Wat is de Multiple Sleep Latency Test (MSLT)?

De Multiple Sleep Latency Test (MSLT) is een slaaponderzoek waarmee overmatige slaperigheid overdag kan worden vastgesteld door te meten hoe lang het duurt voordat je overdag in slaap valt in een stille omgeving.

De Multiple Sleep Latency Test werd in 1977 ontwikkeld door slaapexperts William C. Dement en  Mary Carskadon en is het standaard onderzoek geworden waarmee slaapstoornissen als narcolepsie en idiopatische hypersomnie worden vastgesteld.

Wat is de multiple sleep latency test (MSLT)?

Wat is de Multiple Sleep Latency Test?

Voorafgaand aan de MSLT word je een volledige nacht in de gaten gehouden en wordt je slaap gemeten met behulp van het plaatsen van elektrodes op het lichaam waarmee een polysomnografie kan worden uitgevoerd.

De volgende dag van het slaaponderzoek krijg je 4 slaapmomenten van ongeveer een half uur met tussenpozen van 1,5 tot 2 uur.

Tijdens elk slaapmoment ga je in een stille en donkere kamer in bed liggen en probeer je in slaap te vallen.

Wat wordt er gemeten?

Gedurende de Multiple Sleep Latency Test wordt gemeten hoe lang het duurt voor je in slaap valt.

Daarnaast wordt ook gemeten:

  • Hersenactiviteit
  • Oogbewegingen
  • Hartslag
  • Spieractiviteit in de kin
  • Wanneer de REM-slaapfase begint

Na ongeveer 20 – 30 minuten word je wakker gemaakt en is deze fase van het onderzoek afgerond en zul je weer 2 uur moeten wachten tot het volgende dutje.

Val je echter niet binnen 20 minuten in slaap dan is dit slaapmoment ten einde en moet je ook wachten tot het volgende slaapje.

Ieder slaapmoment van de MSLT vindt plaats in een volledig stille, donkere en comfortabele slaapkamer die uitnodigt om te gaan slapen en iedere invloed van buitenaf uitsluit.

Een grote hoeveelheid elektroden en sensors meten wanneer je daadwerkelijk slaapt en in welke slaapfase je je bevindt.

Overmatige vermoeidheid overdag betekent dat je bijzonder slaperig en vermoeid bent wanneer je juist wakker en alert hoort te zijn.

Een ervaren slaapdeskundige zal voorstellen dat je een Multiple Sleep Latency Test ondergaat wanneer hij of zij vermoedt dat je grote vermoeidheid te maken heeft met narcolepsie of hypersomnie.

Mogelijke uitslagen

Tijdens een Multiple Sleep Latency Test zijn er 4 verschillende uitslagen mogelijk waarbij de laatste waarin het het langste duurt voor de kandidaat in slaap valt natuurlijk de beste uitslag is.

Wanneer een patiënt echter keer op keer al binnen 5 minuten in slaap valt is de situatie zeer ernstig en is de kans groot dat deze persoon lijdt aan een slaapstoornis.

Aantal minuten:Mate van slaperigheid:
0 – 5 MinutenZeer ernstig
5 – 10 MinutenErnstig
10 – 15 MinutenGemiddeld
15 – 20 MinutenUitstekend