Leer je baby ’s nachts doorslapen met deze 7 slaaptips voor baby’s

Leer je baby 's nachts doorslapenBen jij oververmoeid en ten einde raad omdat je baby ’s nachts niet slaapt? Leer hoe je je baby (en jij) ’s nachts laat doorslapen met deze slaaptips voor baby’s.

Je zult er als jonge ouders niet aan ontkomen dat je vele nachtelijke uren wakker met je baby door gaat brengen.

Dit heeft natuurlijk met de nachtvoedingen te maken die je baby in het begin van zijn of haar prille leventje nog nodig heeft.

Echter heeft dit ook te maken met het feit dat je kindje nog geen flauw benul heeft van een nacht- of dagritme.

Maar na ongeveer 4 maanden begint je baby te beseffen dat hij zelf ook graag wil slapen, alleen kan hij niet altijd goed in slaap blijven.

Inhoud

HOE LANG MOET JE BABY ‘S NACHTS EIGENLIJK SLAPEN?

Slapend kindjeHieronder laat ik je per leeftijd zien hoeveel slaap een baby gemiddeld ’s nachts nodig heeft.

Let op, dit zijn gemiddelden dus je hoeft niet in paniek te raken als jouw baby juist meer of minder slaapt dan aangegeven en het verder prima doet.

  • 1 – 6 Weken: 8 Uren per nacht. Baby’s kunnen 16 – 18 uren slapen op een dag en de helft gebeurt ’s nachts
  • 6 Weken: 8,5 Uren per nacht. Je baby begint het verschil tussen dag en nacht te herkennen
  • 3 Maanden: 9 Uren per nacht. De eerste tekenen van een vast slaap- waakritme beginnen te komen
  • 6 Maanden: 10 Uren per nacht. Vanaf nu kun je echt je baby leren ’s nachts door te slapen
  • 9 Maanden: 11 Uren per nacht. Je kindje slaapt ’s nachts meer omdat hij overdag minder slaapt
  • 1 Jaar: 12 Uren per nacht. Slaapt hij nog steeds niet goed vraag dan je kinderarts om advies

LEER JE BABY ‘S NACHTS DOORSLAPEN MET DEZE 7 TIPS

Gelukkig zijn veel slechte gewoontes die je baby ’s nachts wakker houden, of wakker maken soms binnen een paar dagen af te leren.

Neem daarom rustig de tijd om de volgende slaaptips voor je baby door te nemen om ervoor te zorgen dat je kindje ook ’s nachts gaat doorslapen.

#1: FOPSPEEN AFLEREN

Baby met fopspeenAls je baby erg gehecht is aan z’n fopspeen en er echt niet zonder kan dan zal hij ’s nachts keer op keer wakker worden als deze weer eens uit zijn mondje is gevallen.

Tijdens het eerste levensjaar kan een baby prima met speentje in slapen en na ongeveer 8 maanden heeft hij vaak ook de motoriek om deze terug in zijn mond te stoppen als deze is gevallen.

Echter tot dit moment is aangebroken heb je twee keuzes, namelijk je stopt helemaal met het geven van een fopspeen voor het slapen of je laat je baby huilen tot hij weer in slaap valt.

Vooral als je besluit je baby te laten huilen tot hij weer in slaap valt kan erg moeilijk en frustrerend zijn en kan soms tot wel 3 uren duren.

Uiteindelijk zal je kindje weer in slaap vallen en na een aantal dagen bereik je een punt waarop je baby z’n speen alleen nog gebruikt om in slaap te vallen en daarna prima zonder kan slapen.

#2: SPEEL ZACHTE SLAAPMUZIEK

Wanneer je baby wakker wordt van elk geluidje die je maakt tot bijvoorbeeld zelfs het aanklikken van een lamp kun je zachte slaapmuziek gebruiken om dit te maskeren.

Daarnaast leert je kind deze geluiden te associëren met slapen en weet hij dat hij moet slapen als hij deze geluiden hoort.

Maak het aanzetten van de slaapmuziek een vast onderdeel van de slaaproutine van je baby om het beste resultaat te krijgen.

Check bijvoorbeeld de video met slaapmuziek voor baby’s hieronder.

#3: BLIJF ‘S NACHTS NIET TE LANG BIJ JE BABY

Baby op de buik van een manAls je baby midden in de nacht wakker wordt en denkt dat het tijd is om te gaan spelen is het belangrijk dat je hem niet te lang in slaap probeert te sussen.

Dit gebeurt vaak wanneer een baby een sprong meemaakt waarin hij weer allemaal nieuwe dingen leert zoals kruipen.

Je kind is dan zo enthousiast over het leren van dit nieuwe talent die hij net heeft ontdekt dat hij dit meteen wil oefenen zodra hij wakker wordt.

Het is belangrijk dat je duidelijk en standvastig bent en blijft en laat weten dat ’s nachts geen tijd is om te gaan spelen en verlaat de babykamer.

