Is te veel melatonine schadelijk en gevaarlijk?

Is melatonine schadelijk en gevaarlijk?Melatonine wordt door veel mensen gezien als het beste slaapmiddel en zien er weinig kwaad in.

Maar wat gebeurt er als je te veel melatonine neemt, is dat gevaarlijk en eventueel schadelijk?

Ik heb eerder een artikel geschreven over de bijwerkingen van melatonine en kwam toen al tot de conclusie dat een te grote dosering juist een averechts effect kan hebben.

Dit kan namelijk leiden tot erg onrustig slapen en erg heftige dromen en nachtmerries.

In dit artikel wil echter samen met jou verder onderzoeken of te veel melatonine schadelijk en gevaarlijk is en of je er ook een overdosis van kunt krijgen.

Inhoud

KUN JE EEN OVERDOSIS MELATONINE NEMEN?

Als je te veel melatonine neemt kan je circadiane ritme, of biologische klok, en je slaap- waakritme erg in de war raken.

Technisch gezien kun je inderdaad een overdosis melatonine nemen, echter zal deze bijzonder moeilijk zijn vast te stellen omdat er geen standaard dosering is die voor iedereen veilig is.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor melatonine dan anderen waardoor een bepaalde dosering bij de ene persoon veel bijwerkingen zal losmaken kan dit bij een ander geen effect hebben.

Te lang melatonine gebruiken schadelijk?

Melatonine-supplementenHet is echter wel zo dat melatonine niet geschikt is om langdurig te gebruiken (langer dan 3 maanden) en dit ook zelfs schadelijk kan zijn.

Omdat dit de normale natuurlijke productie van dit hormoon kan afremmen en zelfs stopzetten waardoor slapen zonder supplementen bijna onmogelijk wordt.

Dit is uiteraard een vorm van verslaving en je lichaam kan dan ook al snel sterk afhankelijk worden van melatonine om te kunnen slapen.

Kinderen melatonine geven?

Je mag kinderen overigens nooit melatonine geven tenzij dit specifiek door een kinderarts is voorgeschreven.

Een dosering tussen 1mg en 5mg kunnen voor toevallen zorgen bij jonge kinderen. Bij volwassenen kunnen doseringen boven 30mg gevaarlijk worden.

Als je melatonine wilt gebruiken kun je het beste met een kleine dosering beginnen en eventueel iets opbouwen als je geen resultaat merkt.

HOEVEEL MELATONINE KUN JE NEMEN?

Een veilige dosering melatonine is de laagste dosering die jou kan helpen makkelijk in slaap te vallen zonder bijwerkingen.

Over het algemeen is een dosering tussen 1mg en 5mg een veilige dosering om mee te beginnen.

De voor jouw specifiek veilige dosering hangt af van je leeftijd, gewicht en je gevoeligheid slaapsupplement zelf.

De hoeveelheid melatonine die je kunt nemen hangt ook van de aard van jouw slaapprobleem af. Het Nederlands Slaap Instituut adviseert de volgende doseringe:

 • Voor “normale” mensen om makkelijker in slaap te vallen een dosering tussen 1mg en 10mg
 • Voor ouderen die last hebben van slapeloosheid (insomnie) tussen 1mg en 5mg
 • Om met een jetlag om te gaan een dosering van 1mg tot 8mg en deze kun je het beste na aankomst op je bestemming vlak voor bedtijd nemen, waarna je het gebruik gedurende de volgende dagen afbouwt
 • Tegen het rusteloze benen syndroom (RLS) kan een dosering van 3mg melatonine helpen

HOE LANG WERKT HET?

Een melatonine-supplement is na ongeveer een half uur tot een uur uitgewerkt, waardoor het eigenlijk geen enkele nut heeft een hogere dosering te nemen dan de aanbevolen hoeveelheid.

Je kunt in dit geval beter kiezen voor een supplement dat langer werkt, echter wordt de kans dan wel groter dat je humeurig zult ontwaken. 

DIT IS HET BESTE ALTERNATIEF VOOR MELATONINE!

SYMPTOMEN VAN EEN MELATONINE OVERDOSIS

Overdosis melatonineTe veel melatonine kan een averechts effect hebben dan waarvoor het slaapsupplement bedoeld is.

Hierdoor kan het voor jou zelfs moeilijker zijn om in slaap te vallen omdat je normale biologische klok ontregeld is.

Bij een overdosis kun je je overdag humeurig en slaperig voelen en kun je ’s nachts levensechte dromen of zelfs levensechte nachtmerries ervaren.

Enkele andere symptomen van een overdosis melatonine zijn:

 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Allergische reacties
 • Geïrriteerd en/of angstig zijn
 • Diarree
 • Gewrichtspijn

Hiernaast zal bij sommige mensen de bloeddruk zakken na het nemen van melatonine.

Hier staat weer tegenover dat sommige bloeddrukverlagers, zoals beta-blockers, de natuurlijke productie van melatonine in je lichaam verlaagt.

Het is echter niet altijd verstandig om deze verlaagde productie van melatonine kunstmatig aan te vullen.

Ik wil je daarom aanraden altijd je huisarts te raadplegen als je naast andere medicatie ook melatonine wilt gaan gebruiken.

KUN JE DOODGAAN AAN EEN OVERDOSIS MELATONINE?

PillenElk medicijn, dus ook melatonine-supplementen, heeft zijn eigen LD50.Dit betekent de dodelijke dosering waarbij tenminste 50% van de proefdieren (ratten of muizen) dood zijn gegaan.

Hieruit kun je concluderen dat melatonine niet erg gevaarlijk is en je geen gigantisch risico loopt als je zelfs 100 keer de door je huisarts aanbevolen dosering zou nemen.

Afgezien van de heftige bijwerkingen natuurlijk, maar je zult er niet snel aan doodgaan.

MELATONINE COMBINEREN MET OVERIGE SUBSTANTIES

Omdat melatonine je slaap- waakritme beïnvloedt moet je het nooit nemen in combinatie met alcohol of cafeïne.

Ook alcohol en cafeïne kunnen je biologische klok en de natuurlijke productie van melatonine  negatief beïnvloeden.

Voor je besluit melatonine te nemen is het raadzaam om je huisarts hierover te raadplegen en dit gaat dubbel op als je ook andere medicatie neemt.

Anticonceptiepillen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam meer melatonine aanmaakt waardoor je na het nemen van een melatonine-supplement een ongezonde hoeveelheid melatonine in je systeem kunt hebben.

Ook als je melatonine neemt in combinatie met antistollingsmiddelen loop je juist een groter risico op bloedingen.

WAT TE DOEN BIJ EEN OVERDOSIS?

Bel 112Als je denkt dat je te veel melatonine hebt genomen en last hebt van symptomen als kortademigheid, ineens pijnlijke steken in je borst of een bloeddruk van 180/120 of hoger bel dan meteen 112.

Deze klachten hoeven niet per se door de melatonine  veroorzaakt te worden, maar in veel gevallen is dit wel zo.

Hoewel melatonine goed kan helpen om sneller in slaap te vallen en te blijven slapen is het niet voor iedereen geschikt.

Wellicht kan je lichaam het zelfs in een lage dosering niet goed verdragen en kom je erachter dat je helemaal niet makkelijker in slaap valt, zelfs niet met een hoge dosering.

IS MELATONINE SCHADELIJK EN GEVAARLIJK?

Zoals je hebt kunnen lezen is melatonine niet direct schadelijk en gevaarlijk en zul je er niet snel blijvende gezondheidsrisico’s door lopen.

Het is echter wel zo dat er na een te hoge dosering vervelende bijwerkingen kunnen ontstaan, maar deze zijn meestal niet van blijvende aard.

Wil je melatonine gebruiken in combinatie met andere medicatie en substanties dan is het aan te raden eerst je huisarts te raadplegen omdat dit in veel gevallen niet verstandig is.

SLAPELOOSHEID OP EEN NATUURLIJKE MANIER OPLOSSEN

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenAls je last hebt van slapeloosheid en uren wakker ligt in bed kun je dit beter eerst op een natuurlijke manier proberen op te lossen en pas als niets anders werkt slaapmedicijnen gebruiken.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Daarom wil ik jou deze (online) slaaptraining ook van harte aanraden om op een natuurlijke manier van je slaapproblemen af te komen.

Dit doe je in dit 120+ pagina’s tellend eBook in 7 uitgebreide stappen boordevol bruikbare tips en oefeningen om makkelijker in slaap te vallen en te blijven slapen.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN GRATIS UITPROBEREN?

Je leert o.a. hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aanmaakt en je biologische klok weer gelijk kunt zetten.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via onze exclusieve kortingslink hieronder krijg je bovendien 50% korting en vele extra bonussen (extra eBooks).

PS: Je downloadt de slaaptraining als PDF-bestand waardoor deze ook uitermate geschikt is om op je smartphone of tablet te volgen!

Je kunt deze slaaptraining overigens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

KLIK HIER OM DE 7-STAPPEN METHODE TE DOWNLOADEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *