Baby dutjes: Laat je baby slapen waar en wanneer jij het wilt!

Baby dutjesVeel jonge moeders hebben de fantasie dat het eenvoudig is om hun pasgeboren baby te laten slapen, zowel overdag als ’s nachts en dat deze baby dutjes vanzelf gaan.

Je legt je kindje na de lunch in zijn of haar wiegje waarna hij of zij direct uren gaat slapen, toch?

In de tussentijd kun je het huis op orde brengen, series kijken, whatsappen met je vriendinnen en een volledige middag voor jezelf hebben.

Deze fantasie gaat echter niet op en al snel zul je de harde waarheid van het “rustgevende” babyslaapje ontdekken.

Want wat eigenlijk een rustperiode voor je baby en jij zou moeten zijn blijkt vaak een grote strijd te worden.

Hoewel het moeilijk is dit scenario te voorkomen zijn er wel een aantal aandachtspunten die jou kunnen helpen de slaap van je baby te bevorderen.

Voor duidelijke baby-slaaptips kun je het eBook Baby Slaap Geheimen checken, boordevol met duidelijke oefeningen en adviezen voor een goede nachtrust!

Inhoud

BABY DUTJES EN EEN POWERNAP VOOR JEZELF

Baby op de buik van een manIn dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hoe je je baby in slaap kunt krijgen, wat je baby’s dutje kan verpesten en manieren om met de meest hardnekkige slaapproblemen om te gaan.

Pasgeboren baby’s slapen zo veel en zo onregelmatig dat ze niet hoeven te dutten, omdat ze het verschil tussen nacht en dag niet eens van elkaar kunnen onderscheiden.

Tijdens de eerste drie maanden van het leven van je kindje slaapt hij ongeveer 11 tot 18 uren per dag, verdeeld over periodes van een half uur tot 3 uur.

Je baby heeft deze hoeveelheden slaap nodig om een gigantisch snelle groei door te kunnen maken tijdens deze eerste levensmaanden.

Waar de één vele korte cycli van eten en daarna een half uur slapen doorloopt, lijkt de ander bijna de hele dag te slapen.

In het begin hoef je je eigenlijk helemaal niet druk te maken over wanneer, waar en hoe lang je baby slaapt, als ‘ie maar slaapt.

Vergeet dus snel die strakke schema’s voor je pasgeborene en voel je niet schuldig wanneer hij in de auto of op je schoot in slaap valt, dan heb je juist geluk.

ELKE BABY HEEFT REGELMAAT NODIG

Na eerste drie maanden slapen de meeste baby’s ’s nachts 6 uur of langer achter elkaar en zijn ze overdag veel alerter.

Wanneer je baby echter niet regelmatig dutjes doet overdag is het tijd om een slaapschema op te stellen.

Slaapexperts zijn het erover eens dat de sleutel tot goede dutjes van je baby is om consistent te zijn en blijven volhouden.

Laat je baby elke dag rond hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats en met dezelfde slaaproutine slapen en je zult een aanzienlijke verbetering opmerken.

Dè manier om je baby te laten slapen waar en wanneer jij wilt en niet volgens z’n eigen grillen is dan ook door consistent te zijn en een vast slaapschema aan te houden.

Een goede manier om de tijd van de dutjes van je baby te bepalen is aan de hand van hoe laat hij elke ochtend wakker wordt, wetende dat je kindje ongeveer 2 à 2,5 uur later echt weer moet slapen.

Een andere manier is door vaste tijdstippen aan te houden, waarbij 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags de meest gebruikte tijdstippen zijn voor de babyslaapjes.

Hoe je het ook wendt of keert je zult je eigen planning aan moeten passen op de slaaptijden van je baby.

Beide manieren hebben voor- en nadelen, want als je baby niet rond een vast tijdstip wakker wordt dan kunnen deze slaapjes zich erg over de dag verspreiden waardoor jij ook geen plannen kunt maken.

RUST, REINHEID EN REGELMAAT

Rust, reinheid en regelmaatElke dag een dutje op hetzelfde tijdstip betekent ook dat je baby altijd op hetzelfde tijdstip moet gaan slapen en ontwaken en dit is iets waar vooral veel jongere baby’s moeite mee hebben.

Ongeacht hoe je dit slaapschema bepaalt is het erg belangrijk om je baby in z’n wiegje of bedje te leggen voor hij tè vermoeid is.

De grootste fout die jonge ouders namelijk maken is om te lang te wachten met het ochtendslaapje.

Ze letten dan vooral op tekenen van vermoeidheid, zoals in de oogjes wrijven, waardoor hij te laat naar bed gaat en jij met een oververmoeid, humeurig en slecht slapend kind zit.

Hoewel timing belangrijk is valt ook de locatie en de slaaproutine niet te onderschatten.

Het beste is om je baby te laten dutten waar hij ook ’s nachts slaapt, namelijk in zijn wiegje of bedje in een donkere kamer.

Echter wat er gebeurt voor je baby in z’n bedje belandt is wellicht nòg belangrijker om snel in slaap te kunnen vallen en vooral in slaap te kunnen blijven.

Wieg je je baby de eerste maanden bijvoorbeeld altijd in slaap, dan zul je ook maanden later een veel oudere baby nog in slaap moeten wiegen voor ‘ie kan slapen.

Maar ook een baby die altijd borstvoeding of een flesje krijgt voor hij in slaap valt weet niet hoe hij zelf weer in slaap kan vallen als hij ’s nachts wakker wordt.

De sleutel is dan ook om je kindje manieren aan te leren waarmee hij of zij zelf weer in slaap kan vallen zonder dat ‘ie jou hier als ouder bij nodig heeft.

Een dagelijks terugkerend ritueel, vergelijkbaar maar korter dan de avondroutine, kan de oplossing zijn.

Je kind leert namelijk door herhaling en regelmaat en juist deze voorspelbaarheid geeft je baby een veilig en comfortabel gevoel.

Elke dag je baby in dezelfde stoel een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen voor hij naar bed gaat is een signaal voor je baby dat het tijd is om te gaan slapen.

VEEL VOORKOMENDE SLAAPPROBLEMEN BIJ BABY’S

Baby slaapproblemenUiteraard kun je bepaalde onvoorziene zaken die het slaapritme in de war kunnen schoppen  niet voorkomen, zoals de meeste nieuwe ouders weten.

Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende dingen die voor slaapproblemen bij baby’s kunnen zorgen en wat je kunt doen om deze te voorkomen.

#1: Géén babyslaapje

Je hebt een overvolle agenda of jullie hebben lekker uitgeslapen, het kan voorkomen dat je baby z’n slaapje mist en niet slaapt en nu betaal je er de prijs voor.

Als je baby ’s ochtends of ’s middags niet slaapt raakt zijn volledige schema in de war waardoor je kind humeurig zal zijn en driftbuien krijgt.

Je zult hierdoor geneigd zijn hem ’s avonds erg vroeg naar bed te brengen, echter zal hij hierdoor ook meestal weer extra vroeg wakker worden en meestal niet langer slapen.

De oplossing? Zorg ervoor dat je baby alle dutjes krijgt die hij gewend is, zelfs als dingen anders gaan dan je verwacht.

Ga je naar een verjaardag? Laat hem slapen in een van de slaapkamers, zelfs als het erg rumoerig is in het huis.

Baby’s die overdag niet slapen worden stout en zoeken de grenzen op. Baby dutjes zijn geen luxe, maar zijn simpelweg noodzakelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind! (Tom v/d Petten, baby-slaapexpert)

#2: Slapen in de auto

Kind slaapt in de autoAls je baby in slaap valt in de auto kan hij daarna meestal niet meer slapen en is hij erg humeurig en geïrriteerd.

Tien minuten slapen in de auto kan al genoeg zijn om een kind van zijn slaap te weerhouden, maar is zeker niet genoeg om hem van nieuwe energie te voorzien.

De oplossing? Voorkom dat hij gaat slapen door bijvoorbeeld een raam open te doen of liedjes te zingen om hem wakker te houden tot je thuis bent.

Om autoslapen ook in de toekomst te voorkomen kun je je planning en het babyslaapje op elkaar afstemmen.

#3: Vakantie

Je baby hecht er waarschijnlijk geen enkele waarde aan of je nu lekker thuis bent of aan de Costa del Sol.

Een ander wiegje en een grote verandering in zijn slaapschema kan z’n babyslaapje verpesten waardoor je een erg vervelend kind krijgt.

Het goede nieuws is dat je je slaaproutine van thuis gewoon mee kunt nemen op vakantie.

Neem bijvoorbeeld altijd z’n knuffeltje mee waar hij altijd mee slaapt, dan voelt hij zich toch nog een beetje thuis in een vreemd bed.

Zorg er wel voor dat de babykamer op je vakantieadres lekker koel is en niet warmer dan 22 graden.

Baby op vakantie

#4: Je baby zit in een sprongetje

Wanneer je baby na 5 maanden heeft geleerd dat hij kan rollen wil hij deze nieuwe uitvinding natuurlijk beter onder de knie krijgen en dit gaat natuurlijk voor een saai middagdutje.

Probeer je baby in slaap te krijgen, maar wees niet bezorgd wanneer dit af en toe niet lukt.

Leg hem of haar wel altijd minimaal een uur in het bedje, zelfs wanneer hij of zij alleen maar gaat spelen.

Wanneer het uur voorbij is kun je hem oppakken. Valt hij echter later wel in slaap, bijvoorbeeld op de bank, kun je hem het beste toch weer in z’n bedje leggen.

Probeer de volgende dag weer de normale slaaptijden aan te houden, want wanneer hij deze nieuwe techniek onder de knie heeft kan hij weer met een gerust hart gaan slapen.

#5: Ziek

Verkoudheid en andere babyziekten kunnen het slaapschema ondermijnen omdat je baby hier vaak ’s nachts wakker van wordt.

Ga hier wederom wat losser mee om en laat je baby desnoods bij jou in bed slapen.

Zorg er wel voor dat je het normale slaapschema weer oppakt zodra hij weer beter is.

#6: Broers en zussen

Oudere broers en zussen kunnen er ook voor zorgen dat je baby niet, of minder goed, slaapt.

Zij kunnen namelijk al veel meer dan je baby en welk kind wil er niet opblijven om met hun oudere broers en zussen te spelen?

Echter hebben ook zij jouw aandacht nodig en je kunt ze niet alleen laten wanneer je je baby naar bed brengt.

De oplossing? Las dagelijks een rustmoment voor de hele familie in waarin je je baby naar bed brengt en de oudere kinderen bijvoorbeeld een boek lezen, of ook gaan slapen.

Op deze manier kan elk gezinslid tot rust komen en de batterij weer opladen voor het moment waarop iedereen weer wakker wordt.

HULP BIJ HET OPLOSSEN VAN DE SLAAPPROBLEMEN VAN JE BABY!

Baby Slaap Geheimen coverHeb jij meer hulp nodig bij het in slaap krijgen van je baby en hem of haar leren om de nacht goed door te slapen?

Dan wil ik je het eBook Baby Slaap Geheimen van baby-slaapexpert Annelot Hofstede aanraden.

Zij schreef deze digitale slaaptraining voor baby’s in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten omdat ook haar baby grote slaapproblemen had.

Je leert unieke technieken om je baby sneller in slaap te krijgen en hoe goedbedoelde ouderwetse slaaptips het slaapprobleem van je baby juist verergert.

Als je Baby Slaap Geheimen download (kan op mobiel en desktop) dan krijg je 50% korting en 8 gratis bonus eBooks.

Je loopt bovendien geen enkel risico en kunt deze baby-slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

MEER INFORMATIE OVER BABY SLAAP GEHEIMEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 12.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *