Baby wil niet slapen overdag door “Fouten” van de ouders

Baby wil niet slapen overdagHet krijgen van een kind is waarschijnlijk het mooiste wat een mens mee kan maken, maar deze roze wolk kan snel uiteen spatten als je baby niet wil slapen overdag.

Wanneer ook de slaaptips van je zwangerschapsyoga-klasje en zelfs Facebook niet werken is het tijd om bij jezelf te rade te gaan of jij misschien dingen doet waardoor je baby niet kan slapen overdag.

Want je baby wil echt wel slapen hoor, maar waarschijnlijk kan hij of zij het gewoon niet door zijn omgeving of andere omstandigheden.

Inhoud

10 “FOUTEN” WAARDOOR JE BABY NIET WIL SLAPEN OVERDAG

Huilende babyIk wil jou als ouder helemaal niet veroordelen neem de volgende 10 aandachtspunten eens rustig door en wellicht krijg je een “aha moment”.

De volgende 10 aandachtspunten zijn bedoeld om baby’s van hun geboorte tot ongeveer 6 maanden beter te laten slapen overdag.

Nogmaals: Je bent geen slechte ouder als je deze kleine foutjes maakt, maar wanneer je dit anders aanpakt kun je hier wel de vruchten van plukken en ook zelf beter slapen.

#1: JE HOUDT JE BABY TE LANG WAKKER

Veel ouders van pasgeboren baby’s weten niet goed hoe lang hun kindje wakker zou moeten zijn overdag en dat ze gewoon zelf in slaap zullen vallen wanneer ze slaap nodig hebben.

Toegegeven, bij sommige kinderen is dit het geval maar bij veel ook niet en daarom kunnen wij ze een handje helpen.

De meeste net geboren baby’s kunnen in de eerste paar weken maar een half uur tot 45 minuten (een enkeling een uur) wakker zijn achter elkaar.

Ook al lijkt het soms of je baby wel een langere periode wakker kan zijn overdag dan nog is het voor je kindje, maar ook voor jou, beter als ze vaker gaan slapen.

Baby’s die overdag niet willen slapen en erg vermoeid zijn huilen meer en slapen ook ’s nachts slechter, daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby ook gedurende de dag goed slaapt.

#2: JE BABY EEN VAST SLAAPPATROON “OPDRINGEN”

Gapende babyHet is natuurlijk erg goed wanneer jonge ouders het slapen van de nieuwe baby serieus nemen.

Echter er zijn gewoon een aantal dingen aan het slaapgedrag van een baby die je in de eerste paar maanden simpelweg niet kunt veranderen.

Sommige kids zijn gewoon vaak ’s nachts wakker of kunnen maar erg kort slapen en ook de vele voedingen helpen niet om een goed slaap- waakritme te ontwikkelen tijdens de eerste paar levensmaanden.

Tijdens het eerste half jaar zul je hier gewoon doorheen moeten bijten en moeten accepteren dat je baby bepaalt wanneer ze gaat slapen.

Uiteraard kun je dit wel met subtiele veranderingen een beetje sturen, maar in het begin zul je dit moeten accepteren.

Raak vooral niet gefrustreerd en wissel desnoods de diensten af met je partner zodat je om beurten zelf wel kunt slapen.

Baby’s kunnen feilloos aanvoelen wanneer jij gefrustreerd of in paniek bent en gaan hier alleen maar slechter door slapen.

#3: LAAT JE BABY NIET IN EEN KINDERBEDJE SLAPEN

Bijna geen enkele baby zal in het begin lekker slapen in een kinderbedje en dit is natuurlijk frustrerend als je net een vermogen hebt uitgegeven aan het mooiste bedje in de winkel.

Echter jij en je kindje zullen veel beter slapen als je accepteert dat de meeste kinderen pas in een eigen bedje gaan slapen tussen 3 – 6 maanden en soms zelfs (veel) later.

Je pasgeboren baby zal het kinderbedje of wiegje ervaren als een grote platte ruimte en dit is precies het tegenovergestelde van wat ze gewend zijn.

Waar wil je baby dan wel slapen (overdag) zul je je afvragen? Bijvoorbeeld in een co-sleeper bedje naast de moeder, maar ook de Maxi Cosi autostoeltje is een aanrader.

#4: JE BABY IS TE VEEL WAKKER OVERDAG

Lachende babyVeel pasgeboren baby’s zijn erg vaak wakker en erg helder tijdens de nacht, dit is vooral het geval tussen 1 uur en 4 uur ’s nachts.

Hier zit je als jonge ouders natuurlijk niet op te wachten en daarom wil je deze “speeltijd” graag voorkomen.

Het is een veelgehoorde fabel dat de oplossing voor dit probleem is om je baby overdag wakker te houden.

Met de gedachte: Je baby zoveel mogelijk wakker houden overdag en uitputten zodat ze ’s nachts wel moeten slapen.

Dit is niet de juiste oplossing, want als je je kindje overdag wakker houdt zal ze inderdaad meer vermoeid zijn, maar door de vermoeidheid zal ze juist méér huilen tijdens de nacht.

Dus wat helpt wel? Wanneer je baby vaak midden in de nacht wakker wordt is het verstandig om geen of weinig licht aan te doen en erg rustig te blijven. Dus niet gaan spelen en al helemaal geen speelgoed toereiken.

De meeste baby’s zullen zich op een uit zichzelf en op een natuurlijke manier aanpassen aan het normale dag- nachtritme als ze ongeveer 1,5 tot 3 maanden oud zijn.

#5: LAAT JE BABY NIET HUILEN

Ok, hier zijn ook vele verschillende meningen over en er zijn zeker momenten waarop je je baby even laat huilen om zichzelf weer in slaap te laten vallen.

Echter dit is niet het juiste moment, als je kind ineens wakker schrikt tijdens het slapen overdag en begint te huilen wil ik je aanraden om haar snel te troosten.

Ook het indoen van een speentje kan hierbij een goede oplossing zijn omdat ze dan gehoor kan geven aan haar natuurlijke zuigreflex.

#6: RAAK NIET IN PANIEK ALS JE BABY NIET SLAAPT

Paniek bij een jonge moederPasgeboren baby’s slapen erg onregelmatig waardoor je de ene nacht geluk zult hebben als ze goed slaapt terwijl ze de andere nacht weer veel wakker is.

Ik weet hoe vermoeid je bent, maar dit is echter wel doodnormaal tijdens het eerste half jaar van het leven van je kindje.

Er zijn vele verschillende oorzaken waardoor je baby slecht slaapt, zoals:

  • Ziek, baby’s zijn tijdens het eerste jaar gemiddeld 12 keer verkouden of hebben een virusje. Dit is normaal en sterker nog dit hebben ze juist nodig om een sterker immuunsysteem te krijgen
  • Tandjes, tijdens het eerste levensjaar zal je kind een grote ontwikkeling doormaken en een van deze ontwikkelingen is het krijgen van tanden. Dit kan gepaard gaan met pijn waardoor ze slecht slaapt
  • Sprong, ook zal je baby de spreekwoordelijke sprongetjes meemaken waarin ze ineens nieuwe dingen leren. Ook dit kan de slaap ernstig verstoren.
  • Volle luier, wellicht overbodig om hier te vermelden maar ik doe het toch. Ook als je baby een volle poep- of plasluier heeft kan ze wakker worden of moeilijk in slaap vallen. Verschoon deze vooral bij baby’s zeer regelmatig, maar dat zijn basis dingetjes

Probeer je over deze zaken niet al te druk te maken omdat het normaal is en elke ouder zal hierover mee kunnen praten.

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het aan te raden om de “nachtdiensten” af te wisselen met je partner zodat je beide toch nog relatief goed kunt slapen.

#7: JE SLAAPT NIET ALS JE BABY SLAAPT

Na een aantal weken zul je een aantal tijdstippen ontdekken wanneer je baby overdag wél voor langere tijd gaat slapen.

Dit is het ideale moment om zelf ook een powernap of middagdutje te doen en bij te tanken.

Ik begrijp dat je nog veel in huis wilt doen en dat de tuin er slecht uitziet, maar dit kan wachten. Jouw slaap is belangrijker, dus ga slapen als je baby ook slaapt!

#8: JE ACCEPTEERT GEEN HULP

Jonge moeder met babyOok al denk je soms van wel maar jij bent echt niet de enige die voor je kind kan zorgen als ze niet slaapt overdag of tijdens de nacht.

Je partner kan dit ook heel goed, geloof mij. Geef hem anders nog een aantal babylessen zodat jij ook eens een nacht rustig kunt blijven slapen.

Als je kind slaapproblemen heeft en ze krijgt nog borstvoeding dan kan het een goede tip zijn om toch (gedeeltelijk) over te schakelen op flesvoeding.

Op deze manier kan je partner ook tijdens de nacht een voeding voor zijn rekening nemen en kun jij een aantal uren slapen.

Als alleenstaande moeder kun je misschien de hulp van een vriendin of je ouders inschakelen als je het even niet meer ziet zitten en gewoon moet slapen.

#9: JE GEBRUIKT GEEN HULPMIDDELEN

Omdat veel ouders niet willen dat hun baby’s te afhankelijk worden van speentjes en slaapmuziek besluiten ze om deze helemaal niet te gaan gebruiken.

Ik wil je echter aanraden om deze toch te gebruiken als ze je baby helpen te slapen overdag en tijdens de nacht.

Wist je overigens dat slaapmuziek erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby is en dat dit een goede manier is om ze in slaap te sussen?

#10: VERGELIJK JE BABY NIET MET ANDERE BABY’S

Tweeling babyIn elke vriendengroep is er wel een stel waarvan het kind zowel overdag als ’s nachts lekker doorslaapt vanaf ongeveer 1 maand.

Op dit moment zul je je vast afvragen wat jij fout doet en wat zij zo goed doen en zult misschien een gevoel krijgen dat je hebt gefaald.

Dit is echter niet zo, zij hebben gewoon geluk. Ongeveer een kwart van alle kinderen onder 1 jaar vallen makkelijk in slaap en slapen langere periodes aan elkaar.

Het is dus gewoon een kwestie van geluk, maar maak je geen zorgen jouw baby komt er (uiteindelijk) ook wel en deze zaken kunnen snel veranderen wanneer ze peuters worden.

1001 SLAAPTIPS VOOR BABY’S

Baby Slaap Geheimen coverHeeft het oplossen van bovenstaande aandachtspunten niet het gewenste resultaat gehad en ga jij nog steeds als een zombie door het leven van vermoeidheid?

Dan wil ik je Baby Slaap Geheimen van slaapexpert en ervaringsdeskundige Annelot Hofstede van harte aanraden.

Annelot is net als jij een doodgewone Nederlandse moeder van haar dochtertje Rosa die simpelweg bleef huilen en weigerde te slapen.

Zij heeft haar eigen onderzoek gestart en deed dit zelfs aan de prestigieuze Stanford universiteit in Amerika.

Niet-goed-geld-terug

Uit dit onderzoek kwamen vele eye-openers naar voren en verzamelde ze 1001 slaaptips die jouw baby helpen slapen.

Als je dit meer dan 50 pagina’s tellend eBook nu download via onze exclusieve kortingslink krijg je tijdelijk 50% korting en 8 extra gratis bonus eBooks, waaronder de ‘Complete Handleiding Voor Middagdutjes’.

PS.: Je kun download de eBooks als PDF-bestand waardoor ze ook perfect te gebruiken zijn op smartphone en tablet!

Je kunt Baby Slaap Geheimen overigens gratis proberen, want dankzij de 90 niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

KLIK HIER EN DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN!

Dit populaire eBook is al ruim 12.500 keer gedownload (ook op smartphone en tablet!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *