Slapeloosheid door medicijnen [Deze middelen zorgen ervoor dat je slecht slaapt!]

Slapeloosheid door medicijnenHoewel veel medicijnen er juist voor zorgen dat je moe en slaperig wordt zijn er ook medicijnen die juist slapeloosheid veroorzaken.

Overgaan op andere medicijnen of het verlagen van de dosering is in veel gevallen een passende oplossing.

Echter bij bepaalde ziektebeelden en gezondheidsklachten is dit absoluut niet mogelijk.

Inhoud

Slapeloosheid door medicijnen

Zoals gezegd zijn er meerdere alledaagse medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je moeilijk in slaap valt of in slaap kunt blijven.

Terwijl anderen er juist voor zorgen dat je je overdag extreem vermoeid en slaperig voelt.

Bepaalde stoffen in medicijnen kunnen per persoon een verschillende werking hebben, echter er zijn een aantal middelen die er bij een grote groep mensen voor zorgen dat ze slecht slapen.

Laat ik beginnen met medicatie die je enkel op recept kunt krijgen, daarna ga ik je vertellen welke vrij verkrijgbare medische hulpmiddelen je slaap kunnen beïnvloeden en op welke wijze ze dat doen.

Verschillende pillen

Medicijnen met recept

Deze medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn kunnen zowel de slaapkwaliteit- als kwantiteit beïnvloeden:

Medicijnen voor hartproblemen:

Antiaritmische middelen zijn medicijnen die gebruikt worden om hartritmestoornissen te behandelen deze kunnen slapeloosheid en andere slaapproblemen veroorzaken.

Maar ook bètablokkers die gebruikt worden voor hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en angina pectoris vergroten je kans op slapeloosheid, nachtmerries en nachtelijke ontwakingen.

Daarnaast kunnen ook een aantal cholesterolverlagende medicijnen voor ernstige slaapproblemen zorgen.

JE SLAAPPROBLEMEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER OPLOSSEN? KLIK HIER!

Astma medicijnen:

Theofylline is een astma medicijn wat gebruikt wordt om ontstekingen te voorkomen en de luchtweg vrij te houden, dit medicijn kan voor ernstige slapeloosheid en paniekaanvallen zorgen.

Een ander medicijn wat vaak gebruikt wordt om astma tegen te gaan is Prednison en kunnen dezelfde bijwerkingen veroorzaken.

Antidepressiva:

Ongeveer een kwart van alle mensen die antidepressiva nemen ervaren slaapproblemen zoals moeilijk in slaap vallen en midden in de nacht wakker worden.

Het gaat hierbij meestal om een categorie medicijnen genaamd ‘selectieve serotonine-heropnameremmer’ zoals bijvoorbeeld: Zoloft, Prozak en Paxil.

Stop met roken

Middelen om te stoppen met roken:

Nicotinepleisters helpen rokers te stoppen door continu kleine hoeveelheden nicotine in de bloedbaan aan te brengen, hierdoor neemt de behoefte aan een daadwerkelijke sigaret af.

Een veelgehoorde bijwerking van dit anti-rookmedicijn is slapeloosheid en soms bijzonder levendige nachtmerries.

ADHD medicatie:

Attention-deficit hyperactivity disorder, oftewel ADHD, wordt veelal behandeld met psychostimulantia, zoals Ritalin en Dexedrine.

Dit zijn stimulerende middelen die alertheid en concentratie bevorderen maar ook voor slapeloosheid kunnen zorgen.

Mensen die deze middelen gebruiken hebben vaak moeite met inslapen en wanneer ze dan eindelijk in slaap zijn gevallen brengen ze veel tijd door in de non-REM-slaapfase.

Ze brengen hierdoor veel minder tijd door in de REM-slaapfase waardoor ze minder diep slapen.

Schildklier medicijnen:

Een traagwerkende schildklier kan ervoor zorgen dat je overdag extreem moe en vermoeid bent, toch kunnen bepaalde schildklier medicijnen er juist voor zorgen dat je slecht slaapt.

Hoewel slapeloosheid door schildklierproblemen een serieuze zaak is komt het slechts in enkele gevallen voor en uitsluitend bij een hoge dosering.

Medicijnen zonder recept

Medicijnen zonder receptSlapeloosheid en andere slaapproblemen zijn niet enkel een probleem bij medicijnen die enkel op recept verkrijgbaar zijn.

Er zijn namelijk ook verschillende middelen die je zonder recept bij je plaatselijke drogist kunt kopen die er óók voor kunnen zorgen dat je slecht slaapt:

Verkoudheid en allergie middelen:

Antihistiminica worden gebruikt om eenvoudige verkoudheid en allergieën tegen te gaan en zorgen bij veel mensen ervoor dat ze zich moe en slaperig voelen.

Decongestiva, wat gebruikt wordt om ophopingen van vocht en slijm bij verkoudheid te verminderen, kunnen ook voor slapeloosheid zorgen.

Je kunt echter beter ook oppassen met het nemen van hoestdrank omdat deze vaak (kleine hoeveelheid) alcohol bevatten en dit kan ervoor zorgen dat je minder diep slaapt en vaak ’s nachts wakker wordt.

Pijnstillers:

Pijnstillers bevatten vaak cafeïne en deze stof, die ook voorkomt in koffie en energiedrankjes, stimuleert juist je brein en voorkomen dat je snel in slaap valt.

Cafeïne kan tot wel 8 uur na innemen werkzaam zijn in je lichaam en het is daarom ook belangrijk om voordat je een pijnstiller koopt je goed te laten informeren of de ingrediënten ervan door te nemen om slaapproblemen te voorkomen.

Niet alle pijnstillers bevatten namelijk cafeïne.

Homeopatische middeltjes:

GinsengNatuurlijke medicijnen kunnen ook je slaap negatief beïnvloeden. Zo wordt Sint-janskruid vaak gebruikt als antidepressiva maar kan het bij sommige mensen zorgen voor overstimulatie en slapeloosheid.

S-adenosylmethionine, liefkozend Sam-e genoemd, is een voedingssupplement wat ook als antidepressiva gebruikt wordt en kan de slaap negatief beïnvloeden.

Een ander natuurlijk middel die voor een slechte nachtrust kan zogen is het Chinese kruid ginseng.

Medicijnen nemen en toch goed slapen?

Wanneer je te maken hebt met slaapproblemen en deze vermoedelijk veroorzaakt worden door je medicijngebruik is het verstandig om je behandelend arts te raadplegen.

Zo kunnen er bijvoorbeeld alternatieve medicatie beschikbaar zijn of kan een lagere dosering wellicht ook jouw problemen oplossen

Daarnaast kan het veranderen van het tijdstip waarop jij je medicijnen neemt van invloed zijn op je slaap.

Overleg ook hierover met je arts of je misschien de momenten van inname kunt veranderen om beter te slapen.

Hulp bij slapeloosheid?

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenBen jij op zoek naar hulp bij het oplossen van je slapeloosheid?

Dan biedt de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw dè oplossing.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je op een natuurlijke manier met behulp van je eigen lichaamstemperatuur en hormonen beter kunt slapen.

Je doet dit aan de hand van het 120+ pagina’s tellende eBook die je direct kunt downloaden en het hardcover boek die je de volgende dag thuisgestuurd krijgt.

Je loopt geen enkel risico en kunt de 7-Stappen methode gratis uitproberen, want je krijgt gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DIRECT TOEGANG TOT DE 7-STAPPEN METHODE!

Ruim 15.000 mensen gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *