Slaapmuziek van levensbelang voor de ontwikkeling van je baby?

Slaapmuziek voor babyElke baby is anders en waar de ene baby makkelijk in slaap valt zonder hulpmiddelen zullen de ouders van de ander constant slaapliedjes moeten zingen of slaapmuziek moeten spelen.

Andere kinderen slapen erg licht en schrikken van het minste of geringste weer wakker, maar gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om het slaappatroon van onze baby’s te bevorderen.

Er is echter één oplossing voor slaapproblemen bij baby’s die bij bijna ieder kind helpt en dat is slaapmuziek.

Er zijn vele verschillende soorten slaapmuziek, maar één ding is zeker, slaapliedjes kunnen je baby rustig maken en (terug) in slaap sussen.

Inhoud

SLAAPMUZIEK VOOR BABY’S

Muziekdoos met slaapliedjesVoor we ons afvragen wat het verband is tussen muziek en slapen is het belangrijk om te ontdekken waarom je baby slaapproblemen heeft.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij kinderen zijn:

  • Kinderen zijn hyperactief door te lang spelen voor ze op bed gaan
  • Onregelmatige bedtijd
  • Geen vaste slaaproutine
  • Te lang slapen overdag
  • Je baby kan alleen slapen wanneer hij of zij wordt vastgehouden

Uiteraard is het wel goed om je kindje in slaap te wiegen en te knuffelen maar daarnaast kun je het beste ook slaapmuziek spelen of slaapliedjes zingen om ze snel in slaap te laten vallen.

Uit onderzoek is gebleken dat slaapmuziek je kind helpt ontspannen en ik wil je daarom van harte aanraden het zingen van liedjes toe te voegen aan de slaaproutine van je baby.

VOORDELEN VAN SLAAPLIEDJES VOOR BABY’S

De grootste voordelen van het zingen van slaapliedjes voor je baby zijn dat het pijn vermindert, kalmeert en dat het goed is voor de algemene ontwikkeling.

Pijn verminderen

Muziek kan een grote invloed hebben op de pijnbeleving van baby’s, bijvoorbeeld als ze net tandjes krijgen of verkouden zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat bij kinderen die gingen slapen met slaapmuziek het brein meer gestimuleerd werd dan kinderen zonder muziek en dit zorgt voor een kleinere pijnrespons.

Kalmeren

Het zingen van slaapliedjes en het spelen van slaapmuziek is het ultieme middel om kinderen te kalmeren voor ze gaan slapen, zowel overdag als ’s nachts.

Vooral melodieuze muziek, zoals bij veel slaapliedjes, hebben dit kalmerende effect op zowel kinderen als volwassenen.

Algemene ontwikkeling

Baby speeltOnze hersenen luisteren en leren terwijl we slapen en het is mede daarom dat slaapexperts muziek al tijdens de eerste levensmaanden erg aanraden.

Muziek stimuleert het brein van je baby en helpt hem of haar tijdens de ontwikkeling om vraagstukken op te lossen en patronen te ontdekken.

Daarnaast voelt je kindje zich door het spelen of zingen van muziek ook geliefd en helemaal zichzelf.

Overigens wordt door sommige slaapexperts het luisteren naar klassieke muziek al tijdens de zwangerschap aangeraden om slimmere kinderen te krijgen.

Hoewel dit nooit volledig bewezen is zijn er wel vele bewijzen dat het luisteren naar muziek tijdens de zwangerschap je baby kan helpen in zijn of haar ontwikkeling.

Check onderstaande video voor een voorbeeld van goede slaapmuziek die je op de kamer van je baby kunt afspelen.

MUZIEK TOEVOEGEN AAN HET SLAAPPATROON VAN JE BABY

Zoals je ziet heeft muziek veel voordelen voor de ontwikkeling van je baby en daarom is het belangrijk dat ze veel muziek luisteren en tot zich krijgen.

Voor het kiezen van de juiste slaapmuziek voor je baby kun je het beste op YouTube zoeken naar klassieke en jazz muziek met een laag tempo.

Probeer de liedjes die goed aanslaan bij je kindje toe te voegen aan de slaaproutine zodat je kind weet dat wanneer het die liedjes hoort hij of zij moet gaan slapen.

Over het algemeen slapen kinderen met slaapmuziek in hun slaaproutine langer door dan kinderen die niet luisteren naar muziek voor het slapen.

Verlaat de kamer niet als de muziek nog speelt

Baby slaapt voetjesVerlaat de kamer echter nooit terwijl de muziek nog speelt, maar zet deze uit net voor je kind slaapt.

Doe je dit niet dan zal je kind verwachten dat je elke keer als ze wakker wordt midden in de nacht de muziek op de kamer weer aan komt zetten.

Probeer er een echte routine van te maken door elke avond dezelfde muziek te spelen terwijl je je kind op bed brengt.

Doe je dit steevast elke avond dan zal je kind het vanzelf gaan associëren met slapen en zich veilig en comfortabel voelen.

Je moet alleen zelf goed leren aanvoelen wanneer het tijd is om de slaapmuziek uit te zetten en de kamer te verlaten.

Het beste is om 1 à 2 liedjes te spelen/zingen en wanneer deze zijn afgelopen de slaapkamer te verlaten.

Als je dit keer op keer herhaalt dan markeert dit het einde van de slaaproutine en weet je kind dat het moet gaan slapen.

Vertrouw op je eigen stem en heb vertrouwen dat je een goede stem hebt, of dit nu waar is of niet dat maakt voor je eigen baby niet uit.

SOORTEN SLAAPMUZIEK

Baby fotoshootWelke soort slaapmuziek je voor je baby kunt spelen is erg afhankelijk van je baby zelf natuurlijk en je zult er snel achterkomen welke soort muziek wel in de smaak valt en welke niet.

Zo zijn er kinderen die uitstekend slapen op klassieke muziek, maar er zijn ook kids die alleen de gebruikelijke slaapliedjes voor kinderen wensen en een ander select gezelschap prefereert popmuziek.

Echter werken over het algemeen langzame liedjes beter dan liedjes met een snelle beat en zullen ook de genres rap, heavy metal en rockmuziek buiten deze categorie vallen.

Slaapliedjes

Uit onderzoek is gebleken dat het zingen of neuriën van slaapliedjes ervoor kan zorgen dat de hartslag van je baby omlaag gaat en dat er meer zuurstof in het bloed kan worden opgenomen.

Slaapmuziek kan ervoor zorgen dat je baby tot rust komt wanneer ze net tandjes krijgt, maar het is toch de stem van de ouders die ervoor kan zorgen dat je kind zich veilig voelt.

Daarom wordt het ook altijd aangeraden dat ouders vanaf de geboorte al slaapliedjes zingen voor de baby.

Klassieke muziek

Klassieke muziekDoor de aard van de muziek zelf kan klassieke muziek een geweldige invloed hebben op de gemoedstoestand van jouw kind.

Deze soort muziek heeft namelijk een kalmerend en sussend effect op lichaam en geest.

Daarnaast kan het je hart en mentale gezondheid positief beïnvloeden en zorgt het voor betere geheugencapaciteit.

Klassieke muziek is ook erg goed voor kinderen die een trauma hebben opgelopen en ze zo op te vrolijken.

Witte ruis

Hoewel slaapmuziek en slaapliedjes je baby tot rust brengt en kalmeert staat witte ruis erom bekend dat het ze helpt snel in slaap te vallen.

Witte ruis is vergelijkbaar met het geluid wat ze hoorden toen ze nog in de buik zaten met een tevens vergelijkbare frequentie om ze in slaap te sussen.

Je baby is immers al gewend aan het geluid van bloed dat rond wordt gepompt door het lichaam van de moeder en dit geluid is luider dan het geluid van een stofzuiger.

Daarom kan de buitenwereld juist erg stil zijn voor pasgeboren kinderen, dit geldt al helemaal tijdens de nacht.

VOLUME

Het volume waarmee je de slaapmuziek in de slaapkamer van je baby afspeelt is natuurlijk ook erg belangrijk om een juist tegenovergestelde werking te voorkomen.

Gebruik de slaapmuziek daarom echt als achtergrondmuziek en zet het volume niet te luid om het gewenste resultaat te krijgen.

Als je de muziek afspeelt op een smartphone zorg er dan voor dat er geen lichtjes in het scherm verschijnen en zet het volume erg laag.

SLAAPMUZIEK HELPT JE BABY SLAPEN

Baby Slaap Geheimen coverSlaapmuziek heeft een positieve werking op het slaappatroon van kinderen en volwassenen.

Ook kan het de slaapkwaliteit verbeteren omdat het spelen van slaapmuziek een bewezen positieve invloed heeft op het voorkomen en terugdringen van slaapproblemen bij jonge kinderen.

Ben jij na het lezen van dit artikel op zoek naar de beste slaapliedjes om je baby in slaap te zingen?

Dan wil ik je Baby Slaap Geheimen van harte aanraden! Dit is namelijk dé oplossing voor vermoeide ouders van slecht slapende baby’s en kinderen.

Baby Slaap Geheimen (+ Kortingslink)

Baby Slaap Geheimen is een eBook geschreven door Annelot Hofstede, een radeloze moeder die zelf op zoek ging naar de beste oplossingen voor de slaapproblemen van haar baby.

Na lang onderzoek heeft ze deze gevonden en heeft ze haar ervaringen gebundeld en helpt ze vermoeide ouders die ten einde raad zijn weer te slapen.

Als je Baby Slaap Geheimen nu download krijg je gratis een extra eBook met 65 slaapliedjes zodat jij nooit het excuus hebt dat je geen slaapliedjes kent.

Als je Baby Slaap Geheimen nu bestelt via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien 50% korting en bovendien kun je deze methode gratis proberen.

Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je namelijk gewoon je geld terug als je niet tevreden bent of als je iets anders krijgt dan je verwacht.

MEER INFORMATIE OVER BABY SLAAP GEHEIMEN!

Ruim 7.500 tevreden ouders gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *