Wat is een traagschuim matras? Is traagschuim de beste keuze?

Een traagschuim matras combineert een laag van traagschuim met veren en andere soorten schuim.

Traagschuim past zich met behulp van je lichaamstemperatuur aan en vormt zich op deze manier naar je lichaam waardoor er een optimale ondersteuning ontstaat.

Wanneer je het bed verlaat zal het matras zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen echter zal een traagschuim matras na verloop van tijd de vormen van je lichaam en je favoriete slaaphouding onthouden.

Traagschuim / memory foam matras

Traagschuim / Memory foam

Dit is waarom het in het Engels ook wel ‘memory foam’ wordt genoemd.

Druk je bijvoorbeeld hard met je hand op het matras dan zal de vorm van je vingers nog ongeveer een halve minuut zichtbaar zijn voordat de afdruk langzaam wegtrekt.

Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim genoemd, werd in het midden van de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkeld door NASA voor de ruimtevaart.

Het is gemaakt van polyurethaan en speciaal ontworpen om de extreme omstandigheden te kunnen verdragen die de astronauten voor de kiezen krijgen bij het verlaten en terugkomen in de atmosfeer.

Al snel ontdekte men dat traagschuim ook voor andere doeleinden gebruikt kon worden waardoor het nu gebruikt wordt in matrassen, kussens en matrastoppers.

Voordelen van een traagschuim matras

Tegenwoordig kiezen bijzonder veel mensen voor een traagschuim matras omdat deze een aantal specifieke kenmerken bezit die het comfort tijdens het slapen ten goede komt, zoals:

  • Optimale ondersteuning en comfort: Traagschuim vormt zich om je lichaam en kan hierdoor je wervelkolom optimaal ondersteunen.
  • Verlichting van drukpunten: Omdat een memory foam matras je lichaamsgewicht evenredig verdeelt heb je minder druk op de zwaarste delen van je lichaam. Hierdoor heb je minder pijnklachten tijdens het slapen en bovendien een betere bloedcirculatie.
  • Je slaapt rustiger: Omdat traagschuim zich aanpast naar jouw lichaam ben je minder geneigd om te gaan draaien en rollen tijdens het slapen.
  • Minder allergische klachten: Omdat huisstofmijt niet door visco-elastisch schuim kan doordringen zorgt het voor minder allergische reacties en een schonere slaapomgeving.
  • Geschikt voor elke slaaphouding: Sommige slaapposities kunnen voor bijvoorbeeld rugklachten zorgen, echter een traagschuim matras kan zich aan iedere slaaphouding aanpassen.

Rugslapers: Traagschuim vormt zich volledig rond je rug en schouders en levert hierdoor optimale ondersteuning aan je wervelkolom.

Buikslapers: Hoewel op je buik slapen niet de ideale slaaphouding is zijn er toch veel mensen die op deze manier slapen. Traagschuim helpt de natuurlijke curve in je rug ondersteunen en zorgt voor minder druk op je onderrug.

Zijslapers: Een traagschuim matras kan het lichaamsgewicht goed verdelen en de druk van bekende drukpunten als je heup en schouder halen.

Zijslapen op een traagschuim matras

Wordt een traagschuim matras warm?

Toen traagschuim matrassen voor het eerst op de markt kwamen was de technologie nog niet zover om de temperatuur goed te kunnen reguleren.

Hierdoor raakte veel warmte opgesloten in het matras waardoor ze (vooral zomers) bijzonder warm waren om op te slapen.

In de loop der jaren zijn de matrassen uiteraard verbeterd en kunnen ze tegenwoordig bijzonder goed warmte afdrijven en je helpen een constante temperatuur te behouden.

Wanneer je voor een matras kiest is het belangrijk je goed voor te laten lichten en ook rekening te houden met bijvoorbeeld de dikte van de dekens die je wilt gaan gebruiken op het matras.

Hoe lang gaan traagschuim matrassen mee?

Traagschuim matras indrukkenHoe lang een traagschuim matras meegaat verschilt per matras en heeft te maken met de kwaliteit van het traagschuim en hoe goed jij zelf het matras verzorgt.

Als het op ondersteuning en duurzaamheid aankomt dan kunnen veel traagschuim matrassen makkelijk de aangeraden vervangingstermijn van 10 jaar voor matrassen halen.

Slaapexperts en bedspecialisten raden je sowieso altijd aan om je matras elke 10 jaar te vervangen vanwege hygiëne redenen en slijtage.

Hoewel huisstofmijt de structuur van traagschuim niet kan penetreren zal dit na verloop van jaren wel opbouwen aan de oppervlakte van je matras.

Door je matras ieder decennium te vervangen zorg je voor een goede slaaphygiëne en een fris bed.

Om de levensduur van je traagschuim matras te verlengen en huisstofmijt tegen te gaan kun je het beste een matrasbeschermer gebruiken.

Hoeveel kosten traagschuim matrassen?

De prijs van traagschuim matrassen ligt gebruikelijk iets hoger dan andere types matrassen vanwege de gebruikte technologie en materialen en het duurdere productieproces.

Toch hoeven deze matrassen echt niet buiten je budget te liggen omdat de prijs de afgelopen jaren sterk is afgenomen en traagschuim matrassen tegenwoordig veel betaalbaarder zijn geworden.