Slaapt je baby meer bij doorkomende tandjes?

Slaapt je baby meer bij doorkomende tandjes?Wanneer de eerste tandjes doorkomen bij je baby is in de meeste gevallen niet de leukste periode uit hun prille leventje en veel kinderen hebben hier erg veel last van.

Gedurende het eerste levensjaar van je kind maakt hij of zij de grootste ontwikkeling door en het krijgen van tanden is hierin wellicht een van de grootste veranderingen.

Maar zorgt dit er ook voor dat je baby meer slaapt bij doorkomende tandjes? Dit is de vraag waar ik je in dit artikel antwoord op ga geven.

Melkgebit

Kinderen krijgen eerst een zogenaamd ‘melkgebit’ waarna in de loop der jaren deze tanden worden vervangen door het blijvend gebit.

De eerste melktanden worden op ongeveer 6-jarige leeftijd vervangen terwijl de laatste melktandjes in sommige gevallen pas op 12-jarige leeftijd wordt vervangen.

De ontwikkeling van het melkgebit begint al tijdens de zesde week van de zwangerschap en hierna ontwikkelen ze zich verder onder het tandvlees.

Wanneer de eerste tandjes rond een leeftijd van 6 maanden doorbreekt bij je baby kan dit erg vervelend en pijnlijk zijn voor je kind.

Je vraag je wellicht af of je kindje meer slaapt bij doorkomende tandjes of juist minder? Of je baby überhaupt kan slapen tijdens deze vervelende periode?

>> Check Tandarts.nl voor meer informatie over het melkgebit en de wisseling naar het vaste gebit.

De tandjes van je baby

De tandjes van je babyJe baby heeft in totaal 20 tanden kant-en-klaar onder het tandvlees, 10 boven en 10 onder.

Gezien al deze tandjes na 25 – 32 maanden zijn doorgekomen is het overduidelijk dat dit een bijzonder grote “verhuizing” is in een relatief korte periode.

Gebruikelijk komen de onderste centrale snijtanden als eerste door tussen 6 en 10 maanden en worden deze gevolgd door de bovenste centrale snijtanden bij een leeftijd van 8 tot 12 maanden.

Hierna komen de bovenste laterale snijtanden aan beide zijden naast de centrale snijtanden en dat gebeurt gebruikelijk tussen 9 en 13 maanden.

Hierna zijn de onderste laterale snijtanden aan de beurt en deze komen door bij een leeftijd tussen 10 en 16 maanden.

De eerste kiezen van je baby komen hierna door tussen 13 en 19 maanden.

Onthoud wel dat dit gemiddelden zijn en dat bij ieder kind de tanden op een ander moment komen.

Zo zijn er kids die al na 4 maanden hun eerste tandjes krijgen terwijl anderen pas rond hun eerste verjaardag tandjes voelen doorkomen.

Daarnaast komen tandjes niet bij elk kind in dezelfde volgorde.

Je doet er bovendien goed aan om rond de eerste verjaardag van je kind hem of haar mee te nemen naar de tandarts zodat deze een eerste blik kan werpen op het jonge gebit.

Symptomen

Het doorkomen van de tandjes bij je baby gaat vaak gepaard met diarree en koorts, hoewel bepaalde wetenschappelijke onderzoeken dit tegen blijven spreken.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere tekenen dat je kindje tandjes krijgt, dit zijn de voorkomende symptomen:

  • Overal op kauwen
  • Kwijlen
  • Schrale billetjes
  • Slecht humeur
  • Pijnlijke en gezwollen tandvlees

Hoewel enkele baby’s geen enkele last ervaren tijdens het doorkomen van hun tandjes is dit slechts voor een enkeling weggelegd.

Daarnaast kunnen de symptomen bij ieder kind én per tand verschillend zijn en bestaat er een grote kans dat je kind bijvoorbeeld gaat tandenknarsen.

Houd er gewoon rekening mee dat het krijgen van tanden een moeilijke en pijnlijke tijd is voor je kindje en probeer hem of haar hierin zoveel mogelijk te troosten en te knuffelen.

Je kind heeft gebruikelijk ongeveer 4 dagen voor het daadwerkelijk doorbreken van een tand het meeste last en dit hevige gevoel duurt tot ongeveer 3 dagen na het doorbreken van het tandje.

Symptomen van doorkomende tandjes bij baby's

Slaapt je baby meer bij doorkomende tandjes?

De meeste ouders klagen over een zwaar verstoorde slaap toen hun kinderen tandjes kregen en dit blijkt ook uit het volgende onderzoek.

Meer dan 125 ouders werden gevraagd het slaapgedrag van hun baby in de gaten te houden terwijl ze tandjes kregen.

Meer dan 475 doorgekomen tandjes later was de meest gehoorde klacht inderdaad slapeloosheid.

Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat het veranderen van de bedtijd van je baby het slaapprobleem zelfs eerder verergert dan verzacht.

Zij raden dan ook aan om je baby nooit uit zijn normale slaap- waakritme te halen en je kindje bijvoorbeeld een zetpil te geven voordat hij gaat slapen om de pijn te verzachten.

Maar, is het ook mogelijk dat je baby juist meer slaapt bij doorkomende tandjes? Ja, dit is zeker mogelijk.

Sommige (gelukkige) ouders ervaren juist dat hun baby meer slaapt tijdens het proces van doorkomende tandjes.

Zij vergelijken het krijgen van tanden met een hevige verkoudheid en beschrijven een vergelijkbaar slaappatroon.

Hoewel deze bevindingen in geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar voren komen en instanties raden in dit geval ook aan om altijd je huisarts te raadplegen om andere medische condities weg te kunnen strepen.

Andere redenen waarom je baby langer slaapt

Een andere reden waarom je baby langer slaapt tijdens doorkomende tandjes kan simpelweg zijn dat ze “toevallig” ook in een grote groeispurt zitten.

Je baby groeit gedurende het eerste levensjaar gemiddeld 30 centimeter en verdriedubbelen hun lichaamsgewicht binnen een jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat je kind zowel vaker slaapt alsook langer slaapt wanneer hij een groeispurt beleeft.

Daarnaast kan een simpele verkoudheid ervoor zorgen dat de symptomen van deze verkoudheid en het krijgen van tandjes door elkaar wordt gehaald.

Wil jij weten hoe je de symptomen van verkoudheid en het krijgen van tandjes van elkaar kunt onderscheiden? Dan wil ik de volgende symptomen met je doornemen:

  • Loopneus: Wanneer het slijm en dus snot uit de neus komt en niet uit de mond is je baby waarschijnlijk gewoon verkouden, want tandjes groeien niet in de neus uiteraard.
  • Koorts: Doorkomende tandjes resulteren gebruikelijk niet in koorts, dus waarschijnlijk heeft je kindje te kampen met een bacteriële infectie.
  • Oortjes vastpakken: Als je kind steeds aan z’n oortjes zit dan kan dit wijzen op het doorkomen van tandjes.
  • … Worden de symptomen steeds erger? Als je kind zieker en zieker wordt doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen, baat het niet schaadt het niet!

Pijn van doorkomende tandjes verzachten?

Baby eet meloenWanneer je kind steeds meer tanden krijgt zul je ook de signalen steeds sneller herkennen.

Er zijn daarnaast een aantal goede huis-tuin-en-keuken-maniertjes en middeltjes ‘uit grootmoeders tijd’ die de pijn bij je baby kunnen verzachten en hem helpen beter te slapen, zoals:

  • Druk: Probeer zacht te drukken op het tandvlees van je baby. Was eerst goed je handen of gebruik een vochtig gaasje om de pijnlijkste plekken voorzichtig te masseren.
  • Koelen: Koelen helpt de pijn te verzachten. Zo kun je hem een koude speen of bijtring geven om op te knabbelen. Zorg er echter wel voor dat deze niet bevroren zijn maar slechts koel.
  • Kauwen: Geef je kind (vanaf 6 maanden) iets “hards” om op te bijten. Denk bijvoorbeeld aan een koude komkommer of wortel. Zorg er echter wel altijd voor dat je erbij blijft om stikgevaar te voorkomen. Andere goede opties zijn babykoekjes of een soepstengel.
  • Veeg het kwijl af: Om huidirritatie te voorkomen doe je er goed aan om het kwijl weg te nemen met een doek, doe dit echter wel voorzichtig omdat het erg gevoelig kan zijn.
  • Geef je baby een zetpil: Wanneer bovenstaande oplossingen niet genoeg zijn kun je je baby altijd een zetpilletje geven om beter te slapen (1 per 8 uur).

Echter voordat je je baby medicatie geeft raad ik je aan altijd eerst je huisarts een belletje te geven of dit ook daadwerkelijk de beste oplossing is.

Tandenpoetsen bij baby’s?

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert ouders om het tandvlees van jonge kinderen schoon te houden, zo kun je deze voor het slapen bijvoorbeeld afvegen met een vochtig washandje.

Wanneer de tandjes uiteindelijk zijn doorgebroken raden ze aan om de tanden tweemaal daags te poetsen met een minimale hoeveelheid tandpasta.

Als je baby ineens veel meer slaapt bij doorkomende tandjes of de symptomen verergeren doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen.

Wanneer dit niet het geval is dan breken de tandjes op een “normale” manier door bij je baby en is het enige wat jij als ouders kunt doen hem of haar veel knuffelen en de bovenstaande tips toepassen.

Maar wat kun je doen als je baby na het krijgen van tandjes ineens zijn normale slaappatroon kwijt is en nachten wakker ligt?

Laat je baby elke nacht goed slapen!

Baby Slaap Geheimen coverDan wil ik je het eBook Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede aanraden.

>> Check hier mijn uitgebreide review hier!

Annelot heeft in samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten gewerkt aan deze ultieme baby slaapgids van dik 50 pagina’s.

Je leert in deze baanbrekende training hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby zelfstandig de gehele nacht doorslaapt en waarom goedbedoelde “ouderwetse” slaaptips meestal juist averechts werken.

Als je het boek nu bestelt krijg je er bovendien 8 gratis bonus eBooks bij!

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt Baby Slaap Geheimen gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 7.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *