Waarom buikslapen slecht voor je is [+ 7 Tips om het af te leren!]

Buikslapen is slecht voor je gezondheidWist je dat op je buik slapen slecht voor je gezondheid is? In dit artikel ga ik je uitleggen waarom buikslapen slecht voor je is en geef ik je tips hoe je het af kunt leren.

We weten dat in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen lijden aan slapeloosheid, zowel chronisch als af en toe, daarom zijn de meeste mensen allang blij als ze überhaupt slapen.

Toch denken veel mensen niet na over hun slaaphouding, terwijl dit toch erg bepalend voor je slaapkwaliteit kan zijn.

Als het dus op buikslapen aankomt vragen veel mensen zich af of dit kwaad kan en of het slecht voor de gezondheid is?

Inhoud

JA! BUIKSLAPEN IS SLECHT VOOR JE GEZONDHEID!

Slapen op je buik is slecht voor jeHet korte antwoord op deze vraag is: Ja op je buik slapen is slecht voor je gezondheid.

Hoewel buikslapen slaapapneu kan helpen voorkomen en snurken kan verminderen is deze slaaphouding erg slecht voor je rug en je nek.

Dit zorgt voor een minder goede slaapkwaliteit en pijn in je gehele wervelkolom gedurende de dag.

Uiteraard is op je buik slapen ook voor zwangere vrouwen een ware no-go, maar daar kom ik later op terug.

Laten we beginnen met de drie belangrijkste redenen waarom slapen op je buik niet goed voor je is:

#1: BUIKSLAPEN IS SLECHT VOOR JE WERVELKOLOM

RugpijnZoals je misschien al weet hebben veel buikslapers last van pijnlijke gewrichten en nek- en rugklachten en dit heeft een directe impact op de slaapkwaliteit.

Buikslapers slapen namelijk over het algemeen korter dan mensen met een andere voorkeurshouding en worden daarnaast vaker midden in de nacht wakker.

Hierdoor hebben veel mensen die op hun buik slapen ook overdag vaak last van hun rug, nek en gewrichten.

Uit onderzoek is gebleken dat slapen op je buik spanning geeft op je gehele wervelkolom en deze de hele nacht flink onder druk zet.

De reden hiervoor is eigenlijk simpele zwaartekracht omdat je middenrif en je buik de zwaarste delen van je lichaam zijn.

Hierdoor moet je wervelkolom wel buigen en kan deze niet recht blijven, vooral niet wanneer je slaapt en je spieren versoepelen.

Deze spanning op je wervelkolom zorgt ook voor extra spanning op je gehele lichaam waardoor er pijn in (bijna) elk lichaamsdeel kan ontstaan.

Omdat veel zenuwen door je wervelkolom lopen kunnen hierdoor tintelingen of juist een doof gevoel in je ledematen ontstaan welke uiteraard erg vervelend kunnen zijn.

#2: NEKPIJN DOOR SLAPEN OP JE BUIK

Naast de veel voorkomende rugklachten zorgt slapen op je buik ook voor nekproblemen.

Tenzij jij een manier hebt gevonden om rechtstreeks door je kussen te ademen zul je je hoofd naar een kant moeten draaien als je een buikslaper bent.

Hierdoor heb je je nek een hele nacht gedraaid en ligt je nek niet meer in lijn met je ruggengraat, waardoor er na verloop van tijd ernstige schade en slijtage kan ontstaan.

Je zult de gevolgen waarschijnlijk niet na één nacht al merken, maar wanneer je altijd op je buik slaapt zal dit ongetwijfeld boven komen drijven.

In het ergste geval kan dit resulteren in een nekhernia en dit wil je natuurlijke ten alle tijden voorkomen.

Een nekhernia ontstaat wanneer de nekwervels verschuiven waardoor het kraakbeen tussen de wervels scheurt.

Hierdoor raken de zenuwen geïrriteerd en soms ontstoken wat bijzonder pijnlijk kan zijn waardoor een behandeling van een fysiotherapeut of zelfs operatie noodzakelijk kan zijn.

#3: BUIKSLAPEN NO-GO VOOR ZWANGERE VROUWEN

Zwangere vrouw in bedHoewel op de buik slapen voor vrouwen tijdens de laatste fase van hun zwangerschap vrijwel onmogelijk is kan men dit ook beter tijdens de eerste fase vermijden.

Wanneer een vrouw “voor twee moet slapen” heeft ze alle goede slaap nodig die ze kan krijgen.

Ook het kleine beetje extra gewicht rond haar middel vergroot al de spanning op haar wervelkolom als ze op haar buik ligt.

Dit kan voor acute rugklachten zorgen en dit is niet alleen slecht voor jou als zwangere vrouw, maar indirect ook voor je ongeboren kind.

Bovendien wordt je baby niet tussen jouw ruggengraat en je matras gedrukt waardoor hij of zij meer ruimte heeft en dit is precies wat je baby nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen tijdens hun zwangerschap het beste op hun linkerzijde kunnen slapen.

In deze slaappositie is de bloedtoevoer naar het kind het grootst waardoor de doorvoer van zuurstof naar de baby optimaal is.

Jaarlijks hebben in Nederland ruim 200.000 mensen één of meerdere behandelingen van een fysiotherapeut of arts nodig omdat ze rug- en nekklachten hebben vanwege buikslapen. (Tom v/d Putten, slaapexpert)

SLAAPTIPS VOOR BUIKSLAPERS

Slaaptips voor buikslapersOndanks de bovenstaande waarschuwingen slapen veel mensen al hun hele leven op hun buik en willen, of kunnen, dit niet zomaar veranderen.

Ben jij ook een diehard buikslaper? Check dan de onderstaande tips om je slaaphouding te veranderen en complicaties te voorkomen.

Slaap op een dun kussen, of slaap zonder kussen

Des te dunner en vlakker je kussen is des kleiner de hoek wordt waarin je nek en je hoofd liggen.

Zoals gezegd kun je ook prima zonder kussen slapen waardoor deze hoek nog verder verkleind wordt.

Kies een goed matras

Als notoire buikslaper kan het verstandig zijn om je matras op je slaaphouding af te stemmen.

Kies voor een iets harder matras zodat je minder ver wegzakt en waardoor je wervelkolom iets rechter blijft tijdens het slapen.

Leg een extra kussen onder je bekken

Door een extra kussen onder je bekken te plaatsen blijft je rug rechter en in een meer neutrale houding tijdens het slapen.

Hierdoor verminder je de druk op je ruggengraat.

Rekken en strekken in de ochtend

Twee à drie minuten rekken en strekken in de ochtend kan jou helpen je lichaam en dan met name je rug en je nek weer recht en pijnvrij te houden.

Daarnaast kun je op deze manier de ondersteunende spieren soepel en sterk maken zodat er minder last op je rug zelf komt.

Doe dit rekken op een voorzichtige manier en ga niet meteen tot het uiterste omdat je spieren niet warm zijn wanneer je net opstaat.

BUIKSLAPEN AFLEREN

Vrouw slaaptJezelf een andere slaaphouding aanleren is geen makkelijke opgave en er kan een tijd overheen gaan totdat je niet meer op je buik wakker wordt.

Ik heb hieronder een aantal tips voor jou verzameld die jou kunnen helpen een andere slaappositie aan te nemen en niet langer op je buik te slapen.

#1: VRAAG JE PARTNER OM HULP

Hoewel dit niet de beste oplossing is om buikslapen af te leren is het wel een effectieve, vraag simpelweg je partner om je elke keer wakker te maken wanneer hij of zij jou op je buik aantreft.

Op deze manier zul je waarschijnlijk keer op keer moeten omdraaien waardoor het op een gegeven moment een gewoonte gaat worden dat je niet langer op je buik gaat slapen.

#2: MAAK HET ONCOMFORTABEL MET EEN TENNISBAL

Met een tennisbal slapen klinkt wellicht een beetje raar, maar het is waarschijnlijk de beste en meest effectieve manier om buikslapen af te leren.

Naai of lijm een washandje aan de voorkant van het shirt of nachthemd waar je in slaapt en stop er een tennisbal in. Plaats het washandje ongeveer ter hoogte van je borstbeen.

Elke keer als je nu draait en op je buik terecht komt dan zal dit meteen erg oncomfortabel zijn en zul je automatisch weer naar je zij of rug rollen.

#3: PLAATS EEN KUSSEN ONDER JE BEEN

Veel buikslapers beginnen hun nacht inderdaad op hun zij en rollen vervolgens door naar hun buik.

Om te voorkomen dat dit gebeurt kun je terwijl je op je zij gaat slapen je bovenste been buigen waardoor je knie naar voren steekt en hier een kussen onder plaatsen.

Op deze manier zorg je voor meer stabiliteit en een groter raakvlak en wordt het moeilijker om naar je buik te draaien.

#4: NEEM EEN ZACHTER MATRAS

Veel mensen slapen op hun buik simpelweg omdat hun matras te hard is. Hun schouders en heupen staan dan teveel onder druk waardoor men bewust of onbewust naar hun buik rollen.

Er zijn overigens speciale matrassen verkrijgbaar om de meest hardnekkige buikslapers te helpen een andere slaaphouding aan te nemen.

Deze matrassen hebben een aangepaste en zachtere schouderzone waardoor men sneller geneigd zal zijn om op hun zij te blijven liggen.

#5: LEG KUSSENS VOOR EN ACHTER JE

Om te voorkomen dat je naar je buik rolt kun je op je zij gaan liggen en een aantal kussen op borsthoogte voor en achter je leggen.

Dit voorkomt dat je naar je buik draait en zorgt daarnaast voor meer comfort als je het (onbewust) wel probeert.

#6: GA OVERDAG OP JE ZIJ OF RUG LIGGEN

Meisje in bedDoor overdag op je zij of je rug te liggen en dit te oefenen kun je het erin slijten en hieraan wennen.

Hoewel dit niet bij iedereen werkt kun je hier na verloop van tijd zo aan gewend raken dat je ook ’s nachts niet meer op je buik gaat slapen.

#7: SLAAP OP DE BANK

Hoewel dit echt de laatste oplossing moet zijn wanneer niets anders werkt en ik ook echt tegen slapen op de bank ben kan het wel werken.

Je bank moet wel genoeg ondersteuning hebben en zacht genoeg zijn, maar dankzij de minder grote ligoppervlakte zul je niets anders kunnen dan op je zij te blijven liggen.

CONCLUSIE

Er zijn erg veel buikslaper die ondanks de vele waarschuwingen en gezondheidsrisico’s hier niet mee kunnen of willen stoppen.

Slaap jij altijd op je buik en heb je nek- en rugklachten dan wil ik je aanraden de bovenstaande tips om je slaaphouding te veranderen ter harte te nemen en hiermee aan de slag te gaan.

HEB JIJ MEER HULP NODIG OM BUIKSLAPEN AF TE LEREN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij voor goed een andere slaaphouding aannemen en buikslapen afleren dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In deze online slaaptraining krijg je waardevolle tips en oefeningen hoe je vooral mentaal de switch naar een andere en gezondere slaappositie kunt maken.

Daarnaast leer je uiteraard in 7 uitgebreide stappen hoe je sneller in slaap kunt vallen en rustiger en langer door kunt slapen.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink waarbij je daarnaast nog een aantal gratis bonus eBooks krijgt.

Overigens kun je deze slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

JA! IK WIL STOPPEN MET OP M’N BUIK TE SLAPEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

1 gedachte over “Waarom buikslapen slecht voor je is [+ 7 Tips om het af te leren!]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *