Wat is een koortsdroom?

Een koortsdroom is een nachtmerrie of een droom met negatieve inhoud die voorkomt wanneer je koorts hebt en veel intensiever beleefd wordt dan een normale droom.

Koortsdromen zorgen ervoor dat iemand die zich toch al erg ziek voelt vaak erg verward en beduusd wakker wordt.

Wat is een koortsdroom?

Koorts

Koorts is je lichaamseigen afweermechanisme wanneer je vecht tegen een infectie en zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur.

Men spreekt van ‘koorts‘ wanneer de temperatuur van het lichaam hoger is dan 38 graden.

Wanneer je koorts hebt stijgt je lichaamstemperatuur vaak met 1 à 2 graden en geeft aan dat je lichaam vecht tegen een virus, bacterie of infectie.

In al deze gevallen zijn er pathogenen (ziekteverwekkers) in het lichaam terechtgekomen. De meeste pathogenen zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen waardoor de natuurlijke reactie van je lichaam is om de temperatuur te verhogen.

Deze verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat de pathogenen zich niet kunnen vermenigvuldigen waardoor de ziektekiemen uiteindelijk worden uitgeroeid.

Daarnaast schiet ook je immuunsysteem te hulp waardoor er sneller en harder wordt opgetreden om de ziekte te verslaan.

Hoewel je je veelal slecht en ellendig voelt wanneer je koorts hebt is het een bijzonder nuttig en effectief systeem in je lichaam om weer beter te worden.

“Normale” lichaamstemperatuur

De “normale” lichaamstemperatuur schommelt gebruikelijk tussen 36,0 en 37,5 graden, dit is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals omgevingstemperatuur, de hoeveelheid kleding die je draagt en het tijdstip van de dag.

Ook tijdens het slapen schommelt je lichaamstemperatuur sterk en is je lichaamstemperatuur gebruikelijk het laagst wanneer je tegen het einde van de nacht bijna ontwaakt en ’s avonds laat op de avond het hoogst wanneer je bijna gaat slapen.

Waarom dromen we?

Iedereen droom maar in de meeste gevallen kunnen we deze dromen niet herinneren en navertellen.

Je beleeft iedere nacht meerdere droomcycli die ongeveer 5 tot 30 minuten kunnen duren.

Waarom we precies dromen is vooralsnog niet bekend, echter deze dromen kunnen gedurende elke slaapfase voorkomen.

Toch kun je de dromen die je tijdens de REM-slaapfase hebt het beste herinneren.

Uit onderzoek is gebleken dat je brein tijdens de NREM-slaapfases toegang heeft tot je herinneringen waardoor er vaak bekende mensen, plaatsen of gebeurtenissen uit je echte leven in je dromen voorkomen.

Echter tijdens de REM-slaap lijkt je brein géén toegang te hebben tot je geheugen waardoor de dromen die tijdens deze slaapfase voorkomen vaak veel minder logisch en levensecht zijn.

Hoewel dromen in veel verschillende vormen voorkomen zijn koortsdromen meestal toch net iets enger, levendig, bizar of verontrustend.

Wat is een koortsdroom?

Zoals het woord al zegt is een koortsdroom een droom die voorkomt wanneer je koorts hebt en erg verschillend is in vergelijking met een normale droom.

Zo spelen koortsdromen vaak meer in op je gevoel en emotie waardoor je bang en verward wakker kunt schrikken.

Enkele symptomen en onderwerpen van een koortsdroom zijn:

  • Bizarre dromen die men zich vaak naderhand nog tot in detail kan herinneren.
  • Ruimtelijke desoriëntatie, zoals bewegende of instortende muren, gigantische insecten en onrealistische creaties.
  • Tijdens een koortsdroom voelt men zich vaak bedreigd of aangevallen door iets of iemand.
  • Angstaanjagende gebeurtenissen die zichzelf keer op keer blijven herhalen gedurende de nacht.
  • Koortsdromen staan erom bekend dat ze bijna altijd negatief zijn waardoor er stress, angst en onrust ontstaat.
  • Mensen die een koortsdroom hebben verklaren vaak dat ze zich ervan bewust waren terwijl de droom zich afspeelde waardoor je zou kunnen stellen dat koortsdromen ook een aspect van lucide dromen bevatten.

Thermoregulatie

Het menselijk lichaam en dan met name het brein zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur gedurende de dag op peil blijft, dit wordt ook wel thermoregulatie genoemd.

Tijdens de REM-slaapfase is de thermoregulatie echter minder efficiënt.

Dit alles wordt geregeld in de hypothalamus in je hersenen en deze is daarnaast ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van koorts wanneer het lichaam ergens tegen moet vechten.

De lichaamstemperatuur heeft een grote invloed op de slaapkwaliteit, want mensen bij wie de thermoregulatie niet op orde is hebben een grotere kans op slapeloosheid en andere slaapproblemen.