Hoe kun je goed presteren na een slechte nacht? [10 Praktische tips!]

Hoe kun je goed presteren na een slechte nacht?Iedereen heeft af en toe een slechte nacht waarna je je afvraagt hoe je de volgende dag goed kunt presteren.

Ruim een kwart van alle Nederlandse volwassenen slaapt zelfs chronisch slecht.

Na een slechte nacht denk je vaak om 7 uur ’s ochtends al: “Hoe kan ik het vandaag in vredesnaam tot 5 uur volhouden?”

Ga je de energie, focus en concentratie kunnen vinden om de dag door te komen? En is het überhaupt mogelijk om een goede dag te hebben na een slechte nacht?

Inhoud

GOED PRESTEREN NA EEN SLECHTE NACHT?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, dit is mogelijk! Als je maar niet nacht na nacht na nacht slecht slaapt is een enkele slechte nachtrust geen probleem.

Ik heb mezelf vaak verbaasd doen staan hoe goed ik een dag doorkwam na een nacht met (zeer) weinig slaap.

Dit is een direct gevolg van hoe goed het menselijk lichaam met lastige situaties kan omgaan en hoe weerbaar we eigenlijk zijn.

Maar het kan ook te maken hebben met het gebruik van handige en praktische strategieën om de dag door te komen na een gebroken nacht, zoals de volgende:

#1: ACCEPTEER EEN VERMOEIDE DAG

Vermoeidheid na een slechte nachtHet eerste wat je kunt doen is je er bij neer te leggen en te accepteren dat je vandaag erg vermoeid bent en proberen niet teveel aan afgelopen nacht te denken.

Als je bij de pakken neer gaat zitten zal dit alleen maar meer energie uit je lichaam zuigen.

Zet jezelf als het ware op de “automatische piloot” en denk niet te veel na over de slechte nachtrust die hebt gehad en ga gewoon door.

Laat voor de zekerheid je collega’s, vrienden en familie weten dat je een zware nacht hebt gehad en vraag hen of ze daar rekening mee kunnen houden.

Maak gegarandeerd een einde aan je slaapproblemen en volg de Perfect Slapen in 7 Stappen online slaaptraining >>

#2: LAAT JE NIET UIT HET VELD SLAAN

Net zoals alle andere levende wezens zijn mensen biologische geprogrammeerd om gedurende de dag meerdere cycli van inspanning en rust te gaan.

Ons natuurlijke energieniveau fluctueert gedurende de dag, ook na een slechte nachtrust. Uiteraard zul je deze schommelingen wel meer voelen als je slecht geslapen hebt.

Probeer je energie te gebruiken wanneer je energie tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld in het uur na je ontbijt en lunch en doe het daarna weer iets rustiger aan.

Door je actief tegen je vermoeidheid te verzetten verbruik je alleen maar meer van je beperkte energievoorraad.

Wanneer je gedurende dag verschillende rustmomenten pakt blijf je je tot laat in de middag relatief fris voelen.

#3: VAN UITSTEL KOMT GÉÉN AFSTEL

Wanneer je weinig energie hebt is het verstandig om minder (onbelangrijke) taken uit te voeren.

Wees je goed bewust van de belangrijke taken die vandaag op je wachten en stel de minder belangrijke opdrachten uit tot morgen.

Ja, ik weet dat uitstellen altijd erg wordt afgeraden door allerlei lifestyle-coaches maar in dit geval is het wèl verstandig.

#4: ZOEK HET LICHT

Zonlicht door het raamZorg ervoor dat je binnen een half uur na ontwaken jezelf blootstelt aan helder (natuurlijk) daglicht.

De ochtendzon helpt ons aan meer energie en brengt je aan een beter humeur door je serotonine te verhogen.

Daarnaast beïnvloedt het zonlicht je biologische klok (circadiane ritme) herstellen waardoor je de komende nachten wel goed slaapt.

Zelfs op een bewolkte dag is het buiten nog veel lichter dan een goed verlichte ruimte binnen.

Ben je niet in de positie om naar buiten te gaan laat dan zoveel mogelijk zonlicht door de ramen naar binnen en schakel de verlichting aan.

#5: VERMIJD ENERGIEPIEKEN

Probeer grote energiepieken door het drinken en eten van veel koffie, energiedrankjes en erg suikerrijk eten te vermijden.

Hoewel je inderdaad tijdelijk meer energie krijgt van deze producten is het onvermijdelijk dat daarna een crash volgt waardoor je nog slaperiger wordt.

Tenzij je echt niet anders meer kunt wil ik je ook afraden om een middagdutje in te lassen.

Tijdens een zogenaamde ‘powernap’ beland je in de diepe slaapfase waarna je dizzy en slaapdronken wakker wordt omdat je niet de kans krijgt om gedurende langere tijd te slapen.

Op deze manier kunnen middagdutjes je biologische klok en slaap- waakritme ernstig verstoren.

Daarnaast wil ik je ook echt afraden om alcohol te drinken voor je gaat slapen omdat je er erg onrustig van gaat slapen en je slaapkwaliteit achteruit gaat.

#6: WEES CREATIEF

Juist na een slechte nacht denk je minder rationeel na en gaan je gedachten alle kanten op en juist dit is ideaal voor je creativiteit.

Enkele bekende artiesten en kunstenaars putten zichzelf soms met opzet uit om hun creativiteit de vrije loop te laten.

Zo zie je maar weer, elk nadeel heeft z’n voordeel.

Schilderen creativiteit

#7: VOLG JE NORMALE DAGINDELING

Zorg ervoor dat je na een slechte nachtrust op je normale tijd opstaat en je aan je normale dagindeling houdt.

Kleed je aan, neem een douche, doe een aantal rek- en strekoefeningen en eet je ontbijt precies zoals je altijd doet.

Je kunt hier eventueel een kop groene thee aan toevoegen, omdat het minder dan een kwart van de hoeveelheid cafeïne van koffie bevat.

Daarnaast helpt thee je goed gehydrateerd te blijven.

#8: GEBRUIK ADEMHALINGSTECHNIEKEN (YOGA)

Wanneer je wel wat meer energie en focus kunt gebruiken overdag kun je de stimulerende ademhalingstechniek ‘Bellows Breath’ gebruiken (check video hieronder!)

Adem met gesloten mond vlug in en uit door je neus waarbij het in- en uitademen even lang duurt.

Stel je voor dat je buik een blaasbalg is waarmee je tot wel drie ademhalingen per seconde doet.

Doe deze oefening in het begin ongeveer 15 seconden waarna je er steeds 5 seconden bij doet tot een maximum van 1 minuut.

#9: WEES VOORZICHTIG

Wellicht overbodig om te vermelden maar ik wil je wel aanraden om voorzichtig te zijn als je een (of meerdere) slechte nacht(en) achter de rug hebt.

Het is tegenwoordig alom bekend dat zelfs minimale slapeloosheid zowel je fysieke gesteldheid als je mentale gesteldheid aantast.

Dit merk je bijvoorbeeld door:

  • Een verminderd reactievermogen
  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Geheugenproblemen

Let daarom vooral goed op wanneer je gaat autorijden na een slechte nacht of zware machines moet besturen.

#10: ONTSPAN AAN HET EINDE VAN DE DAG

Neem aan het einde van de dag tijd om tot rust te komen en te ontspannen.

Eet een ’s avonds een lichte maaltijd, neem een warm bad of warme douche en lees een goed boek waarna je je vaste slaaproutine volgt.

Uiteraard is de kans best groot dat je na een slechte nacht nu wel goed slaapt omdat je waarschijnlijk meer vermoeid bent dan de voorgaande avond.

Ok, je hebt vandaag goed kunnen presteren na een slechte nacht maar je hebt wel gemerkt hoe belangrijk goed slapen eigenlijk is.

Daarom wil ik je aanraden om van goed slapen echt een prioriteit in je leven te maken.

Heb je structureel te maken met slaapproblemen? Laat mij je helpen:

GEGARANDEERDE OPLOSSING VOOR JE SLAAPPROBLEMEN

Perfect Slapen in 7 Stappen cover

Om al je slaapproblemen gegarandeerd naar het verleden te verbannen wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je sneller in slaap valt en in slaap blijft door subtiele aanpassingen in je levensstijl door te voeren met behulp van eenvoudige slaaptips en oefeningen.

Je kunt het 120+ pagina’s tellende eBook eenvoudig downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone of tablet waardoor je direct aan de slag kunt.

Het fysieke hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd.

Je kunt de online slaaptraining GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Wil jij meer informatie over Perfect Slapen in 7 Stappen? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 15.000 keer gedownload!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *