Dit zijn de beste (en slechtste) slaaphoudingen

De beste en slechtste slaaphoudingenHoewel slapen misschien eenvoudig lijkt blijkt dit niet het geval te zijn voor zoveel mensen. Veel mensen hebben vooral moeite met het vinden van de beste slaaphouding.

Daarom heb ik de voordelen én nadelen van de meest gebruikte slaaphoudingen voor je op een rijtje gezet.

Zo makkelijk slapen als een baby is niet voor iedereen vanzelfsprekend en we weten inmiddels zelfs dat zowel te weinig slapen als te veel slapen voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DOOR VERKEERDE SLAAPHOUDING

Deze gezondheidsproblemen variëren van obesitas en hart- en vaatziekten tot de ziekte van Alzheimer en diabetes.

Daarnaast kan een verkeerde slaaphouding ervoor zorgen dat je gaat snurken, brandend maagzuur en zelfs rimpels.

Je merkt al dat een slaaphouding niet zomaar iets is en dat er een groot verschil kan zitten tussen bepaalde slaaphoudingen.

Lees snel verder om te ontdekken of jij ook je slaappositie zou moeten veranderen om beter te slapen.

DE BESTE EN SLECHTSTE SLAAPHOUDINGEN:

Slapen op de rugHoewel niet alle voordelen en nadelen specifiek op jou van toepassing hoeven te zijn gelden er wel goed onderbouwde en beargumenteerde voor- en nadelen voor verschillende slaaphoudingen.

Bovendien geldt als jij gezond bent en je happy voelt met jouw slaappositie moet je ook lekker zo blijven slapen, het is echter wanneer je klachten begint te krijgen je onderstaande tips ter harte kunt nemen.

Slapen op de rug

Voordelen: Op je rug slapen is de beste slaappositie voor je wervelkolom en je nek omdat je rug in deze houding kaarsrecht blijft en je dus niet uren in een gebogen positie ligt.

Bovendien kan het matras in deze slaaphouding doen waar het voor gemaakt is, namelijk de beste ondersteuning aan je lichaam bieden terwijl je uitrust.

In een ideale wereld slaapt iedereen op zijn of haar rug zonder kussen waardoor je rug en nek in een rechte lijn liggen, de zogenaamde neutrale houding.

Want wist je dat je door te veel kussens of een te hoog kussen moeite met ademen in de nacht kunt krijgen?

Daarnaast heeft deze slaaphouding nog een groot cosmetisch voordeel, want het zorgt ervoor dat je minder (snel) rimpels krijgt.

Als je de hele nacht met je gezicht naar boven in de “frisse” lucht ligt en niet met je gezicht in je kussen gedrukt krijg je sneller rimpels in je gezicht is gebleken uit recent Amerikaans onderzoek.

Slapen op rugNadelen: Mensen die op hun rug slapen snurken vaker dan in één van de andere slaaphoudingen, bovendien krijgen zij veel vaker te maken met slaapapneu.

Trouwens, slaapapneu kan zo direct met rugslapen worden gelinkt dat artsen als remedie tegen slaapapneu mensen aanraden op hun zij te gaan slapen.

Als we op onze rug slapen zorgt de zwaartekracht ervoor dat onze tong in de luchtweg kan zakken, waardoor deze (gedeeltelijk) geblokkeerd kan raken.

Dit zorgt voor adempauzes tijdens het slapen en zelfs vaak licht ontwaken midden in de nacht waardoor je biologische klok in de war kan raken omdat je nooit in de diepe REM-slaap terecht komt omdat je telkens kort en licht wakker wordt.

Bovendien is het ook deze blokkering van de luchtwegen die voor het snurkgeluid kan zorgen die je partner uit zijn of haar slaap houdt.

Overigens is het niet per se zo dat wanneer je rug goed ondersteund wordt in bed je ook beslist goed slaapt.

Uit onderzoek met goede en slechte slapers bleek dat mensen met een slechte slaapkwaliteit veel meer tijd op hun rug doorbrachten dan de goede slapers.

Slapen op de zij

Slapen op de zijVoordelenOf je nu jezelf oprolt in de foetushouding of helemaal recht ligt, de meeste mensen slapen op hun zij.

Hoewel je dit nooit zeker weet voor de hele nacht, maar de meeste mensen beginnen hun slaap op één zijde.

Er zit overigens geen verschil tussen hoeveel mensen op hun linker of rechter zij slapen, dit is echt 50/50. Echter je zult zo lezen dat slapen op je linkerzij het beste is.

Behalve bij zwangere vrouwen, bij hen raden artsen aan altijd op de linkerzij te slapen (vooral tijdens het derde trimester van de zwangerschap) omdat het de bloedcirculatie van en naar het hart bevorderd en dit is goed voor zowel moeder als kind.

Op de (linker) zij slapen is sowieso het beste voor zwangere vrouwen, omdat slapen op de rug veel druk legt op de onderrug waardoor zij snel rugklachten kunnen ontwikkelen.

En op de buik slapen is natuurlijk ook uitgesloten om de overduidelijke reden.

Echter iedereen die niet in verwachting is kan ook beter op de linkerzij slapen omdat dit brandend maagzuur en reflux vermindert waardoor mensen die last hebben van deze problemen makkelijker in slaap kunnen vallen.

Nadelen: Tegelijkertijd kan slapen op je linkerkant extra druk op je buik en je longen zetten, regelmatig omdraaien naar de rechterkant kan dit helpen verminderen.

Daarnaast is ontwaken met een gevoel van een “slapende” arm een ander bijkomend symptoom van zijslapers.

Je ziet ook veel mensen die hun arm onder hun hoofd leggen tijdens het slapen, echter kan dit voor een verminderde bloedsomloop zorgen en uiteindelijk spieren en zenuwen beschadigen.

Dit resulteert in dat vreemde en soms pijnlijke prikkende gevoel in je arm als je ontwaakt.

In deze slaaphouding draagt je schouder een groot deel van je lichaamsgewicht wat kan resulteren in schouder- en nekklachten.

Slapen op de buik

Slapen op de buikVoordelenSlapen op je buik kan ervoor zorgen dat je minder snurkt en in sommige gevallen helpt het symptomen van slaapapneu te verminderen.

Dit zijn meteen eigenlijk de enige voordelen van slapen op de buik, want deze slaappositie kent veel meer nadelen dan voordelen.

Nadelen: Je nachtrust op je buik doorbrengen wordt wereldwijd beschouwd als de slechtste slaaphouding.

Als je op je buik ligt trek je de natuurlijke kromming van je wervelkolom recht en dit kan juist leiden tot rugklachten, vooral in je onderrug.

Wanneer je daarnaast de hele nacht op je buik slaapt met je hoofd één kant opgedraaid kan dit resulteren in ernstige nekklachten.

Is slapen op de buik jouw favoriete slaaphouding? Probeer dan met behulp van kussens je lichaam geleidelijk te trainen om op je zij te liggen.

Heb je last van een pijnlijke onderrug? Stop een kussen onder je heupen en onderbuik om je wervelkolom zijn natuurlijke curve terug te geven.

WIL JIJ LEREN OP JE ZIJ TE SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekOndanks de gezondheidsvoordelen van slapen op de zij slapen veel mensen in de voor hen meest comfortabele slaaphouding.

Dit is ook prima als jij je er lekker bij voelt, maar wanneer je wel klachten hebt kun je wel beter switchen vooral als je een buikslaper of rugslaper bent.

Als je je klachten met je huisarts bespreekt zal deze je in veel gevallen adviseren een veel te dure slaaptraining te volgen.

Dit kan echter veel goedkoper (én beter) met de slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Hij leert je in deze slaapcursus hoe je snel en makkelijk in slaap valt en vooral rustig slaapt waardoor je ook weer wakker wordt in jouw (nieuwe) voorkeurshouding.

Dit doet hij met behulp van duidelijke maar toch eenvoudige tips en trainingen onderverdeeld in 7 hoofdstukken.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen nu met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink.

Je krijgt dan meteen toegang tot het eBook en kunt meteen aan de slag, waarna je de volgende werkdag het fysieke hardcover boek thuisgestuurd krijgt.

Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie loop je geen enkel risico en kun je de training zelfs gratis uitproberen, want als je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug.

Wacht niet langer en geniet ook van je welverdiende nachtrust! Download Perfect Slapen in 7 Stappen via onderstaande kortingslink!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 5.000 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *