Wil jij weten hoe je als jonge ouders gemiddeld een uur langer kunt slapen per nacht?
De oplossing om je baby elke nacht langer te laten doorslapen is eigenlijk erg simpel en deze wil ik dan ook graag met jullie delen.
Uit een artikel in het Amerikaanse Journal of Pediatrics blijkt namelijk dat je je kindje al vanaf 3 à 4 maanden het beste op zijn of haar eigen kamertje kunt leggen om te slapen.
Dit druist regelrecht in tegen het advies van de American Academy of Pediatric om kinderen tot het eerste levensjaar bij de ouders op de kamer te laten slapen.
Echter heeft ook dit onderzoek vele kanttekeningen waar je het niet per se mee eens zult zijn en voor jezelf moet bepalen of je deze adviezen (gedeeltelijk) wilt opvolgen.
INSTICT VAN JONGE OUDERS
Daarnaast is het natuurlijk altijd het beste om je sterke moederinstinct op te volgen, want als jij je baby bij jou op de kamer wilt laten slapen en voelt dit voor jou het beste dan moet je dit gewoon doen.
In dit nieuwe onderzoek wordt de slaapkwaliteit van zowel moeder als kind vergeleken van baby’s die bij de ouders op de kamer slapen en jonge kinderen die op een eigen kamer slapen.
Uit het onderzoek bleek dat kinderen van 4, 6, 12 en 30 maanden oud overdag ongeveer even lang slapen.
Echter baby’s van 3 – 9 maanden oud die in hun eigen kinderkamertje liggen slapen per nacht ongeveer een uur langer.
Als je baby een uur langer slaapt per nacht kun jij als jonge ouder natuurlijk ook een uur langer slapen, win-win-situatie lijkt mij.
Nu zul je denken als je kindje ’s nachts goed slaapt zonder jou nodig te hebben dan doe je vast iets goed, toch?
BABY’S WORDEN MEERDERE KEREN PER NACHT WAKKER
Hoewel dit logisch klinkt is dit niet altijd het geval omdat de meeste baby’s meerdere keren per nacht wakker worden, echter het ene kindje zal dit luidkeels aan jou laten weten terwijl het andere kindje stil blijft.
Er waren echter een aantal opmerkelijke en teleurstellende factoren aan dit onderzoek waar ik niet overheen kon lezen.
Het grootste ontbrekende onderdeel in het onderzoek vond ik dat ze geen rekening hebben gehouden met gezinnen die samen in één bed slapen.
Uit andere onderzoeken bleek eerder al dat gezinnen die samen in een bed slapen (tot een bepaalde leeftijd) het beste slapen omdat het kind nooit in paniek en alleen wakker wordt.
Overigens nemen bijna alle ouders hun kinderen soms in bed, dus waarom laten ze deze hele categorie in het onderzoek links liggen?
Uiteraard werd bij de ouders op de kamer slapen wél in het onderzoek opgenomen, echter werden bij deze gezinnen de resultaten slechts gemeten tot een leeftijd van 9 maanden.
Terwijl bij de ouders die hun baby op een eigen kamer lieten slapen de resultaten tot een leeftijd van 30 maanden werd gemeten.
Waren de onderzoekers bang om te vermelden dat als je kinderen ook na een leeftijd van 9 maanden bij de ouders op de kamer laat slapen zij nóg beter slapen?
ONDERZOEK STELT TELEUR
Verder stelt het onderzoek naar mijn mening teleur in het feit dat de jonge ouders zelf mochten bepalen hoe ze hun kind lieten slapen.
Uiteraard is dit onder normale omstandigheden natuurlijk perfect, want de ouders konden zelf de behoeften van hun baby aanvoelen en de juiste slaapomgeving bepalen.
Echter voor dit onderzoek is dit niet de beste situatie omdat ouders hierbij handelen naar de behoeften van hun kind, maar er niet objectief onderzocht kon worden of de kinderen bij hun ouders op de kamer niet net zo goed hadden kunnen slapen als in een eigen slaapkamer.
Ook hier blijkt weer dat het moeder- en vaderinstinct van de jonge ouders dieper gaat dan wetenschappelijk onderzoek.
EN DE RESULTATEN DAN?
Ook de resultaten van het onderzoek zijn erg discutabel, want hoe weten we of de baby’s op hun eigen kamer echt een uur langer sliepen?
Of waren ze net zo lang wakker, maar hebben ze gewoon niet gehuild?
Ook de ouders spelen hierin een rol, want misschien waren de ouders uit het onderzoek wel erg vaste slapers en hebben ze de baby niet gehoord.
Maar de ouders moesten de conclusies ook zelf rapporteren, dus we weten ook niet of ze alles naar waarheid hebben ingevuld of dat ze zich beter wilden voordoen dan het daadwerkelijk was.
En zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan, maar laten we niet meer tijd dan nodig is verkwisten, want de kostbare tijd die je nodig hebt om dit artikel te lezen had je ook een powernap kunnen doen.
Laten we tot slot kijken naar de belofte die jou hart sneller deed kloppen, volgens dit onderzoek zou je als jonge ouder een uur langer kunnen slapen als je je kind vanaf de derde maand op een eigen kamer legt.
KUN JE ECHT EEN UUR LANGER SLAPEN?
Met dit uur kan een uitgeputte moeder veel slaap goedmaken en frisser en energieker wakker worden.
De bewijzen zijn zo klein en tegenstrijdig dat het naar mijn mening echt erg afhankelijk is van ouders en kind en dat dit in elke situatie anders kan zijn.
Overigens ben ik wel van mening dat je een kind zo snel mogelijk in een eigen kamer moet laten slapen zodat je baby hieraan gewend kan raken.
Deze vroege aanpassing, hoe klein dan ook helpt je kind zelfstandiger te worden en hier hebben ze de rest van hun leven profijt van.
SLAAPTIPS VOOR JONGE OUDERS
Als jonge ouders is het in veel gevallen moeilijk om genoeg slaap te krijgen, daarom heb ik een aantal slaaptips voor jullie op een rijtje gezet.
- Laat je baby de eerste maanden in een aanschuifbedje naast jouw bed slapen. Op deze manier hoef je niet van bed om je baby te troosten wanneer hij of zij wakker is. Ook is dit ideaal om borstvoeding te geven.
- Ga slapen als je baby slaapt. Veel jonge moeders kunnen prima een dutje doen als de baby slaapt. Op deze manier kun je wellicht beter omgaan met een verstoorde nachtrust.
- Ga op tegelijk met je baby slapen. De meeste jonge kinderen slapen vooral in de eerste fase van de nacht goed door. Als jij dan ook alvast gaat slapen heb je die uren maar vast te pakken.
- Vraag je partner om hulp en ga om en om een paar uren slapen.
- Vraag hulp als je hulp nodig hebt! Dit kan zo simpel zijn als een vriend, vriendin of familielid vragen boodschappen voor jou te doen zodat jij even kunt gaan liggen.
BABY SLAAPTRAINING
Als je baby maar niet kan slapen en jou vele nachten wakker houdt dan wil ik je van harte aanraden om de Baby Slaap Geheimen slaaptraining te downloaden en te volgen.
Annelot Hofstede is de auteur van Baby Slaap Geheimen en is een ervaringsdeskundige op het gebied van slaapproblemen bij baby’s.
Zij heeft na aanhoudend wakker liggen met haar eigen kindje uitgebreid onderzoek gedaan en haar bevindingen en vooral tips gebundeld in dit 50+ pagina’s tellend eBook.
Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)
In deze slaaptraining voor baby’s vind je o.a. vele oefeningen en praktische slaaptips voor je kindje, daarnaast geeft Annelot uitgebreid uitleg waarom je moet doen wat je doet.
Je kunt deze methode bovendien geheel gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
Wacht dus niet langer en help je baby de hele nacht doorslapen door Baby Slaap Geheimen te downloaden via onze exclusieve kortingslink hieronder.
DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN (50% KORTING!)
Ruim 7.500 tevreden ouders gingen je al voor!