Is je baby in slaap wiegen slecht? Zo leer je je baby zelf in slaap vallen!

Is je baby in slaap wiegen slecht?Voor veel ouders is het in slaap wiegen van hun baby de meest rustgevende momenten van de dag, toch zijn er veel verhalen dat je baby in slaap wiegen slecht is.

Is dit zo? En zo ja, waarom is dit zo?

Het is immers erg vredig om je kindje in slaap te zien vallen tijdens het voeden, maar waarom raden (slaap)experts het dan af om je baby in slaap te voeden?

IS JE BABY IN SLAAP WIEGEN SLECHT?

Hoe rustgevend en natuurlijk het ook voor moeders is blijkt je baby hierdoor meestal niet goed door te slapen.

Baby’s worden namelijk na elke afgeronde slaapcyclus licht wakker waarin even bewegen, strekken en soms geluidjes maken.

Echter meestal zullen ze niet volledig ontwaken en slapen ze na een minuutje weer verder.

Wanneer je kindje echter zo gewend is geraakt aan het feit dat jij hem of haar als ouder in slaap wiegt dan zal je baby sneller volledig ontwaken na elke slaapcyclus om weer in slaap gewiegd te worden.

Als je baby dus de behoeft ontwikkeld om altijd in slaap gewiegd te worden dan kan hij jou elke anderhalf uur tot twee uur nodig hebben om weer in slaap te kunnen vallen.

Tijdens de eerste 3 maanden is het bijna onmogelijk voor je baby om niet in slaap te vallen tijdens het voeden.

Je baby heeft z’n biologische klok (circadiane ritme) nog niet onder controle en moedermelk is nu eenmaal het meest historische natuurlijke slaapmiddel.

Als je baby dus minder dan drie maanden oud is hoef je je nog geen zorgen te maken als de ogen van je kindje langzaam dichtgaan halverwege de voeding.

VOORKOM AFHANKELIJKHEID 

Baby slaapt op de armDit gezegd hebbende is je baby altijd in slaap wiegen geen goed idee om afhankelijkheid te voorkomen.

Probeer je baby, af en toe, in z’n bedje te leggen wanneer ‘ie moe is maar nog niet slaapt.

Op deze manier kan hij aan het idee wennen dat hij ook zonder wiegen kan gaan slapen.

Na de eerste drie maanden wil ik ouders aanraden om de baby wakker te houden tijdens het voeden.

Dit kan betekenen dat je hem onder zijn voetjes moet kietelen of voeden in een lichte en luidruchtige kamer zodat hij niet in de verleiding komt om in slaap te vallen.

Het is overigens niet zo dat je je baby rond de bedtijd niet kunt voeden, doe dit echter niet als laatste stap van de slaaproutine.

De beste manier om een baby te laten slapen is door hem in z’n bedje te leggen wanneer hij wel erg slaperig is, maar nog (net) niet slaapt.

Je kunt je baby bijvoorbeeld voeden zonder hem in slaap te laten vallen waarna je hem in z’n bedje legt en de lichten dooft.

Als een kindje van zes maanden oud gevoed wordt, kort in slaap valt, weer wakker wordt en door moeder in bed wordt gelegd is hij niet klaar om te gaan slapen.

Wanneer je baby overigens nog nachtvoedingen nodig heeft is het verstandig om dit elke nacht rond hetzelfde tijdstip te doen.

Probeer dit zo rustig mogelijk te doen waarna je je baby meteen weer in bed legt zonder andere dingen te doen.

VOEDEN NA HET SLAPEN, NIET ERVOOR

Baby slaaptOverdag kun je je baby vanaf een leeftijd van ongeveer vier maanden oud het beste na het slapen voeden in plaats van ervoor.

Op deze manier kan je kindje optimaal van een volledige maaltijd genieten en niet constant wegdommelen waardoor hij misschien niet genoeg melk krijgt.

Hoewel je baby in slaap wiegen absoluut niet levensbedreigend is kun je dit beter wel afleren als je wilt dat hij snel ’s nachts doorslaapt waardoor jij dit ook kunt doen.

De beste manier om je baby te leren om ook zonder jou in slaap te kunnen vallen is en blijft door simpelweg te stoppen hem vlak voor z’n slaap te voeden en wiegen.

Zorg er daarnaast voor dat je baby tijdens het voeden wakker blijft zodat hij, na het boertje, moe en voldaan kan gaan slapen.

Denk er wel om dat je baby deze nieuwe slaaproutine niet meteen zal accepteren en waarschijnlijk luidkeels gaat protesteren.

Des te ouder je kindje is des te moeilijker deze overgang zal gaan, want een kind van 1 jaar die al zijn hele leven in slaap wordt gewiegd zal meer tegenstribbelen dan een jongere baby.

Overigens zal een kind dat al z’n hele leven in slaap wordt gewiegd ook veel langer wakker zijn als hij midden in de nacht wakker wordt.

Hier kun je als ouder daadwerkelijk gek van worden als je kind wakker wordt en jij hem uit alle macht probeert weer in slaap te wiegen, maar wanneer je hem neerlegt hij nog harder schreeuwt als daarvoor.

BABY IN SLAAP WIEGEN AFLEREN

Het lijkt misschien zo dat je kind niet kan slapen wanneer hij niet in slaap wordt gewiegd.

Dit is echter niet waar, het is simpelweg een gewoonte geworden en naarmate je kind ouder wordt blijkt het steeds minder effectief te zijn.

Regelmaat en volhouden zijn twee sleutelwoorden in dit proces, want het gaat inderdaad een aantal zware dagen of zelfs weken worden.

Het goede nieuws is dat je het wel degelijk af kunt leren en dat je baby er na verloop van tijd aan gaat wennen dat hij niet altijd in slaap gewiegd wordt.

Blijf volhouden, want als je wilt dat je baby leert doorslapen zal deze gewoonte moeten stoppen.

Want inderdaad je baby in slaap wiegen is slecht, op lange termijn tenminste.

Geniet tijdens de eerste paar weken en eerste twee maanden lekker van hoe je baby op je arm in slaap kan vallen, maar probeer het hierna rustig af te bouwen.

LEER JE BABY EENVOUDIG IN SLAAP VALLEN MET DEZE METHODE!

The Sleep Dojo slaaptrainingHeeft jouw baby de grootste moeite om in slaap te vallen of te blijven? Dan wil ik je de The Sleep Dojo aanraden.

The Sleep Dojo is een online slaaptraining voor ouders maar is bovenal een gezellige en leerzame community met gelijkgestemden.

Met iedere week een bruikbare live sessie met de mogelijkheid om vragen te stellen kun jij de gegeven tips direct in de praktijk brengen.

Met meer dan 100 video’s van gecertificeerde slaapcoaches leer jij hoe je je kind de nachtrust geeft die hij of zij verdient.

THE SLEEP DOJO GRATIS UITPROBEREN

Je kunt na aanmelding meteen aan de slag met de slaaptraining en bent meteen uitgenodigd voor de live sessies en vragenuurtjes.

Ben je niet tevreden over The Sleep Dojo of heb je niet het gewenste resultaat dan krijg je gewoon je geld terug. Je kunt deze training dus gratis uitproberen!

JA! IK WIL NU AAN DE SLAG MET THE SLEEP DOJO!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *