht van zuurstof voorziet om regelmatiger te kunnen ademen tijdens het slapen.

Het masker van een CPAP machine omsluit de neus en/of mond volledig waardoor er geen lucht kan ontsnappen of binnendringen en de slaper rustig kan ademen.

Hoewel men vaak denkt dat CPAP alleen wordt ingezet om slaapapneu tegen te gaan kan het ook gebruikt worden om andere ademhalingsproblemen te verhelpen of verminderen.

Wat is CPAP?

Maar wat betekent CPAP nou precies en wat kun je verwachten wanneer je CPAP therapie moet volgen?

De afkorting CPAP staat voor ‘continuous positive airway pressure’, oftewel ‘continue positieve luchtwegdruk’.

Een CPAP apparaat bestaat uit een masker wat je over je neus en/of mond draagt tijdens het slapen en een machine die lucht door een slang naar dit masker pompt.

Het is ook juist dit proces waaraan het de naam ‘continue positieve luchtwegdruk’ ontleent, namelijk omdat er continue lucht naar je luchtwegen wordt gepompt.

Dankzij deze stabiele luchtstroom blijven je bovenste luchtwegen open tijdens het slapen waardoor deze niet dicht kunnen vallen of vernauwen.

Hierdoor kunnen er geen adempauzes meer optreden omdat de luchtwegen immers de gehele tijd geopend blijven.

Verschillende soorten CPAP maskers

Er zijn veel verschillende types CPAP maskers en deze hebben de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan.

Want waar het vroeger nog stugge en lompe apparaten waren is dit al lang niet meer het geval.

Tegenwoordig zijn de maskers en machines bijzonder licht en zijn de motoren uiterst stil. Daarnaast maken veel maskers tegenwoordig gebruik van verwarmde luchtbevochtiging.

Hierdoor is het gebruik vele malen comfortabeler geworden voor zowel de patiënt zelf als zijn of haar partner.

Zo zijn er nu nog steeds maskers die het grootste deel van je gezicht bedekken maar bijvoorbeeld ook maskers die alleen de neus afdekken.

Deze verschillende types zijn ontworpen om verschillende gezichtsvormen, voorkeuren en de ernst van de slaapapneu adequaat te kunnen behandelen.

CPAP therapie tegen slaapapneu

Wanneer je veelvuldig stopt met ademen tijdens het slapen, luidruchtig snurkt of andere symptomen van slaapapneu hebt zul je waarschijnlijk een slaaponderzoek moeten ondergaan om de exacte oorzaak van deze adempauzes te achterhalen.

Wanneer de diagnose slaapapneu dan vervolgens wordt vastgesteld is de kans bijzonder groot dat de behandelende slaapdeskundige CPAP therapie aanraadt om deze conditie tegen te gaan.

Voordelen van CPAP therapie:

CPAP therapie is de meest effectieve behandeling voor slaapapneu en dit zorgt direct voor de volgende resultaten:

  • Geen adempauzes meer tijdens de slaap (hierdoor schrik je ook (bijna) nooit meer happend naar adem wakker)
  • Je stopt (bijna) volledig met snurken
  • Je slaapt vele malen rustiger
  • Je bent minder vermoeid overdag