Wat is de kernslaap? En waarom zijn deze eerste 3 slaapcycli zo belangrijk?

Wat is de kernslaap? De eerste 3 slaapcycli, oftewel ongeveer de eerste 4 tot 6 uur – van de slaap wordt de kernslaap genoemd.

(Eén slaapcyclus duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur waardoor je dus 4 tot 6 uur doet over de eerste 3 slaapcycli van de kernslaap.)

Tijdens deze fase van je nachtrust verkeer je het langst in diepe slaap en beleef je vaak bijzonder levensechte dromen.

De kernslaap wordt veelal gezien als de graadmeter van de slaap en is daarom bijzonder bepalend voor je overall slaapkwaliteit.

De hierop volgende vierde en vijfde (als je geluk hebt) slaapcyclus zijn veel minder belangrijk omdat je hierin weinig tijd in diepe slaap doorbrengt en wordt daarom ook wel ‘restslaap’ genoemd.

Wat is de kernslaap?

Functie van de kernslaap

Hoewel wij als mensen nog steeds niet het gehele functioneren van de menselijke slaap hebben ontrafeld weten we wel dat slapen een essentieel onderdeel is van ons bestaan.

Echter dat je per se 8 uur onafgebroken dient te slapen om een goede nachtrust te hebben is een fabeltje en kun je bijvoorbeeld ook prima functioneren met een bifasisch of polyfasisch slaapschema, mits je het goed aanpakt uiteraard.

De slaapcycli van de kernslaap zijn vooral belangrijk om zowel lichamelijk als ook geestelijk volledig te herstellen en op te laden voor de volgende dag.

Zo is de diepe slaap vooral belangrijk bij fysiek herstellen van geleverde inspanningen en is de droomslaap vooral bepalend voor je geestelijke gezondheid.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon, echter als je ervoor zorgt dat je tenminste altijd je kernslaap pakt dan ben je al goed op weg.

Wanneer je ervoor zorgt dat je vooral tijdens je kernslaap – dus pakweg 6 uur slaap – ongestoord kunt slapen zal dit in veel gevallen genoeg zijn om fris en fruitig aan de volgende dag te beginnen.

Hoewel de restslaap ook belangrijk is om goed uitgerust wakker te worden is deze iets minder belangrijk en kun je deze ook prima af en toe missen en iets korter slapen.