Heb jij slaaptekort? Dit zijn 11 signalen van te weinig slaap

Slaaptekort signalenHeb jij last van slaaptekort? Herken jij de signalen die duiden op chronisch te weinig slaap?

Hoewel elk mens verschillende behoeftes heeft als het op slapen aankomt is het al jaren bekend dat te weinig slaap erg slecht is voor je gezondheid.

Het kan bovendien extreem gevaarlijk zijn voor jou en je omgeving als je erg vermoeid in je auto stapt of zware machines moet bedienen.

Hoewel een enkele slapeloze nacht geen kwaad kan is het erg belangrijk om goed te slapen.

Als je hier moeite mee hebt dan heb ik aan het einde van dit artikel de gouden tip voor je, lees dus snel verder!

Inhoud

SLAAPTEKORT

Signalen van slaaptekortWe weten allemaal dat we gemiddeld 7 tot 9 uren slaap nodig hebben per nacht, echter zullen we dit lang niet elke nacht halen.

Soms moet je nog even een project voor je werk afmaken, studeren voor dat ene tentamen of ga je simpelweg een avondje op stap.

Hoewel af en toe een avondje met weinig slaap geen kwaad kan, afgezien van dat je de volgende dag kapot bent, wordt het wel een groot probleem als je chronisch weinig slaapt.

Als je denkt dat je gewoonte van 4 à 5 uren slaap per nacht geen kwaad kan denk dan nog maar een keer.

Chronisch slaaptekort kan namelijk één op één gelinkt worden aan gezondheidsproblemen als:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Obesitas
  • Stress
  • Depressie

In dit artikel heb ik een aantal subtiele en minder subtiele signalen van slaaptekort voor je verzameld waarmee je lichaam aangeeft dat je snel meer moet gaan slapen.

#1: JE HEBT ALTIJD HONGER

Altijd hongerAls je brein en je lichaam niet genoeg energie krijgen van slapen dan probeert het deze energie uit voedsel te halen.

Als je slaaptekort hebt gaat je lichaam meer ghreline produceren, ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd en wekt eetlust op.

Als je lichaam te veel greline produceert ga je steeds meer verlangen naar vet eten en suiker.

Daarnaast kan een tekort aan slaap je leptine-huishouding beïnvloeden en leptine is juist het hormoon die je gevoel van verzadigdheid bepaald.

Wanneer je dus niet genoeg slaapt ga je meer eten en vooral meer dingen eten waar je onbewust naar verlangt omdat je de signalen om te stoppen met eten niet meer doorkrijgt.

Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een peptide dat aanzet tot vrijstelling van groeihormoon. (Wikipedia)

#2: JE BENT AANGEKOMEN

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je door slaaptekort een grotere eetlust krijgt en een van de nadelen van een grotere eetlust is dat je aankomt.

Als je vermoeid bent kijk je niet meer kritisch naar wat je eet, maar eet je gewoon alles wat op je pad komt.

Doordat je gheline en leptine al in onbalans zijn zul je hunkeren naar gefrituurd voedsel en snoep en hierdoor zul je groeien.

Slaapgebrek zorgt ook voor een langzamere stofwisseling waardoor je lichaam minder goed voedsel kan afbreken.

#3: JE KORTE TERMIJN GEHEUGEN GAAT ERAAN

Slecht korte termijn geheugenAls je je niet kunt herinneren wat je gisteravond gekeken hebt op tv, of waar je je autosleutels hebt gelegd wees dan gerust, want je hebt waarschijnlijk geen geheugenproblemen.

Als je overmatig vermoeid bent let je vaak niet goed op alles om je heen en vergeet je geheugen de gebeurtenissen duidelijk op te slaan.

Voldoende en goed slapen is uitermate belangrijk voor de gezondheid van je hersenen op de lange termijn.

Dit heeft te maken met chemicaliën in je hersenen die tijdens het slapen worden gereinigd, maar hier ga ik je verder niet mee vervelen.

#4: JE BENT IMPULSIEVER

Mensen met slaaptekort handelen veel impulsiever en vinden het veel moeilijker om ‘nee’ te zeggen.

Naast impulsiever handelen zul je ook sneller dingen zeggen zonder erover nagedacht te hebben.

Dus de volgende keer dat een collega tegen je uitvalt vraag hen dan even hoe goed ze eigenlijk slapen.

#5: HET MAKEN VAN BESLISSINGEN WORDT MOEILIJKER

Beslissingen makenAls je het steeds moeilijker vindt om beslissingen te maken en veel keuzestress hebt kan dit worden veroorzaakt door slaapgebrek.

Door slaaptekort kunnen je hersenen namelijk minder goed met moeilijke taken omgaan en heb je moeite problemen op te lossen.

Daarnaast krijgt ook je gevoel voor precisie een grote klap door te weinig slapen en ga je dus minder gestructureerd te werk.

#6: JE MOTORIEK VERSLECHTERD

Toegegeven, als je een keer struikelt over een stoeprand ben je gewoon klunzig.

Doe je dit echter meerdere malen per dag dan kan dit komen doordat je slecht slaapt en je niet kunt concentreren.

Doordat je reactietijd verslechterd gaat ook je gehele motoriek achteruit en zul je dus moeilijker kunnen bewegen als je erg vermoeid bent.

#7: JE BENT ERG EMOTIONEEL

EmotioneelAls je lijdt aan slaaptekort dan zul je moeite hebben om je emoties onder controle te krijgen.

Hierdoor ben je vaker humeurig en zul je in veel gevallen overmatig emotioneel reageren.

Dit kan ook de andere kant op werken, want je kunt er ook erg vrolijk van worden al is dit vaak maar van korte duur.

#8: JE BENT VAAK ZIEK

Ook je immuunsysteem, of afweersysteem, krijgt een grote klap als je slaaptekort hebt waardoor je lichaam meer moeite heeft bepaalde infecties en virussen te verslaan.

Vooral de “normale” ziektes als een verkoudheid en een griepje zul je langer mee rondlopen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die standaard minder dan 7 uren slapen per nacht 3 keer zo vaak verkouden zijn als mensen die 8 uren of meer per nacht slapen.

Dit komt omdat je lichaam cytokine produceert als je slaapt en deze proteïnen helpen je afweersysteem te beschermen tegen infecties en ontstekingen.

Als je dus minder slaapt produceer je ook minder cytokine en kan je lichaam zich minder goed verdedigen tegen ziektekiemen.

Een cytokine is een paracrien molecuul dat een rol speelt in de immuunafweer en het activeren van bepaalde receptoren. Er bestaan verschillende soorten, die uitgescheiden worden door verschillende soorten lichaamscellen. (Wikipedia)

#9: JE KUNT SLECHTER ZIEN

OpticienWanneer je erg vermoeid bent wordt ook je zicht slechter, dit komt omdat je minder controle krijgt over de spieren rond je ogen.

Je hebt meer moeite om snel van richting te veranderen met je ogen en meteen te focussen.

Daarnaast kan het zicht tijdelijk wazig blijven en kun je dubbel gaan zien, dit lijkt erg op hoe je kijkt als je erg dronken bent.

Je kunt natuurlijk al raden dat ook dit voor erg gevaarlijke situaties kan zorgen, vooral wanneer je gaat autorijden of machines moet bedienen.

#10:  JE HUID ZIET ER SLECHT UIT

Als je slaapt repareert je huid zichzelf en kunnen beschadigde cellen worden hersteld, vandaar ook de term “schoonheidsslaapje”.

Als je lijdt aan slaaptekort zul je meer zichtbare puistjes en oneffenheden hebben, dit komt door een verstoorde hormoonbalans.

Naast meer puistjes zal je huid er ook ouder uit gaan zien en krijg je meer rimpels en dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door minder collageen in je lichaam als je weinig slaapt.

#11: JE DENKT DAT JE IN SLAAP BENT GEVALLEN ACHTER HET STUUR

Slapen achter het stuurAls je een paar seconden wegvalt zonder het zelf door te hebben wordt dit microslaap genoemd.

Op dit punt heb je zelf geen controle meer, want je lichaam zegt dat het wil slapen dus ga je slapen.

Deze korte slaapjes zijn zonder twijfel erg gevaarlijk, maar komen ook steeds vaker voor naarmate je steeds meer nachten achter elkaar te kort slaapt.

Slaaptekort is inderdaad erg gevaarlijk, want het is namelijk gebleken dat ongeveer 2% van alle dodelijke ongelukken worden veroorzaakt door mensen die slaperig achter het stuur zitten.

Als jij je erg slaperig voelt tijdens het rijden dan kun je het beste je auto even aan de kant zetten en een korte powernap doen.

SLAAPTEKORT VOORKOMEN: LEER BETER SLAPEN!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekJe ziet hoe belangrijk het is om goed te slapen en de signalen van slaaptekort weet te herkennen.

Heb jij moeite om in slaap te vallen of wordt jij vaak midden in de nacht wakker waarna je niet meer in slaap kunt vallen?

Dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze online slaaptraining en eBook van meer dan 120 pagina’s leer in je in 7 duidelijke en eenvoudige stappen met behulp van vele tips en oefeningen makkelijker in slaap te vallen en langer door te slapen.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen met al zijn waardevolle technieken nu met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink hieronder.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt deze slaaptraining gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Neem een kijkje op de downloadpagina en leer hoe jij ook binnen een week sneller in slaap kunt vallen en eindelijk de nachtrust kunt krijgen die je verdient!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 7.500 mensen leerden al beter te slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *