Tijdens het eerste levensjaar maakt je baby de grootste ontwikkeling van zijn of haar hele leven door en een hiervan is het krijgen van tandjes.
Het doorbreken van de verschillende tanden is een onaangename nieuwe ervaring vol slapeloze nachten.
Tandenknarsen is hier een onderdeel van en in de meeste gevallen is dit niet erg en is het een soort ontdekkingsreis van je baby om zijn eigen gebit te verkennen.
Wanneer hij dit echter met grote regelmaat doet kan je baby bruxisme hebben, dit is een conditie waarin hij erg vaak met zijn tanden over elkaar schuurt.
Ben jij benieuwd wat tandenknarsen – oftewel bruxisme – precies inhoudt, wat het veroorzaakt en hoe je het op een natuurlijke manier kunt oplossen dan is dit artikel een must-read voor jou…
Tandenknarsen bij baby’s
Tandenknarsers schuren hun tanden met grote regelmaat over elkaar en de medische term hiervoor is ‘bruxisme’.
Het komt overigens voor bij zowel baby’s als oudere kinderen en volwassenen.
Daarnaast kan het zowel overdag als ’s nachts tijdens het slapen voorkomen.
Wanneer je baby het ’s nachts tijdens het slapen doet wordt het ‘slaapbruxisme’ genoemd.
Het goede nieuws is dat het in de meeste gevallen tijdelijk van aard is en behandeling niet noodzakelijk is.
Check onderstaande video voor een extreem voorbeeld van tandenknarsen bij baby’s:
Symptomen van bruxisme bij baby’s
Als je kind bruxisme heeft dan zijn een aantal symptomen overduidelijk uiteraard, zoals het schrapende geluid van de tandjes.
Toch zijn er ook een aantal symptomen die minder duidelijk zijn en die je kind vaak ook niet zelf aan jou als ouder duidelijk kan maken.
- Tandenknarsen
- Kaken klemmen
- Beschadigde tanden
- Oorpijn
- Hoofdpijn
Zoals gezegd kan het frustrerend zijn voor je kind wanneer hij of zij niet direct duidelijk kan maken wat er aan de hand is.
Dit gezegd hebbende zijn deze symptomen in de meeste gevallen van tijdelijke aard en zal je baby er in de loop van weken/maanden overheen groeien.
Wat veroorzaakt tandenknarsen bij baby’s?
Wanneer je baby ongeveer 6 maanden oud is kunnen de eerste tandjes al doorbreken, bij sommige kinderen zelfs al als ze 4 maanden oud zijn.
In de loop van het eerste jaar tot 18 maanden hebben kinderen in de meeste gevallen hun gebitje compleet en komt tandenknarsen het meest voor.
Ongeveer een kwart van alle mensen heeft te maken met bruxisme en moet de oorzaak bij volwassenen vooral in stress, paniek en boosheid gezocht worden gezocht.
Het kan overigens ook veroorzaakt worden door het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine, terwijl in andere gevallen geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is.
Bij kinderen en dan met name baby’s is de oorzaak van tandenknarsen veelal het doorbreken van de tanden en stoppen ze er uit zichzelf mee.
Complicaties
Veel baby’s en kinderen stoppen uit zichzelf weer met tandenknarsen zonder dat ze hiervoor behandeld hoeven te worden.
Wanneer kinderen op erg jonge leeftijd tandenknarsen en er later mee stoppen treden er later bijna nooit complicaties op.
Oudere kinderen moeten echter beter in de gaten gehouden worden om ervoor te zorgen dat ze hun vaste gebit niet beschadigen.
Zij kunnen hierdoor last krijgen van temporomandibular joint disease (TMJ) – oftewel kaakdysfunctie – door het veelvuldig klemmen van hun kaken.
Natuurlijke oplossingen
Bruxisme kan echter niet altijd direct gelinkt worden aan het krijgen van de eerste tandjes van je baby.
Als je opmerkt dat je baby knarst met z’n tandjes kun je hem bijvoorbeeld een bijtring geven om op te bijten.
Er zijn vele verschillende soorten en maten en het zal echt een kwestie zijn van uitproberen om te ontdekken welke bijtring je baby de leukste of lekkerste vindt.
Zo zijn er zachte bijtringen verkrijgbaar van natuurlijk rubber, zoals bijvoorbeeld Sophie de Giraffe.
Sommige ouders gebruiken een barnsteen ketting om de ongemakken bij het krijgen van tanden te bestrijden, echter niet iedereen is het erover eens of deze kettingen daadwerkelijk werken.
Daarnaast wordt het niet aangeraden om een ketting rond de hals van je baby te hangen en is dit een groot risico.
Om het risico te verkleinen moet je deze ketting altijd afdoen wanneer je kind gaat slapen.
>> Klik hier voor meer informatie over barnsteen kettingen.
Bruxisme bij oudere kinderen
Bruxisme kan bij oudere kinderen ook te maken hebben met angst of stress, net zoals bij volwassenen het geval is.
Als je vermoedt dat je kind tandenknarst en dit te maken heeft met zijn gemoedstoestand is het belangrijk deze zaken te bespreken.
Een ontspannen en rustgevende slaaproutine kan al wonderen verrichten en het nachtelijke tandenknarsen oplossen.
Wanneer je kind echter niet stopt met tandenknarsen en dit blijft doen tot hij zijn vaste gebit krijgt is het tijd om je tandarts te raadplegen.
Zij krijgen vaak op maat gemaakte bitjes aangemeten om permanente schade aan hun gebit te voorkomen.
Je kunt uiteraard ook altijd je huisarts raadplegen wanneer je ontdekt dat je kind bruxisme heeft, je huisarts kan je dan altijd doorverwijzen naar een specialist.
Conclusie
Het geluid van je baby’s tanden die over elkaar slijpen kan verontrustend zijn en blijven malen in je gedachten.
Toch is het belangrijk om te onthouden dat de overgrote meerderheid van kinderen hier uit zichzelf weer mee zal stoppen.
Als je je zorgen maakt over de tandjes van je baby kun je altijd een afspraak maken bij je tandarts om advies te vragen.
Zorgt het tandenknarsen van je baby echter ook voor grote slaapproblemen dan wil ik je aanraden de slaaptraining van The Sleep Dojo te volgen.
De slaapproblemen van je baby oplossen
De online slaaptraining The Sleep Dojo is een uniek programma waarin alle facetten van de slaap van je kind voorbij komt.
Je leert met meer dan 100 video’s hoe je ervoor zorgt dat je baby snel in slaap valt en zich veilig voelt in zijn of haar slaapkamer.
Dankzij de wekelijkse live sessies en vragenuurtjes kun je een antwoord krijgen op al jouw prangende vragen en de slaapproblemen van je kind snel oplossen.
Veel deelnemers merken vooral op dat ze dankzij de actieve community van gelijkgestemde ouders veel steun vinden in elkaars verhalen en ervaringen.
Je loopt overigens geen enkel risico en kunt deze methode gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!