Top 10: Redenen waarom baby’s niet slapen

Redenen waarom baby's niet slapenZit jij als jonge ouder met je handen in je haar omdat je baby maar niet gaat slapen? Check dan deze 10 redenen waarom baby’s niet slapen om jouw kindje zijn of haar welverdiende slaap te gunnen.

Veel mensen verwachten dat baby’s veel slapen, 12 uur per nacht en nog eens 4 of 5 uur overdag en dat ze al na week 6 volledige nachten doorslapen.

Je legt je kindje neer in zijn of haar wiegje, vervolgens zuchten ze een keer waarna ze een keer gapen en in slaap vallen, toch? Bedenk dan goed dat dit een uitzondering is en niet de regel.

Ja, baby’s hebben veel slaap nodig, maar dit betekent niet dat ze altijd makkelijk in slaap zullen vallen en lang door zullen slapen.

Het is aan ons als ouders om onze kindjes te helpen de slaap te krijgen die ze nodig hebben.

Ik hoor vaak jonge ouders in mijn omgeving die moeite hebben met de bedtijden en het nachtelijk ontwaken van hun baby’s.

Inhoud

WAAROM BABY’S NIET SLAPEN

Huilende babyDaarom heb ik een lijst met 10 redenen samengesteld waarom je baby niet in slaap valt of (te) snel wakker wordt en een aantal tips om je kindje om de slaapproblemen van je baby te verhelpen.

Ook volwassenen worden vaak midden in de nacht (licht) wakker wanneer de ene slaapcyclus ten einde is gekomen en je aan de volgende begint, echter kunnen wij ons in veel gevallen simpelweg omdraaien en weer doorslapen.

Bij baby’s ligt dit anders omdat zij bepaalde specifieke omstandigheden verbinden aan slapen en wanneer je deze weghaalt en je baby wakker wordt je kindje moeilijk weer in slaap kan vallen.

Als je kindje bijvoorbeeld op je arm in slaap is gevallen en je legt hem in zijn wiegje dan zal hij waarschijnlijk onwennig wakker worden omdat hij je arm associeert met slapen en het heel vreemd zal vinden om ineens alleen in zijn wiegje te liggen.

Een ander voorbeeld is als je baby tijdens de borstvoeding in slaap is gevallen dan zal zij waarschijnlijk weer van je borst moeten drinken om weer in slaap te vallen als zij midden in de nacht wakker is geworden.

Hieronder volgen 10 redenen waarom baby’s niet slapen, wellicht kun je deze één voor één afvinken en proberen te verhelpen tot je baby weer rustig slaapt.

#1: JE BABY HEEFT HONGER

Baby borstvoedingDit is de meest waarschijnlijke en meest voorkomende reden waarom baby’s wakker worden.

Of je kindje nu borstvoeding krijgt of kunstvoeding zal je baby na 3 à 4 uur wakker worden en gevoed willen worden.

Kinderen die borstvoeding krijgen worden over het algemeen sneller wakker omdat ze erg kleine maagjes hebben en moedermelk snel verteerd kan worden waardoor ze vaker kleine hoeveelheden nodig hebben.

Maar dit kan ook al na anderhalf of 2 uur het geval zijn, wellicht omdat ze net middenin een sprongetje zitten, of gewoon een hongerige dag hebben.

Ook als de eerste tandjes doorkomen dan kan je baby sneller wakker worden en voeding nodig hebben.

Als je kindje ’s nachts wakker wordt bedenk dan eerst hoeveel voeding ze heeft gehad en wanneer ze deze heeft gehad.

Ga echter niet het slaapgedrag van je baby proberen te veranderen en ze helemaal volproppen met voeding als ze een keer niet slapen omdat er ook vele andere oorzaken kunnen zijn.

#2: ZE HEBBEN DORST

Deze reden wordt vaak door ouders over het hoofd gezien, maar dorst kan ook zeker een oorzaak zijn waarom je kind midden in de nacht wakker wordt.

Zelf word ik ook af en toe wakker met grote dorst en daarom heb ik standaard een flesje water op mijn nachtkastje staan.

Voor kinderen is 12 uur ook een lange periode om zonder eten of drinken door te brengen.

Daarom kun je er het beste voor zorgen dat ze overdag genoeg drinken door ze regelmatig een slok water aan te bieden.

#3: JE BABY IS OVERVERMOEID

Baby slaapt nietBaby’s hebben erg veel slaap nodig en kunnen maar een beperkte tijd wakker doorbrengen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd.

Als je kind een slaapje mist, ’s nachts te weinig slaapt of overgestimuleerd wordt met speelgoed of geluiden dan zal zij het waarschijnlijk moeilijk vinden om in slaap te vallen,  geïrriteerd raken en veel huilen.

In dit geval kun je het beste proberen je kindje in slaap te wiegen en te kalmeren door te knuffelen om ze weer in slaap laten vallen.

Het is belangrijk om een vaste slaaproutine in een rustige omgeving te ontwikkelen met je baby waarbij je geduldig en kalm bent waardoor je kindje over haar oververmoeidheid heen kan komen en in slaap kan vallen.

#4: ZE HEBBEN BEWEGING NODIG

Ook baby’s hebben beweging nodig en moeten in verschillende houdingen vastgehouden worden om aan verschillende omgevingen te kunnen wennen.

Hun zenuwstelsel is nog erg kwetsbaar en ze hebben niet de emotionele of fysieke capaciteit om met gevoelens als honger, vermoeidheid en pijn om te kunnen gaan.

Door beweging en verschillende houdingen kan het zenuwstelsel en de angsten van je kindje worden weggenomen.

Door je kindje stevig vast te houden en rustig te bewegen kunnen ze zich goed aan je hechten en tot rust komen.

#5: JE BABY HEEFT GROTE ZUIGBEHOEFTE

Kindje met speentjeOm vergelijkbare redenen als de bovengenoemde heeft je baby een grote zuigbehoefte, dit kan aan de borst, flesje of een fopspeen zijn.

In vele opvoedboeken zul je lezen dat je baby niet vaker gevoed hoeft te worden dan om de 4 uren, dit klopt echter niet helemaal.

Misschien wil je kindje aan je borst zuigen om zichzelf te troosten of om jouw melkproductie op te voeren, dit gaat vooral op tijdens een groeispurt.

Veel jonge kinderen zuigen graag aan een speentje om in slaap te vallen mede om om te kunnen gaan met reflux of als ze te veel melk heeft gedronken aan de borst.

#6: ZE KRIJGEN TANDJES

Tandjes krijgen is geen pretje voor veel kinderen en dit gevoel wordt extra benadrukt als je kind moet slapen omdat er dan geen afleiding is.

Ook als je kind in bed ligt komt er veel druk op het hoofdje en de kaak waardoor je baby hier erg veel last van kan hebben.

Als ze tandjes krijgen kan dit ook zorgen voor buikpijn en luieruitslag bij je kindje waardoor ook de eetlust af kan nemen.

Je kunt je baby een zetpil geven om makkelijker te kunnen slapen, maar ook een speentje, melk, water of een bijtring kan dit (tijdelijk) verhelpen.

#7: ZE LEREN IETS NIEUWS

Baby leert kruipenEen andere reden waarom baby’s niet slapen kan zijn dat ze iets nieuws leren, hierbij kun je denken aan rechtop zitten, rollen, kruipen, kauwen, grijpen, zwaaien, praten, staan en lopen.

Sommige kinderen worden midden in de nacht wakker om datgene wat ze willen leren te oefenen.

Dit kan ook de reden zijn waarom je kind midden in de nacht wakker wordt maar niet huilt en alleen gaat praten en spelen.

Ook is het goed mogelijk dat ze het moeilijk vinden om de dag af te sluiten als ze naar bed gaan omdat ze bijvoorbeeld lopen willen oefenen of proberen te praten met zijn of haar broers of zussen.

Er is weinig wat je hieraan kunt doen, slechts een rustige en vaste slaaproutine kan helpen.

Probeer er ook voor te zorgen dat je baby genoeg kans krijgt om overdag de wereld te verkennen.