In veel gevallen zal je baby nog even doorspelen en wellicht kort huilen maar ook redelijk snel weer in slaap vallen.

Huilt hij echter vanwege verlatingsangst (dit komt vaak gepaard met motorische ontwikkelingen) pak hem dan kort op en probeer hem weer tot rust te sussen waarna hij hopelijk weer in slaap kan vallen.

Gebeurt dit echter binnen een half uur voor jullie van plan waren op te staan dan kun je hem gerust pakken en even bij jou in bed leggen omdat het geen zin heeft om hem weer in z’n eigen kamertje in slaap te laten vallen.

#4: STOP MET DE NACHTVOEDINGEN

Om je baby ’s nachts te laten doorslapen is het natuurlijk belangrijk om op een gegeven moment te stoppen met de nachtvoedingen.

Na ongeveer 4 – 6 maanden kan je baby prima zonder nachtvoeding en kan hij dus de hele nacht doorslapen. (Doe dit wel altijd in overleg met het consultatiebureau of kinderarts!)

Het is zelfs zo dat ruim 90% van alle baby’s van 6 maanden of ouder geen nachtvoeding meer nodig heeft en prima de hele nacht kan doorslapen.

Het is wel belangrijk om dit rustig af te bouwen, dus neem eerst eens 1 fles of borstvoeding weg en kijk wat er gebeurt.

Zodra je kind beseft dat hij niet langer meer midden in de nacht melk krijg stopt hij ook met erom vragen.

#5: PROBEER JE OUDERE KIND EERST IN SLAAP TE BRENGEN

Kind in bed met knuffelsAls je baby al een oudere broer of zus heeft dan ren je vaak naar de babykamer en probeer je je baby stil te krijgen voor hij zijn oudere broer of zus wakker maakt.

Echter als je dit doet dan kan je baby eraan gewend raken dat jij bij elk geluidje meteen aan komt rennen en kan hij misschien zonder jouw aanwezigheid niet weer in slaap vallen.

Je maakt je echter zorgen dat je baby iedereen wakker maakt.

Probeer met het oudere kind te praten en hem of haar uit te leggen dat de baby vannacht misschien wakker gaat worden maar dat dit komt omdat hij nog moet leren om de hele nacht door te slapen.

Wanneer je baby en je oudere kind dan ook daadwerkelijk wakker worden kun je beter eerst naar je oudere kind gaan om te proberen hem weer in slaap te sussen.

Het is namelijk veel waarschijnlijker dat je oudere kind weer snel in slaap valt dan dat dit het geval is bij je baby.

Bovendien geef je je baby een aantal minuten de kans om zelf weer in slaap te vallen en wie weet heb je mazzel.

#6: PROBEER SLAPEN LEUK TE MAKEN

Hoe klein je baby ook is zorg ervoor dat je een vaste slaaproutine hebt en ook houdt zodat hij na verloop van tijd weet dat het na deze handelingen tijd is om te gaan slapen.

Dit ritueel kun je na verloop van tijd natuurlijk iets uitbreiden met bijvoorbeeld het lezen van een boekje zodra hij dit snapt, maar houd het voor de rest bij het oude.

Echter daarnaast is het erg belangrijk om je baby te laten beseffen dat slapen eigenlijk heel erg leuk is.

Dit doe je bijvoorbeeld door hem eraan te herinneren welke leuke dingen hij morgen weer kan doen als hij goed geslapen heeft en weer vol energie wakker wordt.

Het is ook belangrijk om zelf als ouder erg rustig en kalm te zijn als je je kindje naar bed brengt omdat hij feilloos aanvoelt wanneer jij gespannen bent en hij hier zelf ook gespannen van kan worden.

Zorg er daarnaast voor dat de babykamer een prettige omgeving is waar je baby graag is en zich veilig voelt om te gaan slapen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door knuffels in de kamer te plaatsen en zijn favoriete knuffeltje zelfs bij hem in bed te leggen.

#7: LEER NOG VEEL MEER SLAAPTIPS IN BABY SLAAP GEHEIMEN

Baby Slaap Geheimen coverWil jij nog veel meer van dit soort praktische slaaptips om je baby ’s nachts door te laten slapen?

Dan raad ik je aan om Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede te downloaden.

In dit 50+ pagina’s tellend eBook leer je 1001 bruikbare slaaptips voor baby’s waar je zelf niet meteen aan zult denken.

Ze heeft dit boek na jarenlang onderzoek en samenwerking met de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten geschreven om vermoeide ouders weer van hun baby te laten genieten.

WIL JIJ BABY SLAAP GEHEIMEN GRATIS UITPROBEREN?

Als je Baby Slaap Geheimen download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien 50% korting en maar liefst 8 gratis extra eBooks, allemaal bedoeld om jouw baby beter te laten slapen.

Je kunt deze slaapgids voor baby’s gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Baby Slaap Geheimen is inmiddels ruim 7.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *