Is cola de grootste slaap killer van onze tijd?

Vrouw drinkt colaHet drinken van cola is waarschijnlijk een van de grootste oorzaken van slaapproblemen van onze tijd en staat bij slaapexperts bekend als ware slaap killer.

In dit artikel ga ik dieper in om de bekende redenen waarom cola slecht is, maar ook op minder bekende redenen waarom je zou moeten stoppen met het drinken van dit zwarte drankje.

Uiteraard richt ik me in dit artikel tot de verstokte coladrinkers, want af en toe een glaasje cola is niet goed maar kan ook niet veel kwaad.

IS COLA DE GROOTSTE SLAAP KILLER VAN ONZE TIJD?

Voor het geval je het nog niet wist, maar cola heeft een absurd hoog suikergehalte en brengt schade toe aan veel onderdelen van je lichaam.

Dit suikergehalte in samenwerking met de grote hoeveelheid cafeïne zorgt er ook voor dat cola door artsen wordt gezien als een echte slaap killer.

Zoals ik zei zijn er ook een aantal minder voor de hand liggende redenen waarom je per direct moet stoppen met het drinken van cola.

De volgende gevolgen van het regelmatig drinken van cola komen misschien niet meteen in je op maar zijn er wel degelijk:

 • Verslechterde nierfunctie
 • Uitdroging
 • Grotere kans op diabetes
 • Gevaarlijke kleurstoffen die gelinkt kunnen worden aan kanker en hart- en vaatziekten
 • De aanwezige cafeïne blokkeert de magnesiumopname
 • Het kan je gebit ruïneren
 • Slecht voor je stofwisseling

NAAST SUIKER OOK VEEL CAFEÏNE IN COLA

Slaap killer colaUiteraard ook als het op slapen aankomt zijn Coca-Cola en andere dranken met veel cafeïne, zoals energiedrankjes, verschrikkelijk slecht.

Cafeïne zorgt er namelijk voor dat er geen (of weinig) slaaphormonen als melatonine aangemaakt worden in je hersenen.

Daarnaast komt er veel adrenaline vrij en dit is sowieso een echte slaap killer, denk maar eens aan al die topsporters die nooit kunnen slapen na een wedstrijd.

Wat je ook moet weten is dat 1 glas cola meer dan 150 mg magnesium uit het lichaam absorbeert wat neerkomt op ongeveer de helft van de dagelijkse behoefte.

Juist een tekort aan magnesium in je lichaam kan ervoor zorgen dat je ’s nachts vaak wakker wordt en daarna moeilijk weer in slaap kunt vallen.

Het ergste is nog dat dit effect nog uren na het drinken van een glas, of flesje, cola kan aanhouden waardoor het voor slaapproblemen kan zorgen.

Echter het meest zorgwekkende is wellicht dat uit onderzoek is gebleken dat cafeïne na verloop van tijd erg verslavend kan worden en je er echt lichamelijk afhankelijk van kunt worden.

DIT GEBEURT ER BIJ HET DRINKEN VAN EEN BLIKJE COLA

Cola drinkenTijdens het drinken krijg je meteen een hoeveelheid van 10 theelepels suiker binnen en de enige reden waarom je niet moet overgeven is de toevoeging van fosforzuur om de smaak te versterken.

Na een kwartier tot 20 minuten bereikt je bloedsuikerspiegel zijn hoogste waarde waardoor je lever alle suiker om gaat zetten in vet.

Na ongeveer een half uur tot 45 minuten heeft je lichaam de cafeïne opgenomen en zal je bloeddruk stijgen en zul je je fitter en energieker voelen.

Een uur na het drinken van het blikje cola zal ook je stofwisseling versnellen en bereikt de boost zijn toppunt. Ook de vochtafdrijvende werking van cafeïne doet zijn werk en zorgt ervoor dat je moet plassen.

Na anderhalf uur verlang je naar je volgende shot cola omdat de suikerkick uit je lichaam is verdwenen. Rond deze fase kun je je ook futloos, slaperig en geïrriteerd voelen.

Check ook onderstaande video:

 

COLA VS. COLA LIGHT VS. COLA ZERO

Coca-Cola LightMaar hoe zit het dan met cola light en cola zero? Zowel cola light als cola zero bevatten geen suiker omdat dit vervangen is door de zoetstof aspartaam.

Er wordt jaarlijks in vele verschillende media beweerd dat aspartaam kankerverwekkend kan zijn, echter is hier tot op heden nog nooit onomstotelijk bewezen.

Echter de clou zit hem in het cafeïnegehalte van beide dranken omdat ze beide juist meer cafeïne bevatten dan normale cola waardoor je er alerter van wordt en dus slechter van zult slapen.

Ook hier hebben fabrikanten (Coca-Cola) iets op gevonden door een vierde variant op de markt te brengen zonder suiker en zonder cafeïne genaamd cola zero sugar and zero caffeine.

Deze is in Nederland echter zeer moeilijk verkrijgbaar en weten veel mensen niet eens van het bestaan.

Mijn advies is om cola in zijn geheel te vermijden en je vochtbalans op peil te brengen en houden met water of andere gezondere dranken, vooral als je kampt met slaapproblemen.

ALTERNATIEVEN VOOR COLA

Drink kamilletheeHet zal geen verrassing zijn, maar water is en blijft het beste wat je kunt drinken. Maar ook als water niet echt je ding is dan zijn er nog vele andere alternatieven die veel beter zijn dan cola.

Probeer bijvoorbeeld eens een glas ijswater met een schijfje citroen of aardbei, hmmm heerlijk!

Denk ook eens aan Komboecha wat steeds populairder wordt en veel beter is dan de bekende frisdranken.

Het is zoveel beter dat je Komboecha niet eens kunt vergelijken met frisdranken omdat dit gefermenteerde drankje alleen goede bacteriën en stoffen bevat die je stofwisseling bevorderen en op vele andere manieren goed is voor je lichaam.

Een ander populair drankje is Kefir wat een beetje lijkt op yoghurt en vele goede probiotica bevat en daarom een uitermate geschikt drankje is.

Hieronder volgen nog een aantal goede alternatieven voor cola die jou juist helpen beter te slapen:

 • Verschillende soorten thee als: kamille, lavendel of passiebloem
 • Kersensap
 • Amandelmelk
 • Verschillende smoothies (bijvoorbeeld met banaan)

Voor deze dranken geldt wel een kleine waarschuwing vooraf, want het is belangrijk om het label te checken op toegevoegde suikers.

Deze toegevoegde suikers zorgen er juist voor dat je moeilijker in slaap valt en devalueren alle positieve voedingswaarde van deze drankjes.

VERSLA DEZE SLAAP KILLER

Welterusten Snacks Receptenboek coverWil jij deze slaap killer genaamd cola ook verslaan en wil jij elke nacht moeiteloos in slaap vallen en de hele nacht doorslapen?

Dan wil ik je aanraden de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw te downloaden.

Je leert in deze slaapcursus o.a. hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken en je biologische klok weer gelijk kunt zetten.

Welterusten Snacks Receptenboek (+ 50% Korting)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en vele extra bonussen.

Eén van deze gratis extra bonussen is het Welterusten Snacks Receptenboek met tientallen gezonde en slaapverwekkende recepten en slaapdrankjes.

Je kunt deze slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Stop dus met het drinken van cola en volg de tips en oefeningen uit Perfect Slapen in 7 Stappen dan zul jij ook genieten van een goede nachtrust!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Ruim 7.500 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *