De Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) is een uitgebreide vragenlijst die je zelf invult waarmee je je eigen slaapkwaliteit over een gehele maand kunt bepalen.
Deze vragenlijst bestaat uit 19 vragen die zijn ondergebracht in 7 verschillende categorieën, oftewel componenten, en worden per component beoordeeld.
De PSQI neemt gebruikelijk ongeveer 5 – 10 minuten in beslag en is ontworpen door onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh.
De vragenlijst is ontworpen om als standaard test te dienen voor zowel patiënten als artsen om slaapproblemen te beoordelen.
De Pittsburgh Sleep Quality Index is al bijzonder vaak ingezet om slaapproblemen en zelfs slaapstoornissen vast te stellen bij patiënten.
Daarnaast heeft deze test zichzelf bewezen als een betrouwbare manier om slaapproblematiek op te sporen wanneer deze alleen afgeleid kunnen worden aan de slaper zijn of haar eigen gevoel en gemoedstoestand.
De Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)
De Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) werd in 1988 ontwikkeld door hoofdonderzoeker Daniel J. Buysse en zijn collega’s.
De originele bedoeling van de PSQI was en is om betrouwbare en consistente informatie over de slaapgewoonten te verzamelen van de kandidaten zelf en deze vervolgens te kunnen beoordelen aan de hand van een standaard test.
In de loop der jaren is de test steeds populairder geworden om slaapkwaliteit te beoordelen en erachter te komen hoe slaapproblemen geassocieerd kunnen worden met verschillende slaapstoornissen, depressie en bijvoorbeeld bipolaire stoornis.
Score en interpretatie
De test bestaat uit 19 onderdelen waarin verschillende aspecten van slaap aan bod komen, de gegeven antwoorden worden vervolgens beoordeeld op 7 componenten en 1 algehele score.
De verschillende componenten bestaan uit vragen over:
- Slaapkwaliteit
- Hoe lang het duurt voordat je in slaap valt
- Slaapduur
- Hoe lang je daadwerkelijk slaapt als je in bed ligt
- Verstoorde slaap
- Gebruik van slaappillen
- Slaperigheid overdag
Elk onderdeel kan beantwoord worden met 4 verschillende antwoorden oplopend in ernst, zoals bijvoorbeeld:
- Slecht
- Redelijk
- Goed
- Uitstekend
De totaalscore wordt vervolgens berekend door alle scores bij elkaar op te tellen waarna er een score uitkomt tussen 0 en 21 waarin een lagere uitslag duidt op een betere slaapkwaliteit.
Gebruik
De Pittsburgh Sleep Quality Index wordt tegenwoordig door slaapexperts ingezet bij jongvolwassenen tot ouderen.
Vooral ook omdat het een bijzonder laagdrempelige en gratis toegankelijke slaaptest is wordt deze vaak ingezet wanneer iemand zich met beginnende slaapklachten bij zijn of haar huisarts meldt.
De PSQI is inmiddels beschikbaar in 56 verschillende talen waaronder Nederlands en een Nederlandse versie kun je bijvoorbeeld hier checken.
Nadelen
De PSQI heeft echter wel een aantal beperkingen en nadelen waarbij de belangrijkste natuurlijk is dat patiënten deze lijst zelf moeten invullen waardoor antwoorden snel overdreven kunnen worden of juist erg onderschat kunnen worden.
Een ander nadeel is dat verschillende artsen en slaapexperts de gegeven antwoorden en scores anders kunnen interpreteren.