#8: JE BABY HEEFT PIJN

Baby’s zijn erg gevoelig, van pijnlijke doorkomende tandjes, buikpijn en reflux tot een simpel griepje. Al deze pijntjes kunnen ervoor zorgen dat je baby niet of nauwelijks slaapt.

Uiteraard als je merkt dat je baby ziek is moet je altijd je huisarts of kinderarts raadplegen en de voorgeschreven medicatie toedienen.

Wanneer je baby verkouden is kun je van je badkamer een stoomkamer maken of het hoofd van het bedje een beetje te verhogen waardoor ze iets schuin komen te liggen.

Daarnaast kunnen extra voedingen en natuurlijk heel veel knuffels ervoor zorgen dat je baby makkelijker in slaap zal vallen.

Bedenk goed dat je baby zich niet anders kan uiten dan door te gaan huilen, dus probeer ze altijd met veel liefde en warmte te kalmeren om ze weer in slaap te kunnen sussen.

#9: BEHOEFTE AAN EEN ANDERE SLAAPROUTINE

Moeder en babyAls je baby ongeveer 6 – 9 maanden oud is zal zij waarschijnlijk van 3 slaapjes naar 2 slaapjes gaan waardoor ze wellicht ’s ochtends veel vroeger wakker wordt of juist eerder naar bed moet.

Elk kind is anders, maar ze krijgen allemaal te maken met verschillende levensfases naarmate ze ouder worden.

Daarom is het vaak verstandig om ook de slaaproutine hierop aan te passen en bijvoorbeeld een langer verhaaltje voor te lezen voor ze gaan slapen.

Ook kun je schuiven met de tijdstippen waarop je baby eet om tot de juiste bedtijd voor zowel je baby als jezelf te komen.

Maak hierin niet té drastische en grote veranderingen in één keer, maar schuif bepaalde tijdstippen elke dag met 10 minuten op om tot de gewenste tijdstippen te komen.

#10: JE BABY WIL DICHTBIJ JOU ZIJN

Baby’s willen graag dichtbij de ouders zijn en in het bijzonder de moeder. Onze voorouders sliepen altijd als gezin samen naast elkaar.

Dit veranderde pas toen de mens het bed en de wieg uitvond, maar er is echter niets mis met samen slapen.

Je kunt met behulp van een co sleeper makkelijk een kinderbedje aan je eigen bed bevestigen tijdens het eerste levensjaar.

Op deze manier slapen ze toch veilig in hun eigen bedje maar wel erg dichtbij waardoor je ze meteen kunt oppakken als ze huilen. Het is een natuurlijk proces dat je baby dichtbij je wil zijn.

Je kunt je baby ook erg goed in slaap knuffelen waarna je ze in hun eigen wiegje kunt leggen als ze slapen.

1001 EXTRA SLAAPTIPS VOOR BABY’S

Baby Slaap Geheimen coverIk hoop dat je iets hebt gehad aan deze 10 redenen waarom baby’s niet slapen en ook zelf een betere nachtrust kunt krijgen.

Staat de ultieme oplossing voor jouw baby eer niet tussen? Dan wil ik je het eBook Baby Slaap Geheimen van harte aanraden.

Annelot Hofstede, moeder van een slecht slapende baby, is de auteur van Baby Slaap Geheimen.

Dit 50+ pagina’s tellend eBook staat boordevol met slaaptips voor wanhopige ouders van slapeloze baby’s.

Je zult in dit boek vele bijzondere tips en oefeningen tegenkomen die zijn getest door de wereldberoemde Harvard Universiteit en Annelot zelf.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Als je Baby Slaap Geheimen nu download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en een aantal extra bonus eBooks (afbeelding hieronder).

Je kunt het boek overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Je hebt dus niks te verliezen en ik ben ervan overtuigd dat je het antwoord op het slaapprobleem van jouw baby in dit eBook zult vinden!

DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN (50% KORTING)

Ruim 7.500 tevreden ouders gingen je al voor!

Baby Slaap Geheimen pakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *