Paniekaanvallen zijn angstaanjagende gebeurtenissen die op elk moment voor kunnen komen, maar kun je ook een paniekaanval krijgen terwijl je slaapt?
Sommige mensen krijgen een paniekaanval voor ze naar bed gaan vanwege hevige slaapangst.
Anderen ervaren de nacht juist als het enige moment waarop ze niet bang hoeven te zijn voor een aanval en ook niet aan hun paniekaanvallen denken.
Hoewel het niet heel vaak voorkomt maken sommige mensen ook paniekaanvallen mee terwijl ze slapen.
Inhoud
PANIEKAANVAL TERWIJL JE SLAAPT
Dankzij deze angstaanjagende gebeurtenis schrik je wakker en zul je bijzonder bang worden, toch zullen veel mensen jou niet serieus nemen en denken dat je je aanstelt.
Uiteindelijk kunnen deze aanvallen zulke diepe mentale wonden veroorzaken dat het problematisch wordt om zelfs je eigen huis te verlaten.
Dit komt omdat deze nachtelijke paniekaanvallen van het ergste type zijn omdat ze symptomen veroorzaken die zelfs paniekaanvallen overdag niet veroorzaken.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Ze komen zomaar uit het niets zonder waarschuwing
- Ze zorgen ervoor dat je verward wakker wordt
- Ze voorkomen dat je weer in slaap kunt vallen en zorgen voor slaaptekort
- Ze veroorzaken grote gezondheidszorgen
- Ze helpen je na verloop van tijd slaapangst te ontwikkelen
Paniekaanvallen zijn op zichzelf al doodeng, maar wanneer ze tijdens je slaap gebeuren zonder waarschuwing kan het desastreuze gevolgen hebben en zelfs voor relatieproblemen zorgen.
KLIK HIER OM SLAAPANGST TE LEREN OVERWINNEN!
WAT VEROORZAAKT NACHTELIJKE PANIEKAANVALLEN?
Hoewel gezegd wordt dat je een paniekaanval krijgt terwijl je slaapt is deze benaming erg misleidend.
Niemand slaapt namelijk tijdens een paniekaanval door en je wordt er hoe dan ook wakker van en voelt grote angst en desoriëntatie.
Er zijn vele mogelijke oorzaken voor jouw paniekaanvallen tijdens je slaap en niet iedereen die er overdag last van heeft zal deze ook ’s nachts krijgen.
Dit komt omdat normaal gesproken je gedachten deze paniekaanvallen triggeren en als je slaapt rust normaliter ook je brein uit.
Dit betekent dus dat alleen mensen met specifieke andere problemen terwijl ze slapen paniekaanvallen kunnen krijgen.
Voorbeelden van deze problemen zijn:
SLAAPAPNEU
Slaapapneu is een veelvoorkomende oorzaak van paniekaanvallen tijdens de slaap.
Bij slaapapneu wordt je luchtweg geblokkeerd en kun je tijdelijk niet ademen tijdens het slapen, deze adempauzes kunnen soms bijna een minuut duren.
Deze slaapstoornis wordt meestal veroorzaak door overgewicht, maar in sommige gevallen kunnen ook mensen met een gezond gewicht getroffen worden door slaapapneu.
Door overgewicht rond de nek en zwakke keelspieren kan deze persoon niet ademen en dit wordt ook wel hypoventilatie genoemd, niet te verwarren met hyperventilatie.
Hypoventilatie zorgt voor een grote druk op het hart en heeft symptomen die vergelijkbaar zijn met een hartaanval.
Mensen zonder paniekaanvallen worden wakker door slaapapneu waarna ze eigenlijk meteen weer in slaap kunnen vallen.
Echter mensen met een angststoornis hebben deze luxe niet omdat hun brein constant overspoeld wordt met angst en zij altijd alert zijn.
Wanneer zij stoppen met ademen worden ze wakker en neemt de angst meteen de overhand en kunnen ze gaan hyperventileren.
De meeste symptomen van een paniekaanval wordt door hyperventileren veroorzaakt, zoals:
- Versnelde hartslag
- Pijn in de borst
- Licht in je hoofd
- Kortademigheid
Hierdoor krijg je een verschrikkelijke paniekaanval waardoor je wakker wordt en niet weer in slaap kunt vallen.
Dit is precies waarom mensen die last hebben van paniekaanvallen veel vaker ook last van slaapapneu hebben.
MAAGZUUR (GERD)
Ook maagzuur, Gastroesophageal Reflux Disease (GERD), kan direct gelikt worden aan paniekaanvallen.
Hoewel zuurbrand irritant is lijkt het niet heel ernstig, het kan echter wel je slaap ernstig beïnvloeden vooral wanneer je dicht tegen je bedtijd nog gegeten hebt.
Doordat je gaat liggen nadat je hebt gegeten wordt je maagzuur alleen maar erger en kun je een aanval krijgen.
Anderen hebben ook last van hun keel en kunnen moeilijk ademen en ook dit is een trigger voor een paniekaanval.
De overgrote meerderheid weet niet eens dat ze brandend maagzuur hebben tenzij ze ’s nachts wakker worden.
Zelfs al worden ze wakker dan nog is het slechts een erg klein percentage die hier een paniekaanval aan overhoudt, anderen vallen simpelweg weer in slaap.
Mensen met een paniekstoornis hebben dit geluk niet en deze stoornis in combinatie met maagzuur kunnen voor grote paniekaanvallen zorgen.
HYPERVENTILATIESYNDROOM
Het hyperventilatiesyndroom is een andere stoornis die direct gelinkt kan worden met paniekaanvallen.
Men denkt zelfs dat hyperventileren de grootste veroorzaker van paniekaanvallen zijn en dat beide stoornissen hand in hand gaan.
Kort door de bocht wil hyperventilatie zeggen dat je niet diep genoeg ademt.
Het probleem met oppervlakkig ademen is niet dat je niet genoeg zuurstof binnenkrijgt, maar juist dat je te veel kooldioxide uitblaast.
Je lichaam heeft kooldioxide, ook wel koolstofdioxide genoemd, nodig om goed te kunnen functioneren.
Wanneer je niet diep genoeg ademt krijgt je lichaam niet de kans om kooldioxide te produceren omdat je te snel alweer uitademt.
De meeste mensen met het hyperventilatiesyndroom hebben overigens weinig moeite met slapen en dit is daarom ook niet de meest voorkomende oorzaak van nachtelijke paniekaanvallen.
Echter er zijn wel gevallen bekend van mensen die ook ’s nachts hyperventileren waardoor ze wakker worden en in een paniekaanval terecht komen.
NACHTMERRIES, NACHT TEREUR EN SLAAPANGST
Tot slot kunnen ook je dromen, nachtmerries en nacht terreur (pavor noturnus) ervoor zorgen dat je een paniekaanval krijgt terwijl je slaapt.
Dit komt ook vaak voor in combinatie met hyperventileren, want als je in je droom bang wordt of weg moet rennen kan je lichaam hierop reageren door sneller te ademen.
Hierdoor ga je hyperventileren tijdens je slaap waarna je wakker wordt met een paniekaanval.
OMGAAN MET EEN NACHTELIJKE PANIEKAANVAL
Paniekaanvallen tijdens het slapen zijn moeilijker onder controle te krijgen dan aanvallen overdag, omdat je geen waarschuwing vooraf krijgt.
Je kunt niet toepassen wat je geleerd hebt om je paniekaanval te stoppen of jezelf af te leiden zodat de aanval minder erg wordt.
Nachtelijke paniekaanvallen komen als een complete verrassing en zorgen er meestal voor dat je gedesoriënteerd raakt en tijdelijk niet beseft wat er gebeurt.
Het goede nieuws is dat er vaak een onderliggende oorzaak is voor deze nachtelijke aanvallen en je deze eerst kunt proberen te verhelpen om te zien of het je paniekaanvallen volledig oplost.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Je levensstijl aanpassen
Slaapapneu en maagzuur worden in veel gevallen veroorzaakt door overgewicht, dus is het verstandig hier iets aan te doen.
Je zult zien dat je slaapapneu afneemt naarmate je fitter wordt omdat de spieren rond je nek en keel je luchtweg beter vrij kan houden.
Een gezond eetpatroon is dus erg belangrijk in deze, maar ook meer gaan bewegen is belangrijk en heeft als voordeel dat het goed kan werken om angsten te overwinnen.
Stop maagzuur
Als brandend maagzuur ervoor zorgt dat je ’s nachts ademloos wakker wordt dan moet je dit zeker verhelpen.
Ik wil je aanraden eerst de middeltjes te proberen die vrij in de winkel te verkrijgen zijn.
Werken deze niet dan kun je je huisarts raadplegen en zal deze meestal een serieuzer medicijn voorschrijven om voor eens en voor altijd af te rekenen met reflux.
Leg een spiekbriefje naast je bed
Het kan goed van pas komen om een spiekbriefje voor jezelf te schrijven en deze op je nachtkastje te plaatsen.
Schrijf op dit briefje een stappenplan wat je moet doen om weer rustig te kunnen worden als je wakker wordt met een paniekaanval.
Wanneer je niet weer in slaap kunt vallen is het beter om kort op te staan en bijvoorbeeld een rondje door je huis te lopen en iets te drinken.
Tegen je slaapangst vechten en obsessief proberen weer in slaap te vallen werkt meestal averechts.
VOLG EEN (ONLINE) SLAAPTRAINING
Slaapexpert en schrijver van de Perfect Slapen in 7 Stappen methode William van der Klaauw gaat in zijn training uitgebreid in op hoe slaapangst kunt overwinnen en nachtelijke paniekaanvallen kunt voorkomen.
Je leert in dit 120+ pagina’s tellend eBook slaapangst bij de wortel aan kunt pakken om hier voorgoed mee af te rekenen.
Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen door het eBook via onze exclusieve kortingslink te downloaden.
Ben je niet tevreden of is het niet wat je ervan verwacht stuur dan binnen 90 dagen een email en je krijg 100% je geld terug!
DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN NU!
Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!