Top 10: Oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen vele oorzaken hebben, van je kind die je uit je slaap houdt tot stress en zelfs depressies.

In dit artikel ga ik de 10 meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen met je doornemen en vooral wat je eraan kunt doen om weer beter te kunnen slapen.

Inhoud

SLAAPPROBLEMEN KUNNEN GEVAARLIJK ZIJN

Oorzaken van slaapproblemenUit onderzoek is gebleken dat als je meer dan een week minder dan 6 uren per nacht slaapt dit slecht voor je gezondheid is.

Niet alleen zul je je erg moe voelen, maar ook onder het huidoppervlak zal er van alles aan de hand zijn.

Zo kan je stofwisseling en je immuunsysteem langzaam zijn werking gaan verliezen, waardoor je vatbaarder bent voor verschillende virussen.

Maar wat zijn nou de belangrijkste redenen waardoor een mens slecht slaapt? Voor dit artikel heb ik voor je uitgezocht wat de 10 meest voorkomende oorzaken zijn van slaapproblemen.

#1 STRESS

Slaapproblemen door stressStress is de belangrijkste oorzaak van slaapproblemen. Als je veel last hebt van stress kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Aan de ene kant voorkomt de stress dat je in slaap kunt vallen, omdat je constant in je hoofd zit te malen over van alles en nog wat.

Terwijl de stress aan de andere kant alleen maar zal toenemen omdat je slecht slaapt. Hierdoor kun je alsmaar dieper in de put raken en uiteindelijk in een depressie belanden.

Door de prestatiemaatschappij waar we vandaag de dag in leven ervaren 3 keer zoveel mensen stressverschijnselen vergeleken met 50 jaar geleden.

Hierdoor is ook het aantal mensen met slaapproblemen dankzij stress de afgelopen jaren drastisch toegenomen.

Deze stress hoeft echter niet altijd veroorzaakt te worden door een te hoge werkdruk. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan relatieproblemen, geldproblemen, ziekte of andere persoonlijke problemen.

Omdat stress een geestelijke aandoening is en niet zomaar te opereren valt om ermee af te rekenen. Vooral ook omdat de oplossing voor iedereen verschillend kan zijn.

Enkele dingen die stress kunnen verminderen zijn: mediteren, yoga, tijd voor jezelf nemen en op vakantie gaan.

Er zijn echter ook mensen voor wie de oplossing moeilijker te vinden is, zij zullen bijvoorbeeld op zoek gaan naar een andere baan of relatie.

Hoe dan ook, één van de kernfactoren om om te gaan met stress en er uiteindelijk vanaf te komen is rust in je hoofd en je lichaam.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door de Perfect Slapen in 7 Stappen cursus te volgen, waardoor je rust in je hoofd kunt creëren en beter zal slapen!

Stress is en blijft de grootste veroorzaker van slaapproblemen. Laat zo weinig mogelijk stoorzenders toe in je leven en je zult zien dat je beter slaapt! (De SlaapGoeroe)

#2 ONREGELMATIG LEVEN

Wekker vectorSommige mensen hebben geen keus, andere kiezen er bewust voor. Een onregelmatig leven en dan met name onregelmatige tijden om te gaan slapen hebben een slechte invloed op je slaapgedrag.

Als je telkens weer op een andere tijd op bed gaat en op verschillende tijdstippen de wekker zet kan dit je slaap-waakritme sterk beïnvloeden.

Het menselijk lichaam hecht veel waarde aan regelmaat, waardoor het zich het prettigst zal voelen wanneer je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaat slapen en ontwaken.

Echter zoals ik eerder aanhaalde heeft niet iedereen dit zelf in de hand, denk maar eens aan mensen die werken in ploegendiensten en vaak ’s nachts moeten werken en overdag moeten slapen.

Na verloop van tijd zal je lichaam ook hieraan kunnen gewend kunnen raken, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen van nature altijd ’s nachts beter slapen dan overdag of je nou een zware nachtdienst hebt gewerkt of niet.

Enkele tips voor mensen die door hun werk gedwongen zijn overdag te slapen: zorg voor een extreem donkere kamer en drink niet teveel koffie en energiedrankjes tijdens je nachtdienst.

#3 SLAAPSTOORNISSEN

SlaapstoornissenUiteraard zijn er ook een aantal ziektebeelden die slaapproblemen bij mensen kunnen veroorzaken.

Neem bijvoorbeeld insomnie, dit is een slaapstoornis waarbij de patiënt chronisch slaap tekort komt.

Hij of zij heeft niet alleen moeite in slaap te komen, maar zal ook vroeg wakker worden en zelfs vaak midden in de nacht ontwaken.

Maar ook slaapapneu zorgt bij veel mensen voor slaapproblemen en vele slapeloze nachten.

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij een patiënt tijdens de slaap meerdere keren tijdelijk stopt met ademen (meestal 15 – 30 seconden).

Dit komt in de meeste gevallen door een blokkade van de luchtweg door de tong die te ver naar achteren zakt, obesitas, grote overbeet of een te lage spierspanning van de mond- en keelspieren.

Er zijn overigens nog meer slaapstoornissen, denk hierbij aan: parasomnie, circadiane ritme slaapstoornis en hypersomnie.

#4 PARTNER

Slecht slapen door partnerHoewel het fijn is om je leven en ook je slaap met je partner te kunnen delen, kan het ook voor problemen zorgen.

Als je man/vrouw, vriend/vriendin constant heen en weer draait en erg onrustig slaapt is de kans groot dat dit ook jou uit je slaap kan halen of zelfs voorkomen dat je in slaap valt.

Daarnaast kan een partner die erg snurkt je ook beletten om in slaap te komen.

#5 DE SLAAPKAMER

SlaapkamerIn je slaapkamer kunnen er veel verschillende redenen zijn die jou slaapproblemen kunnen bezorgen of verergeren.

Denk bijvoorbeeld aan een slecht matras, een krakend bed of een kamer die niet goed donker gemaakt kan worden.

Ook de temperatuur van de slaapkamer kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, denk bijvoorbeeld aan die warme zomernachten waarbij je bij elkaar plakt van het zweet.

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de temperatuur in de slaapkamer beter te koel kan zijn dan te warm.

 #6 CAFEINEHOUDENDE DRANKEN

KoffieHet drinken van cafeïnehoudende dranken kan de nachtrust ook erg verstoren.

Als je last hebt van slaapproblemen is één van de eerste dingen die ik zou proberen om koffie en andere dranken met cafeïne te drinken (vooral in de avond).

Andere dranken waar veen cafeïne in zit zijn bijvoorbeeld: cola, thee en uiteraard de vele energiedrankjes die er tegenwoordig op de markt zijn.

#7 GEBRUIK VAN MEDICATIE

Slaapproblemen door medicatieEr zijn vele verschillende ziekten en kwalen waarvoor u medicijnen voorgeschreven krijgt die als nare bijwerking hebben dat ze je wakker houden in de nacht.

Hoewel sommige medicijnen mensen in leven houden en ik ook echt niemand ertoe wil aanzetten om hun medicijnen te laten staan, zijn er wel een aantal (verrassende) middeltjes die ervoor zorgen dat je slecht kunt slapen.

Denk bijvoorbeeld aan een simpele neusspray tegen je verkoudheid. Wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van deze neusspray ervoor kan zorgen dat je minder goed slaapt.

#8 EETPATROON

HamburgerWat je eet en vooral ook wanneer je eet kan ook een grote invloed hebben op hoe goed je zult slapen.

Als je laat en kort voor het slapen gaan pas eet zorgt dit ervoor dat je lichaamstemperatuur te hoog is om in slaap te vallen.

Aan de andere kant is het ook verkeerd om met en hongergevoel te gaan slapen omdat je dan vaak erg vroeg wakker zult worden.

#9 SPORTEN

HardlopenUit onderzoek is gebleken dat het beste is om minimaal 3 uur voor het slapen te sporten.

Als je te kort voor het slapen gaan nog gaat sporten heb je nog veel hormonen in je lijf, zoals adrenaline die je tijdens het sporten hebt aangemaakt.

Ook vele topsporters hebben hier last van, zij slapen namelijk na een zware wedstrijd in de avond meestal ook erg slecht.

#10 LAWAAI VAN BUITEN

Niet slapen door lawaaiIk wil deze Top 10: Oorzaken van slaapproblemen afsluiten met een probleem waar we waarschijnlijk allemaal wel eens mee zitten.

Je probeert te slapen, maar je buurman geeft net die avond een feestje, of er rijdt een auto met een kapotte uitlaat voor je huis langs of iemand gooit nog een vuurwerkbommetje precies voor je raam.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van geluiden en lawaai die zich buiten je slaapkamer op straat af kunnen spelen, maar toch ervoor kunnen zorgen dat je niet kunt slapen.

Een goede oplossing zou kunnen zijn om je slaapkamer geluiddicht te maken of zelfs met oordoppen in te gaan slapen.

HEB JIJ DE OORZAAK VAN JOUW SLAAPPROBLEEM AL GEVONDEN?

Tot slot leeft bij mij nog 1 simpele vraag: Heb jij de oorzaak van jouw slaapprobleem al gevonden?

Heb je nog problemen die niet in de lijst staan, zet ze dan even in de reacties hieronder. Ohja, vertel ook even hoe jij dit hebt opgelost als je het op hebt kunnen lossen, zo kunnen we elkaar en iedereen die deze lijst leest helpen om beter te kunnen slapen.

BETER SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekPersoonlijk heb ik veel gehad aan de Perfect Slapen in 7 Stappen methode en ik zou daarom ook iedereen aanraden deze cursus uit te proberen.

Je kunt deze methode meteen downloaden door op de link hieronder te klikken en als je binnen 90 niet tevreden bent, of je slaapt niet beter krijg je je geld terug. Je loopt dus geen enkel risico!

Waar wacht je nog op? Bestel snel de Perfect Slapen in 7 Stappen methode en leer o.a. hoe je rustiger gaat slapen, je biologische klok weer gelijk zet en op het juiste moment de juiste slaaphormonen aanmaakt.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *