Onderzoek: Baby’s die eerder vaste voeding krijgen slapen beter!

Baby’s die op vroege leeftijd (vanaf 3 maanden) naast borstvoeding of flesvoeding óók al vaste voeding krijgen slapen beter.

Hoewel het officiële advies van het Voedingscentrum is dat je baby zijn of haar eerste hapjes mag vanaf een leeftijd tussen 4 en 6 maanden zegt dit onderzoek gepubliceerd in JAMA dus dat dit ook eerder kan.

Baby's die eerder vaste voeding krijgen slapen beter!

Baby’s die eerder vaste voeding krijgen slapen beter!

Volgens dit wetenschappelijk onderzoek uit de zomer van 2018 gepubliceerd in JAMA Pediatrics heeft het geven van vast voedsel op een leeftijd van drie maanden voordelen voor zowel moeder als kind.

Disclaimer: Voor alle duidelijkheid zeg ik dus niet dat ook jij je baby eerder vaste voeding kunt geven. Dit is per kind verschillend en moet altijd gebeuren in overleg met een gespecialiseerd arts.

>> Klik hier voor het volledige verslag van het onderzoek

De baby’s sliepen niet alleen langer maar ook de moeders verklaarden dat zij vrolijker en minder vermoeid door het leven gingen na het geven van de eerste hapjes.

Het onderzoek van het King’s College in Londen en St George’s University of London volgden  1.303 baby’s van 3 maanden oud en verdeelden de kinderen in twee groepen.

De eerste groep kreeg gedurende de eerste 6 maanden van hun jonge leventjes enkel en alleen borstvoeding terwijl de baby’s uit de tweede groep vanaf 3 maanden naast borstvoeding ook vaste voeding kregen.

De ouders vulden gedurende het eerste levensjaar van hun kind iedere maand een vragenlijst in en na 12 maanden deden ze dit nog iedere 3 maanden tot hun kind 3 jaar oud was.

Uit dit onderzoek deed blijken dat kinderen uit de groep die vaste voeding kregen vanaf een leeftijd van 3 maanden:

  • Langer slapen
  • Minder vaak ’s nachts wakker worden
  • … over het algemeen minder slaapproblemen hebben

LEER JE BABY DOORSLAPEN MET BABY SLAAP GEHEIMEN!

Vooral belangrijk voor de ouders

Baby met vast eten zal beter slapenHoewel de bevindingen uit dit onderzoek significant zijn was het verschil tussen beide groepen niet gigantisch groot.

Baby’s die vanaf een jongere leeftijd al vast voedsel kregen sliepen gemiddeld 16 minuten langer per nacht.

16 Minuten per nacht zegt je misschien weinig maar als je dit doorrekent dan kan dit jou als ouder bijna 2 extra slaapuren per week opleveren.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Michael Perkin leveren deze kleine verschillen juist grote voordelen voor ouders op.

“Gezien het feit dat de slaap van je kind jouw kwaliteit van leven direct beïnvloedt kan zelfs een kleine verbetering grote gevolgen hebben,” zegt hij.

Belangrijker is echter dat de groep baby’s die eerder vaste voeding kregen bijna de helft minder slaapproblemen ervoeren, zoals huilen, veelvuldig wakker worden en geïrriteerdheid wat het voor de ouders allemaal moeilijker maakt weer in slaap te vallen.

>> Klik hier voor meer praktische slaaptips voor baby’s

Richtlijnen geven (nu nog) anders aan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het Nederlandse Voedingscentrum adviseert ouders op dit moment nog te wachten met vaste voeding tot een kind op z’n vroegst 4 maanden oud zijn. Deze richtlijnen worden op dit moment opnieuw beoordeeld en daarin wordt dit onderzoek ook zeker meegenomen.

Ondanks deze richtlijnen introduceert bijna driekwart van de ouders nog voor de eerste 5 maanden vast voedsel aan de baby. Van de ouders die deze keuze maken zeggen meer dan een kwart dat ze dit juist doen om ervoor te zorgen dat hun kindje ’s nachts beter doorslaapt.

Professor Gideon Lack van het King’s College zegt: “Deze resultaten bevestigen het vermoeden van veel ouders wereldwijd dat het vroeg toevoegen van vaste voeding aan het dieet van een baby ervoor zorgt dat hij of zij beter slaapt.”

Hoewel de officiële kanalen nu nog zeggen dat vroeg starten met ‘normale’ voeding er niet direct voor zorgt dat je baby doorslaapt zal dit na dit onderzoek opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.

Deze richtlijnen zijn echter al meer dan 10 jaar oud en zijn zeer zorgvuldig opgesteld na jaren onderzoek waardoor hier niet zomaar wijzingen in aangebracht kunnen en moeten worden.

Je kunt tot op heden nog steeds het beste de richtlijnen en adviezen van het consultatiebureau en eventueel je huisarts aanhouden en toepassen.

Baby drinkt fles melk

Wat kun je je baby geven?

Tijdens deze eerste maanden kun je het beste gestampte of zachtgekookte fruit en groente geven, zoals:

  • Appel
  • Peer
  • Meloen
  • Zoete aardappel
  • Wortel
  • … en uiteraard een beetje pap wat je kunt vermengen met de normale melkvoeding

Sommige baby’s houden er direct al van om met gestampte groente en fruit te beginnen terwijl andere kindjes langer nodig hebben om te wennen aan de nieuwe structuren en liever eerst  fruit en groente uit een blender hebben.

Blijf nieuwe en vooral verschillende dingen aanbieden aan je kind, want het kan even duren voordat ‘ie deze nieuwe structuren en smaken zal accepteren.

Wat je je baby te eten geeft tijdens de eerste 6 maanden is vaak een controversieel vraagstuk omdat veel moeders zich veroordeeld of zelfs schuldig voelen wanneer ze geen borstvoeding kunnen geven en overgaan op flesvoeding.

Meer slaaptips voor je baby

Baby Slaap Geheimen coverNaast het geven van de juiste voeding zijn er uiteraard nog 1001 andere factoren die bijdragen aan een goede slaap van je baby.

In het eBook Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede leer je bewezen adviezen en methodes om je kind te leren ’s nachts doorslapen.

Deze tips en oefeningen zijn ontwikkeld in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de VS en de ervaringen van Annelot zelf.

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

PS. Je kunt het eBook direct als PDF bestand downloaden op je smartphone, tablet en pc waardoor je meteen aan de slag kunt!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT DOWNLOADEN!

Dit populaire eBook is al meer dan 7.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *