Kan het gebruik van cafeïne shampoo je slaap beïnvloeden?

JA! In theorie kan het gebruik van cafeïne shampoo je slaap negatief beïnvloeden echter is deze kans zo klein dat het in werkelijkheid niet snel zal gebeuren.

Het is echter sterk afhankelijk van hoe lang je doucht en hoe lang je de shampoo door je haren wrijft en deze dus in direct contact met je (hoofd)huid komt.

Kan het gebruik van cafeïne shampoo je slaap beïnvloeden?

Cafeïne shampoo wint aan populariteit

Cafeïne shampoo is de afgelopen jaren erg in opkomst geraakt omdat het voor sterker haar zou zorgen en de haargroei stimuleert.

Hoewel veel mensen zweren bij het gebruik van cafeïne shampoo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat deze shampoos feitelijk niet kunnen werken tegen haaruitval.

In één wasbeurt met cafeïne shampoo zit ongeveer evenveel cafeïne als 1/5 kop koffie waardoor deze claims feitelijk onrealistisch zijn.

Invloed cafeïne shampoo op je slaap

Maar kan het gebruik van cafeïne shampoo dan je slaap beïnvloeden? Ja in theorie zou dit kunnen, want de cafeïne in de shampoo kan door de huid dringen en in je systeem terechtkomen.

Iedereen weet dat een overvloed aan cafeïne voor slapeloosheid en andere slaapproblemen kan zorgen.

Toch zal er echter niet veel cafeïne uit deze shampoo door de huid dringen omdat de shampoo niet lang op de huid blijft waardoor de doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de huid niet groot is.

Weinig cafeïne dringt door de huid

Uit een schatting van wetenschappers van de universiteit van Newcastle blijkt dat er 4 – 40 mg cafeïne door de huid dringt wanneer cafeïne shampoo 4 uur lang op de hoofdhuid wordt gedrukt.

Omdat (bijna) niemand 4 uur lang doucht en al helemaal niet vier uur lang shampoo op z’n hoofd zal drukken zal er in werkelijkheid bijzonder weinig cafeïne door de huid binnenkomen.

Een sterke kop koffie bevat gebruikelijk ongeveer 100 mg cafeïne waardoor je dus meer moet oppassen met het drinken van koffie dan het wassen van je haren als je je zorgen maakt slaapproblemen te krijgen.

>> Heb jij hulp nodig bij het oplossen van slapeloosheid? Probeer dan de 7-Stappen methode en je slaapt gegarandeerd beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *