Hypersomnie

Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij sprake is van een overmatige behoefte aan slaap en is eigenlijk precies het tegenovergestelde van insomnie.

Voordat de diagnose hypersomnie wordt gesteld moet de minimaal drie maanden aanwezig zijn geweest.

Iemand die lijdt aan hypersomnie heeft ondanks een normaal slaap-waakritme ook overdag nog veel slaap nodig.

Deze overmatige slaperigheid die in het Engels ‘hypersomnia’ wordt genoemd wordt meestal veroorzaakt door andere ziektebeelden bij de patiënt.

HYPERSOMNIE SYMPTOMEN

Hypersomnie, slapen op het werkLaten we bij het begin beginnen, want wat zijn nou de symptomen die bij hypersomnie komen kijken?

Dit verschilt erg per gradatie van hypersomnie, maar het belangrijkste symptoom is een niet te negeren drang om te moeten slapen die op ieder willekeurig moment de kop op kan steken.

Dit kan varieren van in slaap vallen tijdens een rustig moment op het werk, maar een hypersomnie-patiënt kan ook zomaar in slaap vallen in druk gezelschap.

Dit zal iemand die lijdt aan een milde vorm van hypersmnie echter niet gebeuren, zij zullen vooral elke dag behoefte hebben aan een middagdutje en bij hen zullen de ogen na het avondmaal op de bank vaak automatisch dicht vallen.

Dit soort kleine dutjes en powernapjes kunnen de klachten voor iemand met een milde variant van hypersomnie ook wegnemen en zij zullen de rest van de dag niet meer in slaap vallen.

Ernstige vorm van hypersomnie

Iemand die lijdt aan een ernstigere vorm van hypersomnie kan vaak automatisch gedrag gaan vertonen.

Zo kan deze persoon tijdens een slaapaanval doorgaan met handelen zonder zich dit later te kunnen herinneren.

Een goed voorbeeld van een hypersomnie-patient die doorgaat met handelen is als hij of zij een auto bestuurt en zich na de rit niets meer kan herinneren van een bepaald gedeelte van het afgelegde traject. Dit wordt ook wel “highway trance” genoemd.

NARCOLEPSIE

Narcolepsie, zomaar in slaap vallenNarcolepsie is een ernstige variant van hypersomnie. Bij narcolepsie kunnen onweerstaanbare slaapaanvallen zich uit het niets voordoen.

Deze slaapaanvallen kunnen, zelfs na een goede nachtrust, gedurende de dag op elk willekeurig  gepast of ongepast moment met of zonder waarschuwing voorkomen.

Hoewel deze slaapaanvallen meestal niet langer dan een half uur duren kunnen ze meerdere keren per dag voorkomen.

Kataplexie

Kataplexie, slapende vrouw aan zeeMensen die lijden aan narcolepsie hebben meestal ook last van kataplexie. Kataplexie is een tijdelijk verlies van spierfuncties terwijl deze persoon volledig bij bewustzijn is.

Dit verlies van spierfuncties wordt over het algemeen getriggerd door verschillende emoties, zoals: geluk, verdriet, opwinding, woede of schrik.

Ook dit komt weer in verschillende gradaties voor en kan verschillen van iemand die tijdelijk niet kan praten en de gezichtsspieren kan controleren tot een volledige spierverslapping waarbij deze persoon niet meer op de benen kan staan en valt.

Deze spierverslappingen duren in de meeste gevallen slechts een paar seconden, maar kunnen in erge gevallen tot twee minuten duren.

In sommige specifieke gevallen duren ze langer, maar dan gaat het meestal om meerdere aaneengesloten aanvallen achter elkaar.

Slaapverlamming narcolepsie

Een ander symptoom die met narcolepsie in verband gebracht kan worden is slaapverlamming en wordt gekenmerkt door het niet kunnen bewegen tijdens het in slaap vallen of ontwaken.

De lengte van deze aanvallen van slaapverlamming kunnen ook weer variëren van een paar seconden tot enkele minuten.

OORZAKEN HYPERSOMIE

Hypersomnie wordt vaak veroorzaakt door een slaapstoornis, maar dit hoeft niet in altijd het geval te zijn.

Zo kan hypersomnie ook veroorzaakt worden door erfelijkheid en is de meest voorkomende oorzaak de ziekte van Pfeiffer.

Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld een andere slaapstoornis als slaapapneu zijn, maar kan ook komen door een depressie, als bijwerking van medicijnen, hersenschudding, hersenvlies ontsteking, fibromyalgie of multiple sclerose (MS).

Hypersomnie door ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer, kusziekteZoals gezegd is de “kusziekte”, de ziekte van Pfeiffer de meest voorkomende oorzaak van hypersomnie.

Het wordt de kusziekte genoemd omdat deze besmettelijke ziekte wordt overgedragen via het speeksel zoals bij zoenen het geval is, maar kan bijvoorbeeld ook door uit een glas van iemand met de ziekte van Pfeiffer te drinken.

Ongeveer 20% van alle Nederlanders krijgt op een gegeven moment in hun leven te maken met deze ziekte.

Echter bij slechts ongeveer 5% van deze mensen wordt de diagnose gesteld, omdat de rest van de mensen de symptomen van Pfeiffer niet eens zullen merken.

Voor deze mensen is het niet meer en niets minder dan een griepje of “gewone” keelpijn.

HYPERSOMNIE THERAPIE

Als de oorzaak van hypersomnie duidelijk is kan deze slaapstoornis in veel gevallen goed behandeld worden.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met stimulerende medicatie om je gedurende de dag wakker en energiek te houden.

Uiteraard kan het ook helpen om beter te slapen en bijvoorbeeld geen alcohol te drinken en tevens geen producten met cafeïne meer te nuttigen.

Elke dag op een vast bepaald tijdstip een powernap, of dutje, doen van ongeveer een uur kan voor veel mensen al een goede oplossing zijn waardoor ze niet meer op vreemde en onhandige tijdstippen moe worden en in slaap vallen.

HOE KAN IK BETER SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekHierboven noemde ik het al even, je zou kunnen proberen ‘beter’ te slapen, maar hoe verbeter je de kwaliteit van slapen waardoor je fitter wakker wordt.

Ik zou je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode aan willen raden om ook jouw slaapkwaliteit te verbeteren!

Met deze cursus leer je niet alleen meerdere technieken om makkelijker in slaap te vallen, maar je leert ook hoe je helemaal tot rust komt en dus rustiger in slaap valt.

Gevolg hiervan is dat je tijdens je slaap ook rustiger bent en minder vaak, of helemaal niet, wakker wordt tijdens de nacht en langer slaapt.

Hierdoor wordt je zonder uitzondering fitter, energieker en meer uitgeslapen wakker om vrolijk de dag door te komen.

Ik zou zeggen download de Perfect Slapen in 7 Stappen cursus door op de link hieronder te klikken en dan zul jij ook leren hoe je beter slaapt!

Je krijgt zelfs 90 dagen garantie, dus als deze methode je niet bevalt kun je gewoon je geld terugkrijgen. Dus waar wacht je nog op? Download snel dé cursus om beter te slapen!

Direct toegang banner