Laat je baby goed slapen op vakantie [5 Praktische tips + GRATIS bonustip!]

Laat je baby goed slapen op vakantieJe staat op het punt om voor de eerste keer met je pasgeboren baby op vakantie te gaan als je je afvraagt hoe je je baby goed kunt laten slapen op vakantie.

Je herinnert je de dagen dat je ’s ochtends je koffer kon pakken en ’s middags kon vliegen naar een zonnige bestemming.

Je besefte je toen waarschijnlijk nog niet hoe makkelijk je het eigenlijk had, want met kinderen reizen en dan met name een baby is een heel ander verhaal.

LAAT JE BABY GOED SLAPEN OP VAKANTIE

Ineens is op vakantie gaan hard “werken” en kost alles meer moeite als je met kinderen op pad gaat.

Zelfs baby’s en peuters die thuis geweldig slapen krijgen het op vakantie vaak erg moeilijk.

Dit is ook niet vreemd, want ze bevinden zich in een nieuwe omgeving, alles is spannend, de regels zijn iets losser als thuis, ze blijven tot laat op en middagdutjes worden regelmatig geschrapt.

Met andere woorden: ‘Chaos!’

Begrijp me niet verkeerd ik wil je echt niet weerhouden van een heerlijke zonvakantie met je baby, in tegendeel zelfs.

Ik ga je in dit artikelen praktische tips geven waarmee jij jouw vakantie met je kids een groot succes kunt maken voor zowel je kind(eren) als jezelf.

Met de volgende 5 tips laat je je baby goed slapen op vakantie, daarnaast geef ik je nog een gratis bonustip waarmee jij je baby ook thuis beter kunt laten slapen.

#1: HOUD VAST AAN DE SLAAPROUTINE VAN THUIS

Wanneer je je baby thuis naar bed brengt dan heb je hier waarschijnlijk een vaste routine en volgorde voor, of het nou overdag of ’s nachts is.

Deze slaaproutine komt niet alleen thuis goed van pas maar kun je ook op reis proberen zo goed mogelijk te kopiëren.

Zing bijvoorbeeld hetzelfde slaapliedje als je altijd doet, trek dezelfde slaapzak aan en wens je baby ook op vakantie welterusten met een knuffel en kus net zoals je thuis ook doet.

Heeft je zoon of dochter een favoriet voorleesboek? Neem deze dan ook mee!

Hoe de slaaproutine van je baby er thuis ook uitziet, probeer deze op vakantie te kopiëren.

Check bijvoorbeeld de rustgevende slaapmuziek hieronder:

#2: LAAT JE KIND ZICH (ZOVEEL MOGELIJK) THUIS VOELEN

Baby in bedJe kunt op vakantie natuurlijk niet de volledige babykamer nabootsen, want deze nieuwe omgeving zal er altijd anders uitzien, anders klinken en anders ruiken.

Toch kun je heel veel dingen ook wèl proberen na te bootsen, zo kun je het muziekdoosje van thuis meenemen of het favoriete slaapliedje afspelen via internet.

Uiteraard neem je ook de favoriete knuffelt van je baby mee op vakantie en zorg je voor een donkere en koele slaapkamer.

In veel hotels en appartementen laten de gordijnen nogal te wensen over en zijn deze simpelweg niet verblindend genoeg om de slaapkamer overdag donker te maken.

Je kunt dan bijvoorbeeld met duct tape zwarte vuilniszakken voor de ramen plakken om de slaapkamer extra donker te maken.

Dit alles zal ervoor zorgen dat je baby zich thuis voelt en hoe veiliger hij zich voelt, des te beter zal ‘ie slapen.

#3: RUST, REINHEID EN REGELMAAT

Op vakantie onderneem je natuurlijk allerlei verschillende dingen, je bent tenslotte op vakantie en ook de avonden zullen later worden.

Maar om optimaal van je vakantie te kunnen genieten dan is het belangrijk dat je kids niet door het lint gaan omdat ze oververmoeid zijn.

Uiteraard zullen niet alle middagdutjes kunnen plaatsvinden zoals ze thuis gebeuren en zal je baby ook ’s avonds soms later naar bed gebracht worden.

De sleutel tot een succesvolle vakantie is om waar mogelijk de slaaptijden hetzelfde als thuis te houden en anders iets op te schuiven zodat je kindje wel aan al z’n slaapjes komt.

Rust, Reinheid en Regelmaat: Vroeger waren rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk in de opvoeding. En deze zijn nog steeds belangrijk. (Opvoeden.nl)

#4: DIRECT AANPASSEN AAN DE ANDERE TIJDZONE

Kind in ledikantWanneer je naar een andere tijdzone reist probeer je dan meteen aan te passen aan deze nieuwe tijd.

Als je als gezin thuis altijd om 8 uur opstaat, probeer dit dan ook op vakantie op deze nieuwe locatie te doen.

Houd vooral ook de tijden van de dutjes hetzelfde, vooral de eerste paar dagen van je vakantie.

Kinderen zijn in het bijzonder erg gevoelig voor licht en donker en juist daarom is het belangrijk om je kind overdag aan genoeg natuurlijk zonlicht bloot te stellen en de slaapomgeving juist erg donker te maken.

Het is echter niet eenvoudig om je direct aan te passen aan een nieuwe tijdzone, vooral wanneer het om meerdere uren verschil gaat.

#5: GOEDKOOP IS DUURKOOP

Wij Nederlanders staan er natuurlijk bekend om dat we alles het liefst zo goedkoop mogelijk of zelfs gratis willen.

Toch wil ik je aanraden niet op vliegtickets, appartementen en hotelkamers te bezuinigen wanneer je met een baby of kleine kinderen op reis gaat.

Een ruime hotelkamer of appartement met meerdere kamers is het extra geld meer dan waard.

In je gedachten lijkt het wellicht leuk om je kinderen lekker dichtbij je te laten slapen in de hoek van de kamer terwijl jij op het balkon of terras zit, maar de werkelijkheid blijkt meestal minder rooskleurig te zijn.

Hoe meer ruimte er tussen jou en je baby zit des te minder is de kans dat de nachtrust van je kind wordt verstoord.

Maar het gaat natuurlijk ook om jou, want jij wilt ook van je vakantie kunnen genieten terwijl je kroost ligt te slapen.

Dan kun je ’s avonds ook eens luider praten dan alleen fluisteren in de hoop je kinderen niet wakker te maken.

CONCLUSIE

Baby slaapt op vakantieOndanks de bovenstaande tips is het natuurlijk wel belangrijk dat je vakantie gezellig moet zijn en hierbij komt ook zeker een stukje flexibiliteit kijken.

Want je wilt uiteraard aan de slaapbehoefte van je baby voldoen, maar je bent wel op vakantie en je wilt ook zelf iets van de wereld zien.

Raak daarom niet in paniek als je kind een dutje mist of ’s nachts slecht slaapt. Ga hier soepel en nuchter mee om en ga vooral niet stressen op vakantie.

In het ergste geval heeft je kind een iets meer driftbuien dan normaal en kom je thuis met een uitgeput kind.

Na een aantal dagen heeft je kind de slaap weer ingehaald en zal ‘ie weer helemaal zichzelf zijn.

M’n laatste tip is dan ook om direct weer terug te gaan naar de dagelijkse routine wanneer je thuiskomt.

Het is misschien verleidelijk om nog een aantal dagen de boel de boel te laten, echter de snelste manier om je kind weer goed te laten slapen is door direct duidelijk te maken dat het thuis weer “business as usual” is en de oude slaapregels weer gelden.

Slaapt je kind ook thuis slecht, of slaapt ‘ie na de vakantie ineens veel slechter dan voorheen?

BONUS TIP: BABY SLAAP GEHEIMEN

Baby Slaap Geheimen cover

Om ervoor te zorgen dat je baby ook thuis goed slaapt wil ik je Baby Slaap Geheimen van baby-slaapexpert Annelot Hofstede aanraden.

Ze heeft haar unieke methode ontwikkeld met behulp van de slaapdeskundigen van de prestigieuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten.

Je kunt het eBook vol met praktische slaaptips en oefeningen direct downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone of tablet.

Maar je kunt de online slaaptraining ook GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Wil jij meer informatie over Baby Slaap Geheimen? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 7.500 keer gedownload!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *