Wat is de juiste temperatuur voor een babykamer?

Wat is de juiste temperatuur voor een babykamer?Als jonge ouders wil je natuurlijk altijd het beste voor jouw baby, maar wat is de juiste temperatuur voor een babykamer?

De juiste temperatuur voor een babykamer is tussen 16 en 20 graden Celsius en de ideale babykamertemperatuur ligt hier tussenin, dus ongeveer 18 graden.

Dit is ongeveer gelijk aan de ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen, hoewel deze beter iets lager kan zijn dan hoger om goed te kunnen slapen.

Inhoud

JUISTE TEMPERATUUR BABYKAMER 16 – 20 GRADEN

Baby moe gapenUit onderzoek is gebleken dat oververhitting de kans op wiegendood aanzienlijk vergroot bij baby’s in de leeftijd tussen 1 maand en een jaar.

Hoewel de meeste babykamers geen eigen thermostaat hebben kun je dit vaak wel zien op de babyfoon of camera.

Een goed ezelsbruggetje om voor jezelf te onthouden is: De temperatuur is goed wanneer jij je er licht gekleed comfortabel voelt.

Is de kamer te koud voor jou dan is deze ook te koud voor je baby, is de kamer te warm voor jou dan is hij ook te warm voor je kindje.

Hieronder volgen nog een aantal andere tips die ervoor zorgen dat je baby veilig en comfortabel is terwijl hij of zij slaapt:

#1: LET OP VOOR OVERVERHITTING

Oververhitting is zoals gezegd een relatief veelvoorkomend probleem bij baby’s, vooral wanneer je kindje ziek is.

Let extra goed op als je baby de volgende symptomen vertoont:

  • Zweten
  • Vochtig haar
  • Warmte-uitslag
  • Rode wangen
  • Versnelde ademhaling
  • Erg onrustig slapen

Vertoont je kind een of meerdere van de bovenstaande symptomen dan kan hij te warm zijn.

#2: STOP JE BABY NIET TE WARM IN

Slapende baby vinger vasthoudenTe veel lagen kleding en dekens, of een te dikke slaapzak, kunnen ervoor zorgen dat je baby te heet wordt en vergroot de kans op wiegendood.

Vooral in het eerste levensjaar van je kind is het verstandig om enkel en alleen slaapzakken te gebruiken zonder dekens.

Deze slaapzakken zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten, maten en diktes en kunnen meestal aan het seizoen worden aangepast.

Let goed op wanneer je kind ziek is omdat zieke baby’s vaak koorts hebben en een extra laag stof kan de lichaamstemperatuur dan alleen maar verhogen.

TOG waarde

Hoeveel lagen kleding je baby moet dragen bij welke temperatuur wordt bepaald door de zogenaamde TOG waarde.

TOG staat voor Thermal Overall Grade en dit is een maatvoering om aan te geven tot in hoeverre kleding, dekens, slaapzakken enz. lichaamswarmte vasthouden.

Check het volgende artikel om meer te weten te komen over de TOG waarde bij verschillende kamertemperaturen.

#3: HOUD HET WIEGJE OF BEDJE LEEG

Het is verstandig om vooral tijdens het eerste levensjaar het wiegje of het bedje van je baby helemaal leeg te houden.

Leg dus geen knuffels, dekens, kussens of andere dingen bij je baby in het bed. Leg deze bijvoorbeeld op een meter afstand buiten het bed, maar nog wel in het gezichtsveld.

Heb je het gevoel dat je baby wel een dekentje nodig heeft gebruik dan een lichte luchtdoorlatende deken.

Zorg ervoor dat deze deken goed is ingestopt onder het matras en niet hoger komt dan tot het  midden van je baby’s buikje.

#4: GEBRUIK INDIEN NODIG EEN VENTILATOR

Ook het gebruik van een ventilator in de babykamer verkleint de kans op wiegendood omdat de lucht beter wordt gecirculeerd.

De kamertemperatuur wordt hierdoor overigens niet kouder, want ventilatoren koelen niet maar zorgen wel voor een grotere luchtcirculatie.

Zolang je baby niet transpireert zal hij of zij geen kou voelen van de ventilator. Uiteraard zet je deze wel in een hoek van de babykamer en niet vlak voor het bedje.

#5: LEG JE BABY IN JE EIGEN SLAAPKAMER

Laat je baby op de rug slapenHet is verstandig om je pasgeboren baby op je eigen slaapkamer te laten slapen gedurende de eerste 6 maanden.

Je verkleint hiermee niet alleen de kans op wiegendood omdat jullie als ouders elk zuchtje en elk kuchje horen.

Maar het is ook handig wanneer je ’s nachts je baby moet voeden. Leg je baby bijvoorbeeld in een zogenaamde co-sleeper die je aan je eigen bed kunt bevestigen.

#6: LEG JE KINDJE OP Z’N RUG

De veiligste slaaphouding voor een baby gedurende het eerste levensjaar is op zijn of haar rug.

Tijdens de eerste 6 maanden van het prille leven van je kindje is het echter van levensbelang omdat baby’s dan nog niet zelf kunnen draaien wanneer ze bijvoorbeeld op hun buik belanden.

SLAAPTIPS VOOR BABY’S

Baby Slaap Geheimen coverSlaapt jouw baby slecht en ben jij als ouder ten einde raad? Dan wil ik je Baby Slaap Geheimen van baby slaapexpert en ervaringsdeskundige Annelot Hofstede aanraden.

Zij heeft in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten een 50 pagina’s tellend eBook vol met (onbekende) slaaptips voor baby’s geschreven.

Zij was namelijk ook net moeder geworden van een baby die ’s nachts maar bleef huilen en niet kon doorslapen.

Nadat ze na een lange speurtocht op internet op zoek naar antwoorden met lege handen achterbleef besloot ze zelf op onderzoek uit te gaan met dit boek als gevolg.

BABY SLAAP GEHEIMEN GRATIS UITPROBEREN

Als je Baby Slaap Geheimen download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en maar liefst 8 gratis bonus eBooks.

Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent waardoor je Baby Slaap Geheimen gratis kunt uitproberen!

DIRECT TOEGANG TOT BABY SLAAP GEHEIMEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *