Ananasplant: Dè ultieme plant tegen snurken?

Ananasplant: Dè ultieme plant tegen snurken?Er verschijnen de laatste tijd veel verhalen in de media dat je minder gaat snurken door een ananasplant in je slaapkamer te zetten.

Toch is niet iedereen het hierover eens en lopen de meningen uiteen maar hoe zit het nou, is de ananasplant de ultieme plant tegen snurken?

De hoofdreden waarom de ananas je snurkprobleem op kan lossen is dat de plant voor meer zuurstof in de lucht zou zorgen en je neusholtes verder kan openen.

Experts zeggen nu echter dat ananasplanten helemaal niet veel zuurstof afgeven en dat meer zuurstof in de lucht er überhaupt niet voor zorgt dat je minder snurkt.

Snurken is een serieus probleem en wordt vaak veroorzaakt door een slaapstoornis zoals slaapapneu. Wist je dat wanneer je naast een snurker slaapt je jaarlijks 300 uur minder slaapt?

JA! IK WIL STOPPEN MET SNURKEN!

ANANASPLANT DE ULTIEME PLANT TEGEN SNURKEN?

Laten we bij het begin beginnen, afgelopen jaar begon de Britse supermarktketen Asda met het verkopen van ananasplanten en claimden ze dat je door het plaatsen van deze plant in je slaapkamer minder zou snurken.

Dit kon geheel worden toegeschreven aan het feit dat deze planten ervoor zorgen dat er ’s nachts meer zuurstof in de lucht zit.

Dit feit is dan weer gebaseerd op een onderzoek van NASA waarin verschillende planten de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.

Slaapexperts zeggen nu juist dat ze nog nooit een grotere onzin hebben gehoord en dat geen enkele plant ervoor zorgt dat je minder snurkt of zelfs helemaal stopt met snurken.

Ten eerste kan snurken niet opgelost worden door het zuurstofgehalte in de lucht te vergroten.

Ten tweede kan een ananasplant het zuurstofgehalte in de slaapkamer slechts zo minimaal bevorderen dat het bijna niet is waar te nemen.

Vader snurkt in bed met een baby

FOTOSYNTHESE

De reactie die planten namelijk nodig hebben om te groeien is fotosynthese.

Tijdens fotosynthese absorberen planten kooldioxide en water en kan het deze met behulp van licht veranderen in glucose en zuurstof.

Glucose kan dan samen met voedingsstoffen uit de grond het meerendeel van de plant fotosynthetiseren.

De zuurstof die bij dit proces vrijkomt komt in de lucht terecht en kunnen wij mensen vervolgens inademen.

De energie die planten nodig hebben voor hun eigen interne reacties komen eveneens uit glucose.

“Ademen”, de reactie van glucose met zuurstof om kooldioxide en water te produceren met een gelijktijdige vrijgave van energie is het tegenovergestelde van fotosynthese.

Je planten ademen ’s nachts meer omdat er dan geen licht beschikbaar is voor fotosynthese.

Hierdoor dacht men ook lang dat er geen planten in ziekenhuiskamers geplaatst mochten worden omdat deze ’s nachts alle zuurstof zouden kunnen opmaken.

Dit is echter klinklare onzin gebleken omdat planten tijdens de nacht zo weinig zuurstof opnemen en een ziekenhuiskamer bovendien niet volledig afgegrendeld is.

Als de hoeveelheid zuurstof die planten ’s nachts opnemen zo groot zou zijn dan zouden we allemaal stikken tijdens het slapen.

CRASSULACEAN ACID METABOLISM (CAM)

AnanasSommige planten die groeien in hete omgevingen hebben een ander soort fotosynthese, dit wordt in het Engels Crassulacean Acid Metabolism (CAM) genoemd.

Deze planten verliezen overdag veel vocht door verdamping als ze hun poriën openen om kooldioxide te absorberen en zuurstof vrij te geven.

Om dit tegen te gaan hebben ze zich ontwikkeld om ’s nachts kooldioxide op te nemen en op te slaap om het gedurende de dag te gebruiken wanneer het licht is.

Hierdoor kunnen ze overdag hun poriën dicht houden om vochtverlies tegen te gaan.

Dit betekent ook dat de geproduceerde zuurstof tijdens de fotosynthese opgeslagen blijft tot het ’s nachts kan worden vrijgegeven.

De ananasplant volgt de CAM fotosynthese en het is dus waar dat deze plant ’s nachts zuurstof afgeeft.

HOEVEEL ZUURSTOF GEEFT EEN PLANT AF?

Echter de vraag blijft natuurlijk, hoeveel zuurstof? Hier kun je met een kleine berekening snel achterkomen.

Als een plant groeit vergroot zijn gewicht en volume door de hoeveelheid kooldioxide en water die de plant opneemt.

Trek hier simpelweg de hoeveelheid zuurstof die de plant afgeeft vanaf en je hebt het antwoord.

Voor elke gram die de plant aankomt geeft het ongeveer 0,21 gram zuurstof af en onder normale omstandigheden betekent dit 0,7 liter zuurstof.

Een mens verbruikt ongeveer 550 liter zuurstof per dag, dus zelfs al groeit de plant elke dag met een paar gram dan stelt het nog maar weinig voor vergeleken met de hoeveelheid zuurstof die een mens per dag gebruikt.

Als alle kooldioxide in je slaapkamer gebruikt zou worden door fotosynthese, wat overigens niet kan, dan nog zou de hoeveelheid zuurstof in je kamer slechts met 0,05% vergroten.

Zelfs al zet je de hele kamer vol met ananasplanten dan nog zou er geen grote schommelingen plaatsvinden in de hoeveelheid zuurstof in de ruimte.

NASA ONDERZOEK

NASAHoe zit het dan met het onderzoek van NASA?

In de jaren ’80 van de vorige eeuw ondersteunde NASA inderdaad een aantal onderzoeken om erachter te komen of planten giftige chemicaliën uit de lucht konden opnemen.

Dit deden ze uiteraard omdat de luchtkwaliteit in een ruimteschip erg belangrijk is en erachter te komen of ze deze verder konden verbeteren.

Ze kwamen er inderdaad achter dat sommige planten benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde kunnen absorberen wanneer deze stoffen aan een afgesloten ruimte worden toegevoegd.

PLANTEN GEEN EFFICIËNT LUCHTZUIVERINGSSYSTEEM

De resultaten zijn eigenlijk door de media uit proportie getrokken en planten werden neergezet als een eenvoudige manier om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Want om het experiment thuis na te bootsen moet iemand op elke vierkante meter een grote plant hebben waardoor het moeilijk een efficiënt luchtzuiveringssysteem genoemd kan worden.

De enige reden waarom je planten in een kamer zet is omdat je ervan houdt om planten in je huis te hebben, niet meer en niet minder.

Dus, is de ananas de ultieme plant tegen snurken zoals zo vaak wordt gezegd? Ik denk het niet, het werkt alleen als je de bladeren gebruik om de snurker wakker te kietelen.

WIL JIJ ECHT STOPPEN MET SNURKEN?

Stop met snurken boekWil jij op een natuurlijke en betrouwbare manier stoppen met snurken dan wil ik je het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma aanraden.

Deze online training met maar liefst 24 krachtige oefeningen om te stoppen met snurken is ontwikkeld door ex-snurker en slaapexpert Peter Groenendonk.

Zijn snurkprobleem heeft hem en zijn partner jarenlang geteisterd en hij werd door artsen aangeraden om geopereerd te worden.

Vanaf dat moment is hij zelf op onderzoek uitgegaan en heeft hij dit 40-pagina’s tellende eBook ontwikkeld omdat opereren volgens hem altijd de laatste oplossing moet zijn en altijd nog kan.

Deze online anti-snurktraining is nu tijdelijk met een exclusieve korting te verkrijgen via de onderstaande link, hierdoor betaal je nu tijdelijk slechts €27,- in plaats van €43,-.

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de 56 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

JA! IK WIL VANAF NU STOPPEN MET SNURKEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 12.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *