Praten in je slaap: Oorzaken en oplossingen voor slaap praters!

Praten in je slaapIs je ooit verteld dat je lieve woordjes fluistert in je slaap? Of hoor je regelmatig je kinderen praten in hun slaap? Je gaat er in dit artikel achterkomen wat het betekent.

Als je je kinderen hoort praten in hun slaap en gaat luisteren in de hoop dat ze je een geheimpje verklappen weet dan dat zij zich dit de volgende dag niet kunnen herinneren.

Je kunt iemand die praat in zijn of haar slaap een vraag stellen en wees niet verbaasd wanneer deze persoon ook daadwerkelijk reageert met een simpel “ja” of “nee”.

Echter is dit niet aan te raden omdat de slapende persoon boos of erg emotioneel wakker kan worden, of je zelfs uit een reflex een klap kan geven.

Praten in je slaap kan erg grappig zijn, want misschien babbel je rond middernacht onbewust met de president van de Verenigde Staten (alhoewel niet iedereen hier vrolijk van zal worden, maar dat terzijde).

In dit artikel ga je alles leren over praten in je slaap, wat je moet weten over slaap praten, waardoor het komt en wat je eraan kunt doen.

Inhoud

PRATEN IN JE SLAAP

MegafoonPraten in je slaap, oftewel “somniloqui”, is zoals het woord al zegt dat je praat tijdens het slapen.

Het is een type parasomnie, wat weer inhoudt: abnormaal, of afwijkend, gedrag wat plaatsvindt tijdens de slaap.

Praten tijdens de slaap komt erg vaak voor en wordt daarom niet gezien als een medisch probleem.

Hoewel dit gebabbel in de slaap meestal erg onschuldig is komt het ook regelmatig voor dat de gesproken teksten erg beledigend of vulgair kunnen zijn voor eventuele luisteraars.

Het gaat hierbij meestal om korte zinnen van niet meer dan een halve minuut per keer, echter kunnen sommige mensen wél erg vaak beginnen te praten tijdens de nacht.

Deze nachtelijke tirades kunnen in alle soorten en vormen gesproken worden, van welbespraakte teksten en lange voordrachten tot enkele simpele geluiden.

De meeste slaap praters spreken tot zichzelf, echter in sommige gevallen kunnen ze ook denkbeeldige gesprekken met derden voeren.

Daarnaast kunnen ze soms fluisteren, maar ook soms schreeuwen en als je een slaapkamer deelt met iemand die in zijn of haar slaap praat dan kan dit ernstige slaapproblemen opleveren.

WIE PRAAT ER IN DE SLAAP?

Praten tijdens slapenJe kunt beter vragen: “Wie praat er niet in de slaap?”, want erg veel mensen praten in de slaap, met name kinderen.

Bijna de helft van alle kinderen tussen 3 en 10 jaar praat tijdens het slapen en een klein percentage (ongeveer 5%) volwassenen gaat na de kinderjaren hiermee door.

Deze nachtelijke praatjesmakers doen dit ofwel slechts af en toe, of bijna elke nacht.

Echter bijna 20% van alle kinderen praten meerdere nachten per week in hun slaap.

Overigens is er geen verschil tussen jongens, meisjes, mannen en vrouwen, echter denkt men wel dat praten in je slaap erfelijk is.

SYMPTOMEN VAN PRATEN IN JE SLAAP

Het is moeilijk om op te merken of je zelf praat in je slaap, of je moet een voice recorder naast je bed leggen en de volgende dag het bandje helemaal terugluisteren.

Echter gebruikelijker is dat je partner je hoorde praten tijdens de nacht of toen je een powernap deed op de bank.

Of misschien heeft er ooit iemand tegen jou geklaagd dat je hem of haar de hele nacht hebt wakker gehouden door jouw gebabbel.

Enkele symptomen zijn:

 • Uiteraard praten of schreeuwen tijdens het slapen
 • Gepaard met erg onrustig slapen
 • Door een ander (partner) gewezen worden op nachtelijke conversaties
 • Vaak ook andere slaapstoornissen

WAARDOOR WORDT SLAAP PRATEN VEROORZAAKT?

Voeten onder dekensJe zult misschien denken dat je in je slaap praat tijdens je dromen hoewel wetenschappers hier niet van overtuigd zijn omdat het praten tijdens elke slaapfase voor kan komen.

Praten in de slaap is in de meeste gevallen een op zichzelf staand gebeuren, maar kan in sommige gevallen duiden of een ander (serieuzere) slaapstoornis of gezondheidsprobleem.

Bijvoorbeeld door de REM-slaap gedragsstoornis kun je gaan schreeuwen tijdens het slapen.

Mensen met een REM-slaap gedragsstoornis schreeuwen, grommen tijdens hun slaap, maar kunnen ook hun dromen, vaak op een gewelddadige manier, tot uitvoering brengen.

Ook nachtelijke paniekaanvallen komen vaak voor bij slaap praters en uiten zich vaak in schreeuwen, veel draaien en trappen.

Ook is het moeilijk om iemand die in een nachtelijke paniekaanval zit wakker te maken en vooral kinderen met nachtelijke paniekaanvallen praten tijdens hun slaap en zijn bovendien notoire slaapwandelaars.

Slaap praten kan ook voorkomen in combinatie met een conditie genaamd NSRED (nocturnal sleep-related eating disorder) waarbij iemand eet terwijl deze persoon slaapt.

Andere oorzaken van praten tijdens het slapen zijn:

 • Bepaalde medicatie
 • Misbruik van medicijnen
 • Koorts
 • Mentale gezondheidsproblemen
 • Drugsgebruik
 • Mentale problemen
 • Stress

SPREEK JE ALTIJD DE WAARHEID IN JE SLAAP?

Truth lie signKun je de affaire van je man ontmaskeren wanneer hij een vreemde vrouwennaam roept in zijn slaap? Dit is natuurlijk de vraag die ons allemaal bezighoudt.

Er zijn slechts enkele gevallen opgenomen waarbij iemand een complete speech gaf in zijn of haar slaap.

Echter uit onderzoek blijkt dat er niet te veel waarde gehecht moet worden aan de uitspraken van slaap praters.

Daarom wordt er in de wetenschap en in de rechtbank geen waarde gehecht aan verklaringen die in iemands slaap zijn gezegd.

Dus kun je je man betrappen op vreemdgaan als hij tijdens zijn slaap een andere naam roept? Nee, deze naam kan hij net zo goed hebben opgevangen op tv, YouTube of zelfs onbewust op straat.

KUN JE PRATEN IN JE SLAAP BEHANDELEN?

Wanneer je als volwassene plotseling en uit het niets begint met praten in je slaap en/of hierbij intense angst, schreeuwen en gewelddadige acties komen kijken, dan is het verstandig om een slaapexpert te raadplegen.

Ook kun je een (online) slaaptraining volgen als je onbewust praat in je slaap of erg onrustig slaapt, zo onrustig zelfs dat je je bedpartner wakker houdt. Maar hierover onderaan dit artikel meer.

Ook als je vermoedt dat je kind een slaapprobleem heeft kun je het beste een afspraak maken bij het consultatiebureau of een kinderarts.

Een slaapexpert zal je vragen hoe lang je al praat in je slaap en hiervoor zul je waarschijnlijk je partner, huisgenoot of zelfs je ouders moeten raadplegen omdat je hier wellicht al in je kindertijd mee bent begonnen.

Hoewel er geen onderzoeken nodig zijn om de diagnose van somniloqui vast te stellen kan de arts wel een slaaponderzoek (polysomnogram, PSG) aanraden.

Praten tijdens het slapen hoeft bijna nooit behandeld te worden, echter wanneer het slaap praten veroorzaakt wordt door andere slaapstoornissen of medische problemen die wel behandeld kunnen worden is het aan te raden een arts te raadplegen.

HOE KUN JE STOPPEN MET PRATEN IN JE SLAAP?

Houd een slaapdagboek bijHoewel er geen echte behandeling is voor praten in je slaap kan het wel helpen om stress te voorkomen en genoeg slaapuren te maken.

Door minder stress en spanning en genoeg te slapen wordt de kans dat je gaat praten minder groot.

Ook het volgen van een vaste slaaproutine kan het praten tegengaan. Dus ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en volg hierin een vast ritueel.

Daarnaast kan het erg nuttig zijn om een slaapdagboek bij te houden om patronen in je nachtrust te kunnen ontdekken waardoor een slaapexpert wellicht de onderliggende oorzaak van je slaapprobleem kan identificeren.

Om een goed overzicht te krijgen kun je het beste een slaapdagboek bijhouden over twee weken waarbij je het volgende noteert:

 • Hoe laat je naar bed ging
 • Hoe laat je denkt dat je echt sliep
 • Hoe laat je wakker werd
 • Welke medicijnen je neemt en hoe laat je deze neemt
 • Hoeveel en op welke momenten je sport
 • Wat je eet
 • Wat je drinkt op een dag, denk hierbij vooral aan cafeïne en alcohol

KAMERGENOTEN VAN TEVOREN INLICHTEN

Praten in je slaap is waarschijnlijk nooit helemaal te voorkomen of genezen, daarom is het belangrijk om eventuele kamergenoten van tevoren in te lichten.

Zeg gewoon meteen waar het op staat en dat je praat in je slaap en dat zij hier niet van hoeven te schrikken.

Vertel ze dat ze geen waarde moeten hechten aan de onsamenhangende verhalen die je uitspreekt en als je iemand beledigt je dit niet serieus meent.

Ook kun je ze vragen om niet tegen jou terug te gaan praten en dat het geheel best komisch kan overkomen en dat jullie hier de volgende ochtend waarschijnlijk flink om kunnen lachen.

Het is erg belangrijk om kamergenoten of bedpartners vooraf in te lichten zodat men weet waar ze aan toe zijn.

RUSTIGER SLAPEN DANKZIJ EEN SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekZoals ik eerder al aangaf zijn onrustig slapen en stress een grote veroorzaker van praten in de slaap.

Daarom wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze online slaaptraining leer je hoe je stress, angsten en paniek kunt tegengaan en dus rustig en kalm in slaap kunt vallen.

Resultaat hiervan zal zijn dat je sneller en makkelijker in slaap valt, rustiger slaapt en ook langer door kunt slapen.

Perfect Slapen in 7 Stappen gratis proberen?

Zoals de naam al zegt doe je dit in 7 uitgebreide stappen met elk duidelijke uitleg en praktische oefeningen om je slaapprobleem op te lossen.

In dit 120+ pagina’s tellend eBook leer je o.a. je biologische klok weer gelijk te zetten en hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen overigens gratis proberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Daarnaast krijg je 50% korting op de slaapcursus en vele extra bonussen als je deze nu download via onze exclusieve kortingslink.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 7.500 tevreden cursisten gingen je al voor en slapen nu beter dan ooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *