Door te weinig REM-slaap wordt je eerder dement!

Weinig REM-slaap dementAls je structureel onvoldoende REM-slaap krijgt heb je meer kans om later dement te worden.

Ja, lees die zin nog maar een keer! Als je niet genoeg diepe slaap krijgt dan wordt je eerder dement.

Als dat niet genoeg reden is om beter en langer te willen slapen dan weet ik het ook niet meer.

Daarom wil ik je aanraden dit artikel aandachtig door te lezen om ook jouw slaapkwaliteit te verbeteren en vroegtijdige dementie te voorkomen.

REM-SLAAP

REM, of “rapid eye movement” slaap is één van vier slaapfases die verder bestaan uit twee lichte slaapfases en een diepere slaapfase genaamd slow-wave slaap.

De REM-slaapfase wordt gekenmerkt door levendige dromen en hoge hersenactiviteit, vergelijkbaar met als iemand wakker is.

Mensen hebben per nacht een aantal cycli waarin ze de verschillende slaapfases doorlopen, dit is uiteraard afhankelijk van hoe lang je slaapt.

Een volledige slaapcyclus duurt gemiddeld tussen 90 en 120 minuten waardoor je de cyclus dus ongeveer 3 à 4 keer doorloopt per nacht.

DEMENTIE EN REM-SLAAP

Dementie en REM-slaapUit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die dement zijn geworden aantoonbaar minder REM-slaap hebben gehad toen ze jaren geleden aan een slaaponderzoek deelnamen.

Vergeleken met deze ouderen brachten de mensen die geen cognitieve problemen hebben ontwikkeld veel meer tijd in de diepe REM-slaapfase door.

Het onderzoek toont overigens niet aan dat weinig remslaap dementie veroorzaakt, echter het toont wel aan dat er een verband tussen beide bestaat.

Hoofdonderzoeker Matthew Pase van de Swinburne University of Technology in Australië denkt dat REM-slaap connecties in de hersenen helpt beschermen tegen ouderdom en de ziekte van Alzheimer.

Een andere verklaring kan volgens hem zijn dat minder REM veroorzaakt wordt door potentiële risicofactoren van dementie zoals angstaanvallen en stress en hij dringt daarom ook aan op verder onderzoek.

VERBAND TUSSEN SLECHT SLAPEN EN MENTALE PROBLEMEN

Wetenschappers weet al lang dat er een verband bestaat tussen slecht slapen en mentale en emotionele gezondheidsproblemen.

Ze wisten echter niet welke slaapfases gelinkt konden worden met dementie en achteruitgang van de hersenen naarmate men ouder wordt.

In Nederland lijden meer dan 10% van alle 65-plussers aan een vorm van dementie blijkt uit de laatste cijfers.

Aan dit nieuwste onderzoek hebben meer dan 320 mensen van gemiddeld 67 jaar in de VS deelgenomen.

LANGLOPEND ONDERZOEK

Langlopend onderzoekDeze mensen waren al langer onderdeel van een langlopend en groter onderzoek naar hart- en vaatziekten.

De onderzoekers hebben de slaapgegevens onderzocht nadat ze de kandidaten 12 jaar hebben gevolgd.

Tijdens deze periode werd bij 32 personen (ongeveer 10%) de diagnose dementie gesteld, waarvan bij 24 kandidaten de ziekte van Alzheimer werd vastgesteld.

De mensen die dementerend waren brachten ongeveer 17% van hun nachtrust in de REM-slaap door, terwijl de mensen die geen dementie hadden ontwikkeld gemiddeld 20% of meer REM-slaap kregen.

Hierdoor kon men concluderen dat bij elke procent minder REM-slaap de kans op dementie 9% groter wordt.

Ook toen andere factoren die dementie of een slechte slaapkwaliteit kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, depressie en medicijngebruik werden meegerekend bleven deze cijfers overeind.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de tijd die de kandidaten in de non-REM-slaap doorbrachten niet in verband konden worden gebracht met de kans op dementie.

REM-SLAAP VS. SLOW-WAVE SLAAP

Vrouw in diepe slaapTot nu toe dacht men vooral de een gebrek aan slow-wave slaap leidde tot een grotere kans op dementie, echter dat blijkt met dit nieuwe onderzoek dus niet het geval.

Omdat REM-slaap ervoor zorgt dat je brein herinneringen kan verwerken en onthouden lijkt dit te kloppen omdat dementie gekenmerkt wordt door geheugenproblemen en vergeetachtigheid.

De wetenschappers blijven hameren op het belang van een vervolgonderzoek om de tekenen van dementie bij patiënten met weinig REM-slaap te herkennen.

Ze hopen dat ze genoeg financiële middelen kunnen vrijmaken om verder onderzoek te doen naar de vraag waarom verminderde diepe slaap zo verbonden is met dementie.

Om dit te bewerkstelligen willen ze meer mensen onderzoeken om zo de relatie tussen slapen en versnelde hersenveroudering te onderzoeken.

KENMERKEN VERSNELDE HERSENVEROUDERING

Enkele kenmerken van versnelde hersenveroudering zijn:

  • Slecht kunnen nadenken
  • Onsamenhangende gedachten
  • Verminderde concentratie
  • Geheugenverlies
  • Verlies van hersenvolume

Dit verdere onderzoek moet meer inzicht bieden in waarom minder REM-slaap en ook de “normale” slechte slaap kan leiden tot het ontwikkelen van dementie.

LEER OOK BETER TE SLAPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekNet als jij waarschijnlijk vind ik dit een angstaanjagend onderzoek en vind ik het nóg belangrijker om beter te slapen.

Om beter te slapen, makkelijker in slaap te vallen en langer te kunnen slapen heb ik gebruik gemaakt van de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Ik wil jou daarom ook van harte aanraden om hetzelfde te doen en het gereedschap te bemachtigen waarmee jij je slaapkwaliteit drastisch kunt verbeteren.

Wat leer je in Perfect Slapen in 7 Stappen?

  • Je biologische klok weer “gelijk” te zetten
  • De juiste slaaphormonen op het juiste moment aan te maken
  • De natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur onder controle te krijgen
  • Af te rekenen met stress en (slaap)angst

Dit alles en nog veel meer leer je in 7 eenvoudige maar toch uitgebreide stappen boordevol met handige tips en bruikbare oefeningen.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien 50% korting op dit 120+ pagina’s tellend eBook.

Met deze tijdelijke korting betaal je slechts €37,- en ontvang je een aantal tijdelijk extra bonussen (eBooks).

Niet-goed-geld-terug garantie

Je kunt deze slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Wees niet te laat en profiteer nu van deze tijdelijke aanbieding en slaap beter en voorkom vroegtijdige dementie.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 7.500 tevreden cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *