Wat is GABA?

Gamma-aminoboterzuur, oftewel GABA, is een aminozuur dat fungeert als neurotransmitter die helpt bij het verzenden van prikkels tussen het brein en het zenuwstelsel.

Het ontwikkelt in je brein uit glutamaat. Dit proces wordt versneld door de actieve vorm van vitamine B6 en het enzym glutamaat decarboxylase (GAD).

De belangrijkste functie van GABA is het terugbrengen van de activiteit in zenuwcellen in het zenuwstelsel.

Structuurformule GABA gamma-aminoboterzuur

Structuurformule gamma-aminoboterzuur (GABA)

Wat is GABA?

Uit onderzoek is gebleken dat het een rol speel bij o.a. angst, paniek, stress en depressie.

GABA heeft een natuurlijke kalmerende werking en brengt je geest tot rust door neuronale prikkelbaarheid te verminderen.

Dit is mede de reden waarom het vaak in supplementvorm wordt toegediend om sneller in slaap te vallen en de gemoedstoestand te verbeteren.

Enkele voordelen van GABA zijn:

 • Sneller in slaap vallen
 • Verminderen van stress
 • Het werkt ontstekingsremmend
 • Verminderd depressiviteit

Sneller in slaap vallen met GABA

Wat is GABA en beter slapenBijna een kwart van de gehele wereldbevolking heeft af en toe of structureel last van slapeloosheid.

GABA heeft een kalmerende en verdovende werking waardoor het je op een natuurlijke manier helpt om sneller in slaap te vallen.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat je brein minder gevoelig wordt voor prikkels van buiten wanneer GABA-niveau omhoog wordt gebracht.

Uit een wetenschappelijk onderzoek in 2015 blijkt dat kandidaten die GABA-supplementen toegediend kregen gemiddeld 10 minuten sneller in slaap vielen dan de proefpersonen die zonder moesten slapen.

Daarnaast is tijdens een studie uit 2008 vastgesteld dat mensen met slapeloosheid (insomnie) van nature gemiddeld maar liefst 30% minder Gamma-aminoboterzuur in hun lichaam hebben.

Verminderen van stress

Eén van de belangrijkste functies van GABA is het verminderen van de prikkelbaarheid van je zenuwen. Dit kan direct gelinkt worden aan gevoelens van spanning en angst.

Het is dan ook niet vreemd dat Gamma-aminoboterzuur vaak gebruikt wordt tegen angst en stress.

Sterker nog, bepaalde angststoornissen zijn een direct resultaat van een laag GABA-niveau in het lichaam.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat mensen die last hebben van paniekaanvallen vaak een verstoord GABA hebben.

Het werkt ontstekingsremmend

Hoewel een ontsteking een natuurlijke reactie van het immuunsysteem is na een ziekte of blessure kan chronische ontsteking ziektes als artritis en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat GABA ontstekingsremmend werkt en zeer bruikbaar is bij het behandelen van deze condities.

Zo werd bij een test op muizen ontdekt dat het toedienen van GABA de kans op Reumatoïde artritis verminderd en de symptomen inperkt.

Verminderd depressiviteit

Vrouw met stressNaast het reguleren van slaap en het verminderen van stress speelt GABA ook een grote rol in depressiviteit.

Zo blijkt dat mensen met een depressie een lager GABA-niveau hebben dan mensen die niet depressief zijn.

Het is mooi om te zien dat wanneer mensen uit hun depressie komen het GABA-niveau in hun lichaam direct weer omhoog schiet.

Maar het werkt ook omgekeerd, want dankzij de werking van Gamma-aminoboterzuur als antidepressivum blijkt het een uitstekend natuurlijk alternatief te zijn voor traditionele behandelmethodes van een depressie.

GABA: Risico’s en bijwerkingen

Het gebruik van GABA supplementen om beter te slapen zal bij de meeste mensen weinig risico’s en bijwerkingen opleveren.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je géén GABA gebruiken omdat er (nog) geen goed onderzoek is gedaan naar de mogelijke gevolgen voor jou en je baby.

Daarnaast doe je er goed aan deze supplementen te vermijden als je al andere medicatie neemt tegen stress of depressiviteit.

Raadpleeg van tevoren in ieder geval je huisarts omdat het de werking van andere medicatie kan beïnvloeden.

Daarnaast kan het gebruik van een zeer hoge dosering GABA ervoor zorgen dat angst, stress en depressiviteit juist verergert.

Ook hebben sommige mensen last van een tintelende of rode huid na het nemen van een GABA supplement.

Natuurlijke bronnen van Gamma-aminoboterzuur

Wil jij wel de kalmerende, ontspannende en slaapverwekkende werking van Gamma-aminoboterzuur (GABA) ervaren maar geen supplementen nemen?

Gelukkig zijn er een aantal ubergezonde natuurlijke producten en voedingsstoffen waar je GABA uit kunt halen.

(De volgende ingrediënten bevatten overigens niet daadwerkelijk GABA maar wél de voorlopers ervan, zoals glutamaat, waardoor je lichaam het eenvoudig kan produceren).

 • Havermout
 • Spinazie
 • Walnoten
 • Geitenkaas
 • Broccoli
 • Avocado
 • Kalkoen
 • Kip

Dus om sneller in slaap te vallen en beter te slapen kun je altijd deze GABA-opwekkende natuurlijke ingrediënten aan je dieet toevoegen.

Ohja, je lichaam produceert ook meer GABA door huid-op-huid contact dus lekker knuffelen met je partner voor je gaat slapen helpt je ook daadwerkelijk een betere nachtrust te krijgen.